Hogyan viseljük a kalapot?

Hogyan viseljük a kalapot?

Ahogyan a férfidivatban sok más mellett újra trend az elegancia, úgy hódít magának ismételten teret a kalap is. Nem mindenkinek áll azonban jól minden fazon, és ahogy az a klasszikus stílusirányzatoknál lenni szokott, számos hagyomány övezi a kalapviselés írott és íratlan szabályait. Ezekkel nem árt tisztában lenniük azoknak sem, akik inkább a sapka mellett teszik le a voksukat, a többség ugyanis a többi fejfedőre is érvényes, amit mindenkinek illik betartani.

Kalap vagy sapka?

A kalap alapvetően a klasszikus elegancia kelléke, míg a sapka inkább a sportos stílus kiegészítője – alapesetben legalábbis. Merthogy vannak ettől eltérések, gondoljunk csak például a cowboy-kalapra, melyet véletlenül sem viselnénk egy klasszikus elegáns öltönyhöz vagy szövetkabáthoz. Miközben a modern sapkadivat is annyiféle fazont kitermelt, hogy közöttük is találhatunk elegánsabb darabokat. Ilyenek például az ismét reneszánszukat élő úgynevezett lapossapkák, melyeket  egyedi jellegzetességeik alapján szokás golf- vagy barett sapkának is nevezni. Ezek például a maguk sportosan elegáns stílusukkal nagyon sajátos jelleget tudnak adni mondjuk egy sportzakó–ing kombinációhoz, különösen az érettebb férfiak egyedi védjegyeként.

A kalap

A kalap és a – fazonban olykor hozzá közelítő – sapka között a különbséget a teljesen körbefutó karima léte, illetve hiánya határozza meg: a kalapnak minden esetben van egy úgynevezett koronája és egy azt körbevevő teljes karimája. Minden más, legyen az bármilyen elegáns darab, sapkának minősül.

Hagyományosan a kalap nemezelt gyapjúból vagy nyúlszőrből készül, bizonyos válfaját persze készítik bőrből vagy velúrból is, illetve régi klasszikus a nyári szalmakalap és az úgynevezett panama. 

A megfelelő öltözékhez érdemes lehet megfelelő kalapot is választani. A panama kalapok klasszikus és férfiasan elegáns megjelenést kölcsönöznek viselőjüknek.

A karima funkciója, hogy megvédjen a napsütéstől és az esőtől. Szélessége és formája, illetve a hajtási iránya változó, részben éppen ezek a sajátosságok különböztetik meg egymástól az egyes kalapfazonokat.

Kalapfazonok

Amennyiben tehát elegáns megjelenés a cél – akár mindennapi utcai viseletként is – a ballon- vagy szövetkabáthoz válasszunk kalapot.

Klasszikus

A klasszikus kalap közepes méretű karimával rendelkezik, mely elöl le, hátul pedig felfelé van hajtva. Tulajdonképpen ennek egyik ikonikus válfaja a főként régi filmekből ismerős legendás fedora, amilyet Humphrey Bogart is viselt a Casablancában. Ennek a koronarészén kétoldalt és a tetején is egy-egy bemélyedést szoktak csinálni – a filmekből még tán a mozdulat is a szemünk előtt van.

A klasszikus öltözetünkhöz érdemes klasszikus fazonú kalapot választani, amilyet Humphrey Bogart is viselt a világhírű Casablanca című klasszikus filmben.

A klasszikus kalapfazonokat hosszú szövet-, esetleg ballonkabáthoz viseljük, színét a kabáthoz (és a lábbelihez) igazítva.

Traveller kalap

A traveller egy egyszerűbb, sportosabb fazon kisebb karimával, kényelmes mindennapi viselet, és nyugodtan hordhatjuk ballonkabáthoz, sőt akár parka jellegű átmeneti kabáthoz is.

Cowboy-kalap

Az előbbiekkel ellentétben ez egy feltűnően széles, pörge karimájú kalap, melynek látványa – hála a Dallas című sorozatnak – a hamisítatlan western stílust idézi meg még nekünk magyaroknak is. Éppen ezért viselésével legyünk óvatosak: csak abban az esetben hordjuk, ha egyéniségünkhöz, öltözködési stílusunkhoz és az alkalomhoz egyaránt passzol a ranchek világa. És vigyázat: tekintélyes mérete és széles fazonja miatt alacsony termetűeknek nem előnyös!

A hamisítatlan western stílust idéző Cowboy kalapot csak abban az esetben érdemes hordanunk, ha az alkalomhoz, stílusunkhoz és egyéniségünkhöz is passzol.

Méretválasztás

A kalap méretezése a fejkörméret szerint történik. Ezt úgy kell pontosan lemérni, hogy a szabászcentit elöl a homlokon a szemöldök felett, a halántékon a fül felett, hátul pedig a tarkón középtájt vezetjük körbe. Természetesen a végső döntnök a próba lesz: a kalap akkor megfelelő méretű, ha nem csúszik be túlságosan az arcunkba, de nem is akad fenn a fejtetőn.

Melyik fazon kinek áll jól?

Mielőtt elindulnánk otthonunkból érdemes lehet a napi ruházatunkhoz, az alkalomhoz és az időjárási körülményeknek megfelelő kalapot vagy sapkát választani.

Kalapválasztásnál fontos azonban szem előtt tartani a fazon mérettulajdonságait is, hiszen nem minden típus áll jól mindenkinek. 

  • Alacsony termetűek ne válasszanak széles karimájú kalapot, mert nevetségesen összenyomja őket, nekik inkább a magas, keskenyebb fazonok állnak jól. 
  • A széles, szögletes archoz viszont éppen hogy előnyös a szélesebb karima (kivéve persze alacsony termet esetén). 
  • Ovális vagy szív alakú archoz szinte bármilyen fazon jól áll. 

Arcformánk sajátosságait azonban szerencsére némiképp ellensúlyozhatjuk a kalap viselésének módjával is: ha nyújtani szeretnénk az összeképen, tolhatjuk egy kicsit hátra a kalapot, és sokaknak válik előnyére, ha kissé oldalra csapják a kalapjukat.

Etikett sapka és kalap viseléséhez

Mint minden mást, a sapkát és a kalapot is a vonatkozó etikettszabályok betartásával viselhetjük, ezzel garantálva az ízléses és alkalomhoz illő megjelenést.

A fejfedőviselés illemtana leginkább akörül forog, hogy milyen helyzetben nem illik magunkon tartani a kalapot vagy sapkát – legyen az klasszikus kalap, baseball sapka vagy egyszerű kötött sapka:

  • Nem illik fejfedőt viselni a zárt terek többségében: közintézményekben (például hivatalokban, munkahelyen és tanórán sem!), vendéglátóhelyen, moziban-színházban, templomokban (vallási előírástól függően);
  • Feltétlen vegyük le a sapkát-kalapot továbbá: bemutatkozáskor (szabadban és zárt térben egyaránt), vendégségben, étkezéskor;
  • Nem kell levenni a fejfedőt: közlekedési eszközön, szabadban, általános középületekben (például szálloda hallja, reptér), liftben, sporteseményeken.

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót