Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer

Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer

A farmer kifejezés szinte mindenki számára a farmernadrágot jelenti. Örökzöld darab, és mint ilyen, a legáltalánosabban használt hosszúnadrágunk. A megfelelő farmer kiválasztása mégis sokszor bukik el a kínálat gazdagságán, illetve azon, hogy nem vagyunk tisztában azzal, milyen színű, szabású farmerek állnak jól nekünk, ahogyan azzal sem, hogy mi a különbség farmer és farmer között.

Denim vagy jeans?

A magyar nyelv mindkét kifejezésre a farmer szót használja, de lényeges különbség van a denim és a jeans között.

A denim szövetet először Serge de Nîmes néven gyártották Franciaországban, a 17. században. Speciális, úgynevezett sávolyszövéssel készül, ez különbözteti meg a többi pamutszövettől. Az erős és ellenálló anyagot számos gyártó poliészter és elasztán hozzáadásával teszi puhábbá, rugalmasabbá, tartósabbá, és egyúttal kényelmesebbé.

A denim szövet felhasználásával a nadrágon kívül készülhet még:

  • dzseki,

  • kabát,

  • overál,

  • ing,

  • szoknya, ruha,

  • és még lábbeli is.

A jeans, a denim szövetből készült hosszúnadrág, illetve a 19. században Levi Strauss és Jacob Davis által szabadalmaztatott, autentikus farmernadrág megnevezése. A jeans hagyományosan gombos záródású - cipzár később került rá -, réz szegecsekkel megerősített övbújtatókkal rendelkező, négyzsebes modell. Gyakran blue jeansnek is hívják a farmer hagyományos, indigókék színe miatt.

Hogy került az ötödik zseb a jeansre?

A klasszikus ötzsebes farmer Levi Strauss-nak köszönhető, aki a tradicionális négyzsebes farmert egy apró, ám fontos elemmel egészítette ki, az úgynevezett fob pocket, azaz a zsebóra-tartó zsebbel.

A két első és két farzseb mellett Levi Strauss egy ötödik zsebet tervezett a farmereire, mégpedig a 19. század legfontosabb mobileszköze, a zsebóra számára. Az ún. fob pocket már az 1879-es Levi’s modelleken megtalálható volt.

A farmer négy árnyalata

A szövet színezése után a gyártók különböző eljárásokkal alakítják ki a végleges árnyalatot.

A denim hagyományos színei:

    • Sötét indigó

      • A legsokoldalúbban viselhető farmerszín. Sötét színe miatt egy rövid, vagy hosszú ujjú casual class inggel, és sportzakóval munkahelyen is hordható, egy pólóval, vagy kockás favágó inggel kitűnő szabadidős viselet.

A farmer nagyszerűsége abban rejlik, hogy rendkívül sokoldalúan használható, az alkalom jellegét leginkább a hozzá viselt felsők határozzák meg.

      • Világos, vagy mosott kék

        • Nem olyan sokoldalú, mint egy sötét indigó, ami alkalmi viseletként jobban beválik, viszont érdemes észben tartani, hogy a világos alj fiatalos megjelenést kölcsönöz.

      • Szürke

        • A szürke farmer kitűnően variálható az élénk, trendkövető színben pompázó felsőkkel. Klasszikus munkahelyi viseletként is beváló hosszúnadrág. Kitűnő választás, ha el akarjuk terelni a figyelmet testünk alsóbb részéről.

      • Fekete

        • Ha csak két farmerünk van, az egyik mindenképpen legyen fekete. Akár világos, akár sötét színű felsővel kombináljuk, sosem tévedhetünk. Egy kiváló bőrdzsekivel ellenállhatatlan szabadidős outfit a fekete farmer.

    A hagyományos világoskék, indigókék, fekete és szürke színű farmer mellett egyre inkább teret nyernek a színes farmerek.

    Farmer a kéken túl

    A divat idővel megkövetelte, hogy az autentikus farmerszíneken kívül más árnyalatokban is felvehessük kedvencünket. A nyolcvanas években megjelent fűzöld, piros, rózsaszín, Benetton-zöld/kék, lila! és egyéb, konvenciókat szaggató színekből nem találunk már sokat a boltok polcain, de maradt néhány árnyalat, ami lassan klasszikussá érik.

      • Fehér

        • Ez az, amit tudni kell viselni, és nagyon jól kell hozzá felsőt és kiegészítőket választani,

        • ellenkező esetben úgy fogunk kinézni, mintha szobafestő nadrágba bújtunk volna.

      • A világosbarna, bézs farmer

        • A barna farmernadrág kriminálisan alulértékelt, pedig

        • komoly stílusértéket ad a megjelenésnek, a fehér farmerrel járó kockázatok nélkül.

      • Khaki, olíva és military

        • Nem véletlen, hogy a katonaság is ezeket az árnyalatokat választja az egyenruhákhoz, hiszen

        • praktikus és rettentően jól néz ki. 

        • Férfias, erőt sugárzó hangulata a feketét is simán háttérbe szorítja. 

        • Akár a zöld, a barna, vagy a tarka árnyalatát választjuk, ügyeljünk arra, hogy a felsőrész egyszínű legyen és kerüljük a pasztellszíneket. 

        • A térdzsebes farmerek esetében ezek az árnyalatok verhetetlenek, de ügyeljünk rá, hogy munkahelyi öltözetként sem a military változatot, sem a térdzsebes farmert nem illik hordani.

      • Gesztenyebarna

        • A gesztenyebarna farmer rendkívül hatásos és férfias megjelenést kölcsönöz. 

        • Nem olyan komor, mint a fekete, nem is olyan kérlelhetetlen, mint a military, eleganciája leginkább a sötétkékkel vetekszik.

    A farmer vásárlásakor nemcsak a méret és a szín, de a szabásvonal is rendkívül fontos.

    A farmer szabása

    A farmer jobban jellemzi a férfi stílusát, mint a gardrób bármely más eleme. Feltéve, ha az a farmer nemcsak méretében, de színében és fazonjában is illik az alkatunkhoz. A jól szabott farmerben nem csak jól nézünk ki, de jól is érezzük magunkat, amihez legalább két kritériumnak teljesülnie kell.

    A farmer ágyékvonala

    A farmer szárának ott kell kezdődnie, ahol anatómiailag a comb elkezdődik. Ez teljesen független attól, hogy szűk, vagy bő szabású farmerről van-e szó. Ha az ágyékvonal rosszul szabott - vagy rosszul választottunk farmert -, akkor nemcsak kényelmetlen lesz, de kínos meglepetésekkel is szolgálhat a nadrág.

    A farmer derékvonala

    A farmer derékvonala rendkívül fontos pont, emelkedése leírja a távolságot az ágyékvarrás közepétől a nadrág derékpántjának csúcsáig. A megfelelő derékvonal kiválasztása nemcsak a megjelenésre van hatással, de az arányok hangsúlyozása vagy korrigálása mellett a kényelmet is szolgálja.

    Alacsony derekú farmer

    Az alacsony derekú farmert szokás lowcut, vagy hipster farmernek is nevezni, leginkább az alacsony és középmagas férfiak számára lehet jó választás.

    Kivételek is vannak természetesen:

    • Ha a felsőtesthez viszonyítva az alsó testrész kevésbé hangsúlyos, válasszunk középmagas derekú farmert, akkor is, ha alacsonyak vagyunk.

    • Ha a felsőtestünk rövidebb, akkor inkább egy alacsony derekú farmer mellett döntsünk.

    Középmagas derekú farmer

    A középmagas derékvonal a természetes derékvonalra, vagy ahhoz nagyon közel esik egy átlagos magasságú és testalkatú férfi esetében. A legsokoldalúbban használható, szinte bármivel - trikó, ing, póló, pulóver, szvetter - hordható nadrág, a legpraktikusabb választás mind közül.

    Magas derekú farmer

    A magas derekú farmer a 180 cm feletti férfiakhoz illik leginkább, akiknek a derékvonala is magasan helyezkedik el, és az alsó testrész hosszabb a törzsnél.

    A farmer fazonja

    Az ágyék és derékvonal mellett a nadrágszár szabása adja meg a farmer végső formáját, fazonját.

    Normál vagy relaxed cut

    Erre a fazonra minden férfinak szüksége van. Sokoldalúan használható, mindenhez viselhető, a legtöbb testalkat típus számára gond nélkül hordható. Ágyékrészen kellően kényelmes és lazára szabott, mégis jól illeszkedik, ahol kell.

    Egyenes, vagy straight cut

    A bokarészen ugyanolyan széles, mint a térdnél. Klasszikus megjelenésű, a legtöbb testalkat számára kényelmesen hordható fazon, ami hétköznapi és lazább alkalmi megjelenéshez is illik.

    Szűk, vagy skinny cut

    A leginkább fiatalok körében népszerű skinny farmer nagyon feszes, testhez simul, kifejezetten karcsú, vagy egyenesen vékony alkatú férfiaknak áll csak igazán jól.

    Slim cut

    A slim farmer nem annyira testhezálló, mint a skinny, sokkal több teret enged az ágyéknak, és a combnak, ezért a mozgás is kényelmesebb benne. Jó alternatíva azok számára, akik kedvelik a szűkebb fazonú, de nem tapadós nadrágokat. A legtöbb testalkathoz illik, természetesen az ágyék- és derékvonal figyelembevételével.

    Bootcut farmer

    A bootcut farmer eredetileg hosszú szárú csizmához tervezett modell. A fazon népszerűsége töretlen, hiszen egy viszonylag laza, a szokásosnál kissé tágabb szabású, kifejezetten kényelmes nadrágról van szó.

    A bootcut két népszerű változata a harangszárú, azaz a flared és a trapézfarmer. Ezek az 1970-es években váltak igazán népszerűvé. A trapéz farmerek térden alul nem annyira szélesre szabottak, mint a flared típusú farmerek, azonban mindkettő szűkebb felsőrésszel rendelkezik, és igazán karcsú alkat, valamint férfias kisugárzás kell ahhoz, hogy egy átlagos hétköznapon viselhető legyen. A teltebb alkatú és az alacsony férfiak számára a trapéz szárú farmer előnytelen, mert optikailag torzít, “összenyomja” a testet.

    A bő és bővülő szárú farmer

    Nem mehetünk el szó nélkül e két fazon mellett, ugyanis 2021-re jósolják a skinny és slim fazonok trónfosztását; érkezik a bő és szellős viselet. A férfias megjelenés érdekében, ha a bő, vagy bővülő szabásvonal mellett döntünk, ügyeljünk arra, hogy az ágyék és a derékvonal szabása ne legyen se lejjebb, se feljebb a számunkra ideálisnál.

    Kényelem mindenek felett, avagy a stretch farmer

    A stretch farmerről elterjedt az az általános tévhit, hogy csak a skinny és slim farmerek készülnek stretch anyagból. Ez azonban nem igaz. Éppen azért, mert a denim szövet nagyon erős és ennél fogva elég merev is, a gyártók poliészter és elasztán hozzáadásával teszik rugalmasabbá a szövetet.

    Minél több elasztán van az anyagban, annál jobban nyúlik:

    • 1%: elegendő rugalmasságot ad ahhoz, hogy elősegítse a farmer kényelmes viselését, anélkül, hogy túlságosan a testhez simulna.

    • 2%: nagyon kényelmes benne ülni és állni, enyhén elsimítja a sziluett egyenetlenségeit.

    • 3-4%: nagyon rugalmas, testhezálló, egyenletes testkontúrt ad.

    Konklúzió

    Végső soron minden farmer esetében az általános nadrágteszt segíthet eldönteni, hogy megvásároljuk-e.

    Vagyis, hogy kényelmesen:

    • előre tudunk benne hajolni.

    • le tudunk benne ülni, guggolni.

    • csípőmagasságig fel tudjuk emelni a lábunkat kinyújtott és behajlított térddel is,

    • könnyedén, tudunk benne mozogni, és nem akadályozza a vérkeringést sehol sem.

    Amennyiben ezek mind teljesülnek, akkor hordható, a fazon és a szabás figyelembevétele mellett.

    Egy jól szabott, mérethez és testalkathoz illő farmer tartást ad, férfias, domináns kisugárzást kölcsönöz, és a jól megválasztott felsőrésszel, illetve kiegészítőkkel tökéletes outfit minden alkalomra.

    Related Posts
    1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
    2. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones
    3. Dobd fel a hangulatod színekkel Dobd fel a hangulatod színekkel
    4. Ha unod a farmer-póló kombót Ha unod a farmer-póló kombót