Dobd fel a hangulatod színekkel

Dobd fel a hangulatod színekkel

Ahogy kilépünk a télből és egyre hosszabbodnak a nappalok, egyre több a napsütés, úgy erősödik bennünk a vágy, hogy mi magunk is részesévé váljunk a tavaszi zsongásnak. Nem is lehetne ennél jobb alkalom arra, hogy egy kicsit színesebbé, élettel telibbé tegyük a ruhatárunkat.

Lányos és fiús színek?

Mai napig érezteti a hatását az a több évszázados tradíció, amely az idők során az európai kultúrkörben bizonyos színeket lányos, nőies színként könyvelt el, amiket férfiaknak nem ildomos viselni. Ilyenek elsősorban a piros és a rózsaszín, de nagy általánosságban lényegében minden élénk színre igaz ez – ha meg akarnánk felelni ennek a kimondatlan elvárásnak, a férfiak manapság is csak fekete, szürke, sötétkék és fehér színt viselhetnének, legfeljebb még a drapp és a barna kelhetne versenyre velük. Bizony nem is olyan könnyű leszámolni ezekkel a belénk kódolt, láthatatlanul is ható sztereotípiákkal.

Már nincsenek fiús, vagy lányos színek, ahogy a nők is viselnek klasszikusan férfias színeket, úgy a férfiak is bátran válazsthatnak világos, virágos, vagy akár kifejezetten pasztell színeket is.

De lássuk be, mégiscsak a 21. században vagyunk, és minden férfinak ugyanúgy megvan a joga arra, mint ahogy a nőknek is, hogy öltözködésükkel a színek terén is kifejezhessék önmagukat és a hangulatukat. Szerencsére ma már a tervezők, gyártók és a férfiak többsége egyaránt átlépi ezeket az elavult korlátozó hiedelmeket, és egyre több színt látni az utca emberén. Ami pedig a klasszikusan lányos színnek titulált rózsaszínt illeti, ami talán a legtovább tartotta magát a macsó férfiak tiltólistáján – nos, ez a vélekedés olyannyira avíttnak számít, hogy a rózsaszín már évekkel ezelőtt a legtrendibb férfi divatszínek közé küzdötte fel magát, és népszerűsége azóta is töretlen.

Haladjunk lépésről lépésre

Ha mégsem tartozunk azok közé, akik szeretik extravagáns külsejükkel felhívni magukra a figyelmet, de azért jólesne egy kicsit kitörni a szürkék-kékek-barnák unalmas egyhangúságából, kezdjük a kísérletezést kis lépésekben. A legjárhatóbb út az, ha mindenki megkeresi magának, hogy melyek azok a színek, amelyeket kedvel, és még el tud magán képzelni mondjuk egy ing vagy póló formájában hétköznapi viseletként. Aztán válasszunk például egy drapp vagy homokszínű nadrágot a megszokott sötétkék vagy szürke helyett – már ezzel tettünk egy jó nagy lépést a tavaszi vidám kinézet felé, ráadásul még mindig egy olyan semleges színnél maradtunk, amely biztosan nem üti ki a biztosítékunkat, miközben üdén mutat bármilyen színű felsővel.

És akkor itt jön a dolog nyitja: próbálgassunk magunkhoz például a szokásosnál kicsit élénkebb vagy türkizesebb kék, alma- vagy olívazöld, tompább narancs vagy rozsdavörös árnyalatokat, és feltétlenül tegyünk kísérletet a piros színskála mélyebb tónusaival, a bordós színekkel is. Ezekből keressünk magunknak inget és pólót – trükközhetünk a ténylegesnél színesebb benyomás érdekében azzal is, hogy nem egyszínűt, hanem mintásat (ingből kockás vagy apró mintás, pólóból bármilyen motívummal díszített) veszünk fel. Próbaképpen bevállalhatunk egy erősebb színű, élénkzöld vagy mustársárga pufi mellényt is. A megvásárolt egyszínű és mintás színes felsőinket jól fogjuk tudni variálni minden nadrággal, és ha igazán trendik szeretnénk lenni, érdemes egy-két színes nyaksálat is beszerezni.

Nem kell rögtön merész váltással kezdeni, a színek tekintetében a legklasszikusabb öltözetet is feldobja egy élénk színű felső.

A felsőink színskáláját célszerű fokozatosan egyre bővíteni a mind élénkebb színek irányába: idővel próbáljuk ki a korallpirosat és az élénk napsárgát meg a kivizöldet is, de semmi baj nincs akkor sem, ha aztán úgy döntünk, hogy ezeket továbbra is inkább mellőzzük. Amikor már igazán komfortosnak érezzük magunkat a szürkék-barnák világán kívül is, jöhet az újabb mérföldkő: vásároljunk egy színes farmert vagy vászonnadrágot. Nem muszáj mindjárt a rikító sárgával kezdeni: választhatunk például egy tompa lazacszínt vagy valamilyen zöldet. Ezeknél azonban már körültekintőbben kell megválasztani a hozzájuk illő felsők színét. A közelgő nyár különösen kedvez a bátrabb kísérletezésnek – vessük bele magunkat a pólók, bermudák és len nadrágok színes kavalkádjába!

A sztereotipiákkal szakítva, bátran kísérletezzünk a színekkel!

Haladóknak

Akik szeretik a merészebb összeállításokat, valószínűleg már túl vannak a fontolva haladás óvatos színpárosításain. Csak bátorítani tudjuk őket, hogy viseljenek nagy mintás ingeket, élénk színű – sárga, korall, kivi, lila vagy magenta – nadrágot, de az is járható út, ha a kiegészítők, a cipő, napszemüveg, körsál dominál igazán élénk színekben.

A színes, mintás ingek is válhatnak az új stílusunk védjegyévé, feltéve, ha friss, divatos színeket és témákat választunk.

Lehet játszani és kísérletezni a kifejezetten kontrasztos, merész színpárosítással (mint például a türkizkék és a korall vagy a magenta) és a harmonikusabb szettekkel (mint például a kék, a zöld különböző árnyalataival). Ha nem vagyunk biztosak a színérzékünkben, kérjük egy jó ízlésű barát vagy barátnő segítségét – mert a rosszul megválasztott színekkel erősen mellé is lehet lőni.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones
  4. Ha unod a farmer-póló kombót Ha unod a farmer-póló kombót