Így viseld a sportzakót

Így viseld a sportzakót

Ha eddig nem voltál “zakóhívő”, akkor itt az ideje, hogy alapjaiban felülbíráld ezt a nézetedet, legalábbis ami a sportzakó műfaját illeti. Keresve se találni ugyanis ennél sokrétűbben viselhető férfi ruhadarabot, akár kissé elegánsabb, akár laza megjelenésről van is szó. És amiért biztosan meg fogod kedvelni, ha eddig még nem tetted: egyáltalán nem kell benne feszengeni! Hát kell ennél több? -  kényelmes, trendi és bármihez felveheted a sportzakót!  

 

 

 

Mi köze a zakónak a sporthoz?

Ma már szinte semmi, de úgy 170 évvel ezelőtt Angliában a főúri sportnak számító vadászathoz tervezték ezt a fajta strapabíró, kényelmes rövid férfikabátot, amelyet aztán a 19. század második felében Edward walesi herceg hozott divatba a kerékpározáshoz, crickethez és más sporttevékenységekhez. </sp

 

Mivel ezekhez a kinti sportokhoz elengedhetetlen volt a vastag, erős, de mégis rugalmas textília, amit a jellegzetes halszálka- vagy diagonál szövésmintázatú skót gyapjúszövetből készítettek – ezt a hagyományt őrzi a sportzakó máig megmaradt másik neve, a tweed is, mely eredendően a skót gyapjúszövetet jelentette. 

A jellegzetes szövésű tweed örökzöld viselet, a mindenkori sportos elegancia képviselője.

 

Szintén a régi sporthagyományokra vezethető vissza az is, hogy a sportzakó (vagy tweed) azon részeit, melyek a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve – így főként a könyökét, esetleg gallérját, gomboláspántját, kézelőjét és gombjait – szokás bőrrel, vagy más textíliával kombinálni. 

Ez a dizájnelem, bár nem kötelező jelleggel, de máig jellegzetes ismérve a sportzakónak, mint ahogy a durva, önmagában, azaz szövésében mintás gyapjú- vagy pamutszövet is.

Mindebből az a fontos információ is következik, hogy a sportzakó NEM azonos az öltöny zakójával, azaz ne viseljünk öltönyzakót sportzakó gyanánt, és a sportzakót se hordjuk alkalmi eseményekhez.

Mikor viseljük hát a sportzakót?

Ahogy első megjelenésekor is az elegáns férfiöltözék egy kényelmes, sportos változatául szolgált a tweed, ma is ugyanez mondható el róla: 

  • Kifejezetten ideálisan ötvözi a kényelem és elegancia stílusjegyeit. 
  • A könyökön bőrfolttal variált gyapjúzakó a kissé macsósabb country stílust erősíti,
  • A könnyebb pamutváltozatok az urbánus divatot követik. 

Azaz minden olyan helyzetben hordhatjuk, amikor lezser eleganciával akarunk megjelenni, jól illik a smart casual öltözködési trendbe. Lehet akár a mindennapi viseletünk része, hordhatjuk beltéren, munkához vagy társaságban, de helyettesíthetjük vele az őszi és tavaszi kabátot is. 

 

Leginkább kötetlen alkalmakkor viseljük a kreatívan variálható sportzakót.

 

Utóbbi esetben azonban fontos figyelmeztetés: lehetőleg ne vegyünk fölé még egy kabátot, mert a vastagsága ezt már nem bírja el – nem véletlenül van önmagában is kabáthelyettesítő funkciója.

Tulajdonképpen fontosabb kérdés az, hogy mikor ne viseljük

Nem való a sportzakó olyan helyzetekben, ahol az elegáns formális megjelenés elvárt: 

  • üzleti tárgyalásokon, 
  • fogadáson, 
  • esküvőn stb., 
  • persze ma már ezeken is előfordul a kevésbé formális előírás.

 

Az elegáns, mégis lezser sprotzakót viselhetjük munkahelyen, vagy randira, és megállja a helyét a nem kiemelten alkalmi eserményeken is.

 

Mivel viseljük és mivel ne

A sportzakó majdnem mindennel hordható – ez szintén az egyik olyan előnye, ami méltán teszi ma is olyan népszerűvé, amellett hogy igazán stílusos, lezserül férfias összképet kelt. Tökéletes alapkelléke a jól variálható kapszula gardróbnak, érdemes tehát legalább két különböző színű darabot (mondjuk egy klasszikus barnás és egy sötétebb kék árnyalatot) beszerezni belőle, és máris minden nadrághoz és felsőhöz rengeteg variációban fel tudunk majd öltözni. 

Milyen nadrággal hordjuk a sportzakót?

A sportzakónak ugyanis – az öltönyzakóval ellentétben – éppen az az óriási előnye, hogy nem kell megegyeznie a nadrággal, sőt valójában akkor mutat igazán jól, ha némi kontrasztot alkot vele. Egyetlen dolgot ne vegyünk fel hozzá: öltönynadrágot és ahhoz való, kifejezetten elegáns inget, valamint nyakkendőt.

 

Cipő és nadrág tekintetében is fantáziadúsan variálhatjuk a sportzakót, a lényeg, hogy a kifejezetten elegáns, alkalmi darabokat hagyjuk a gardróbban.

 

  • Felvehetjük a sportzakót farmerhoz (bármilyen színű legyen is az), szövet- és chino nadrághoz vagy akár sportos sokzsebes bővebb nadrághoz is, és a cipőválasztásra is ugyanez igaz. 
  • A nadrág nemcsak színben és stílusban, de bizonyos határokon belül az anyag textúrájában is nyugodtan eltérhet a zakóétól, csak a teljes összhatás harmóniájára figyeljünk. 
  • Egy halványbézs vászonnadrághoz felvehetünk például egy kék vagy barna pamutzakót, egy élénkbordó farmerhoz mehet akár sötétkék, akár egy spriccelt mintás olajzöld gyapjúzakó, és így tovább, a párosításoknak csak a képzelet szab határt.

Milyen felsővel hordjuk a sportzakót?

A felső vonatkozásában is ugyanilyen nagy a szabadságunk, és ezekkel játszhatunk is. 

 

A sportzakót kényelmes egyszínű casual vászoninggel hordjuk, de a színes, csíkos és kockás, mintás ingek is hordhatók hozzá.

 

  • Ha egyszínű, elegánsabb inget veszünk hozzá (felül gomboljuk ki a nyakát), alkalmibb helyzetekben is megjelenhetünk benne, például színházban, kiállításmegnyitón stb. 
  • A kockás vagy egyéb mintás ing már lazít ezen az elegancián, 
  • ha pedig a lezser kényelemre hajtunk, nyugodtan vegyünk hozzá színes hosszú ujjú pólót (lehet gombos is),
  • esetleg vékony pulóvert, és akár egy körsállal vagy egy hangsúlyos színes karórával, szemüveggel is megbolondíthatjuk a megjelenésünket. 

Ugye, hogy neked is kell legalább két sportzakó a ruhatáradba?

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer