Nyerő megjelenés az állásinterjún

Nyerő megjelenés az állásinterjún

Jóformán közhelynek számít, hogy a pozitív benyomás – abból is különösen az első – milyen meghatározó egy állásinterjú kimenetele szempontjából. Azonban ezt nem mindig olyan egyszerű a konkrét gyakorlatra lefordítani. Mert mikor is (meg)nyerő például az öltözködésed? Máris segítünk pár támponttal.

Fókuszban a cég és a pozíció

Az első és legfontosabb aranyszabály, hogy az öltözéked feleljen meg a céges dress code-nak, azon belül pedig a megpályázott pozíciónak. Ezt nem minden esetben olyan egyszerű belőni, de azért nem is lehetetlen. Annál is inkább, mert a sikeres állásinterjúhoz egyébként is elengedhetetlen a kutatómunka: muszáj előzetesen tájékozódnod a cégről, ha nem akarsz a beszélgetésben leégni; így csak egyetlen apró szemponttal többre kell ennek során figyelned.

Akár az interneten fellelhető fotók, céges videók is informálhatnak arról, hogyan szokás megjelenni egy átlagos hétköznapon, illetve egy formális rendezvényen az adott munkahelyen – te az interjún ez utóbbit tekintsd inkább mérvadónak, de legalábbis a kettő közé állítsd be a stílusodat. Minél magasabb pozícióra pályázol, annál elegánsabb megjelenés dukál: középvezetői vagy vezetői szinten az állásinterjún is úgy jelenj meg, ahogyan azt náluk például egy üzleti tárgyalás felvételén láttad. Ha nem vezetői munkakörre jelentkeztél, maradj valamivel szolidabb külsőnél: nem tartozik a pozitív benyomások közé, ha az ember „túlöltözi” a helyzetet.

Bármilyen munkakörről is van szó, legbiztosabb, ha megpróbálsz belső információhoz jutni az öltözködési szokásokat illetően. A „belső informátor” a tartalmi felkészüléshez is kincset ér – szóval mindenképpen érdemes kerítened egyet, és sok más mellett erről is faggasd ki!

 

A klasszikus színekkel nem tévedhetsz nagyot egy állásinterjún.

 

Az állásinterjún is összhangban önmagaddal

Azt gondolnád, hogy a megjelenés kérdése színtiszta racionalitás: majd mindjárt megmondjuk pontosan, hogy A-t vagy B-t kell-e felvenned. Az a rossz hírünk, hogy az „A” és a „B” vonatkozásában a legobjektívebb támpontot már megadtuk az előző bekezdésben – ami ezen túl van, az tiszta pszichológia, és ezen belül rólad, valamint az interjúvoló(k) személyiségéről és a kettőtök majdani kapcsolatáról szól. Itt és most ez utóbbi kettővel nem tudunk foglalkozni (persze neked nem árt majd erre a pozitív kapcsolatépítésre is gondot fordítanod). Az öltözködés kérdéskörén belül ezek közül rád tudunk koncentrálni.

Fontos ugyanis, hogy ne csak a céggel és a pályázott pozícióval harmonizáljon a megjelenésed, de veled is összhangban legyen: érezd benne magad komfortosan, mind a stílust, mind a konkrét kényelmet illetően. Hiába a legklasszabb, vadonatúj öltöny és nyakkendő, ha úgy feszengsz benne, hogy kétpercenként lever tőle a víz, szorít a cipő vagy a nadrág dereka, és egyáltalán: a világon semmit nem utálsz jobban az ilyen ruháknál!

Miért is? A jó benyomás legfontosabb összetevője, hogy a másik fél egy minden tekintetben önazonos embert lásson, aki nem egy kitalált/elképzelt szerepet alakít, hanem önmagát adja. Ezért túlbecsülhetetlen az a szempont, hogy – bármennyire is a mindennapi kényelmes cuccnál csinosabban kell megjelenni – csakis olyan ruhát vegyél fel, ami stílusában, szabásában stb. illik hozzád, az ízlésedhez, és a relatíve elegáns kategórián belül még elfogadható számodra. 

 

Az öltözék mellett a magabiztosság az, ami sikeresen átsegít az állásinterjún.

 

Nem utolsósorban pedig nem vadonatúj, hanem bizonyítottan van annyira kényelmes, hogy például nem pattan szét rajtad, sem egyéb kellemetlenségre nem kell miatta számítanod. Ha végképp választanod kell a tuti menő megjelenés – amit mondjuk a párod erőltet, és még igaza is van benne –, meg aközött, hogy valahogy elviseld önmagadon a cuccot, akkor egyértelműen az utóbbira voksolj, és vegyél vissza a számodra túlzó eleganciából a személyes stílusod javára. Csak ha muszáj, persze.

 

Célszerű még az állásinterjú előtt tájékozódni a cégnél szokásos viseletről, vagy, minimum a smart casual szabályai szerint öltözködni.

 

Konkrét példák az állásinterjún viselt öltözékre

Ahol farmer–póló a szokásos viselet

Ebben az esetben nagy valószínűséggel az úgynevezett smart casual irányvonal lehet mérvadó, hogy kicsit mégis alkalmibb legyen a megjelenésed, de mégsem kirívó (a smart casualról bővebben itt írtunk). Azaz egy jó állapotú és minőségű (sötét) farmer vagy hagyományos vászonnadrág, esetleg trendi szabású chino, felül sportosabb fazonú ing kigombolt gallérral, esetleg egy márkás hosszú ujjú póló, rajta laza sportzakó. Nyakkendő semmiképp.

Ahol smart casual a szokásos viselet

Ebben az esetben ennek kell egy kicsit fölélőnöd. Ezt még ezen a stíluskategórián belül is megteheted, ha mindenből az elegánsabb, minőségi darabokat választod – kivéve a farmert, azt jobb, ha hanyagolod, és helyette egy jó minőségű chino- vagy szövetnadrágot választasz (ami nem az öltönynadrágod!). A nyakkendő ehhez még mindig nem kívánkozik, de a márkás kiegészítők jól jönnek.

Ha vezetői pozícióra pályázol itt, akkor már kényesebb a kérdés, de a talpig klakkban-frakkban biztosan nem nyerő. Keress valami olyan elegáns, mégis fiatalosan trendi összeállítást, ami már-már öltönyhelyettesítő funkcióval bír. Erre lehet kiváló megoldás például egy klubzakó vagy egy finomabb sportzakó. Mindenképpen minőségi, finom inget válassz hozzá.

 

Ott, ahol az öltöny a szokásos munkahelyi dresscode, neked is alkalmazkodnod, kell, már az állásinterjún is.

 

Amikor öltöny a szokásos viselet

Ebben az esetben nincs mit tenni: elő az alkalmi öltönnyel, inggel, nyakkendővel – minél magasabb pozícióra jelentkezel, annál minőségibb és finomabb legyen (akár a háromrészes is jöhet), hozzá az ing nyakkendő, öv, esetleg díszzsebkendő szintén. Mindenképpen egyszínű világos elegáns inget válassz (legfeljebb hajszálcsíkos, -kockás lehet). Ahogyan az öltönyét, az inggallér vonalának stílusát is a cég stílusa alapján válaszd meg.

És a fontos apróságok…

Amik valójában nem apróságok: ezeken is nagyban múlik a rólad kialakuló összkép. Azaz a cipő, öv, táska/mappa és a karóra, szemüveg stb. harmonizáljon az öltözékeddel és egymással, továbbá legyenek rendben. A hajad és a kezed, körmöd legyen kifogástalanul ápolt. (A hajadat inkább ne zselézd, és az illatokkal is csak nagyon óvatosan!) Borotválkozz frissen, a szakáll is legyen gondozott. 

A nadrág, az öv és az ingnyak, zakó sehol ne vágjon be, de ne legyen túl bő sem - ha némi pocak vagy túlsúly okoz gondot, rejts el (vagy éppen markáns stíluselemként emelj ki) egy nadrágtartót, vagy viselj rejtett gumírozású elasztikus övet, az inget pedig lehetőleg kigombolva viseld, öltöny-nyakkendőhöz pedig válassz hosszított fazonú gallért.

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót