Hogyan öltözzünk egy üzleti tárgyalásra?

Hogyan öltözzünk egy üzleti tárgyalásra?

Egy üzleti tárgyalás többnyire komoly kihívást jelent, melynek sikerén sok minden áll vagy bukik. Noha a fókusz a szakmai felkészültségünkön van, ne feledkezzünk meg a járulékos tényezők szerepéről sem: ahogy a látványos prezentáció és a meggyőző kommunikációs stílus, úgy a megnyerő, alkalomhoz illő megjelenés is sokat nyom a latban.

Kezeljük rugalmasan

Na jó, de mégis milyen az alkalomhoz illő megjelenés? Az ápolt, minden részletében igényes külső – frizura, arcszőrzet, kéz és körmök, cipő, kiegészítők, táska stb. – nem is kérdés, az azonban már nehezebb dió, hogy pontosan milyen öltözködési stílust kell követni egy üzleti tárgyaláshoz. Hiszen manapság jelentősen fellazultak a klasszikus stílusetikett szabályai, és kis túlzással élve munkahelyi és üzleti körökben is ahány ház, annyi szokás.

Ha nem állnak rendelkezésünkre egyértelmű támpontok az adott tárgyaláson elvárt megjelenésre, induljunk ki a fenti két tényezőből: a klasszikus üzleti stílusból, illetve „a ház” szokásainak felméréséből, és aztán kombináljuk ügyesen e kettőt. Nem feltétlenül könnyű feladat, de nem is lehetetlen!

Egy üzleti tárgyaláson, még ha az egy munkaebéd, vagy vacsora is, illik jól öltözötten megjelenni.

 

Az üzleti stílus követelményei

A papírforma szerinti üzleti stílus (angolosan business formal vagy business professional alakban is találkozhatunk vele) egy jól körülhatárolt, szigorú öltözködési stílus, melynek alapkellékei az öltöny, ing, nyakkendő, öltönycipő és a passzoló kiegészítők.

Az öltöny

A jól szabott, elegáns öltöny alapvető. Amikre figyeljünk:

  • Lehet kétrészes (zakó és nadrág), de ha hangsúlyosan elegánsak akarunk lenni, viselhetünk háromrészest is, melynek tartozéka a saját anyagából készült mellény. A zakó legyen három- vagy esetleg kétgombos, az egygombos zakó ide túl sportos.
  • Színek tekintetében szintén a klasszikus elegancia mérvadó: mindössze a fekete, a szürke árnyalatai és a kék jöhet szóba.
  • Szabása legyen klasszikus: egyenes, bővebb vonalú, de legalábbis semmiképpen nem skinny (testkövető) fazon.
  • Anyaga legyen jó minőségű, ugyanakkor strapabíró, kényelmes viselet. Legalkalmasabbak a „lélegző” gyapjú- vagy poliészterkeverékek, melyek nem gyűrődnek.
  • Mérete és szabása kifogástalanul passzoljon: a zakó éppen fenék alá érjen, az ujja csuklóig, a nadrágszár a cipőre simul, a zakó kényelmesen begombolható, de nem áll el, mint ahogy a vállrész is pontos, nem húz.

Az ing

Ingből szintén a klasszikus üzleti ing dukál: egyszínű fehér, szürke vagy világoskék közül választhatunk, esetleg lehet enyhén karcsúsított. Legjobb a közepes állású, ún. Kent gallér, a széles állású cápagallért inkább mellőzzük. A mandzsetta egy-két centit lógjon csak ki a zakó ujjából. Az ingnyak akkor megfelelő, ha begombolva épphogy befér a mutatóujj – az ennél szűkebb kényelmetlen lesz, a bővebb pedig csúnyán eláll.

 

Az üzleti tárgyaláson az ing színe a fehértől a kék árnyalatokon át a halványszürkéig terjed.

 

A nyakkendő

A nyakkendő szintén legyen decens: kerüljük a hangsúlyos mintásat és a túlzottan széleset, színe passzoljon az öltönyhöz, azaz a fekete, szürke és kék árnyalatai jönnek szóba, legfeljebb anyagában diszkrét mintával, és ügyeljünk a helyes nyakkendőcsomóra.

Cipő és kiegészítők

A cipő kizárólag bőr, fekete vagy sötétszürke „öltönycipő” lehet. Ez a magyar gyűjtőfogalom az elegáns, fűzős bőrcipőt takarja, de ha stílusosak akarunk lenni, az Oxford és a Derby háza táján keresgéljünk. A többi kiegészítőnk – szemüveg, óra, öv, telefontok, táska – szintén legyen minőségi és stílusos, színében az öltözékünkkel harmonizáló, és semmiképpen sem hivalkodó vagy túlzottan trendi.

 

Az üzleti tárgyalás kiváló alkalmat teremt a státuszszimbólumok villogtatására, ám ez egy csapda. A kevesebb több elve érvényesül itt is.

 

És akkor ebből vegyünk vissza…

Na igen, egy ilyen nagykönyv szerinti üzleti eleganciára jó eséllyel csak a legnagyobb cégek felsővezetői szintjén van szükség, minden más esetben érdemes alaposan górcső alá venni ezeket a szabályokat, és többé vagy kevésbé lazítani rajtuk. Ennek során legfőbb támpont a két tárgyaló partnercég szervezeti kultúrája, azaz hogy mennyire formálisak vagy informálisak – ennek mértéke szerint lazíthatunk az öltözéken. 

Emellett befolyásoló tényező az is, hogy házigazdaként, vendégként vagy külső, semleges helyen veszünk részt a találkozón.

  • Házigazdaként mi magunk vagyunk a norma: azaz egyrészt tiszteljük meg vendégünket azzal, hogy igényesen öltözünk fel, de ha lazítunk a merev megjelenésen, azzal vendégünknek is kötetlenséget sugallunk, legyen az akár a nyakkendő vagy a zakó elhagyása, vagy esetleg egy teljesen laza stílus.
  • Vendégként mindenképpen adjuk meg a kellő tiszteletet az elegáns öltözékkel, de igyekezzünk felmérni a vendéglátó cég normáit, és annak megfelelő mértékben lazítani az üzleti megjelenés szabályain.

Szervezőként mi adjuk az üzleti tárgyalás irányvonalát, vendégként alkalmazkodunk ahhoz.

 

A casual irány

A business casual a mindennapi elegáns irodai öltözék, melybe belefér az is, hogy az öltönyt leváltsuk egy lezserebb zakóra például pamutnadrággal, és nem kizárólagos elvárás sem a nyakkendő, sem a sötét szín. 

A smart casual az üzleti stílust ötvözi a kényelmesen lezser elemekkel, ebben már van helye a sportzakónak és a chinonadrágnak akár egy mokaszinnal vagy márkás sportcipővel. Ezekről a trendekről egy korábbi cikkünkben részletesen írtunk, itt csak annyiban utalunk rá, hogy ha nem a merev üzleti stílus szerint kell készülnünk egy tárgyalásra, ezekből a stíluselemekből többet-kevesebbet becsempészhetünk a megjelenésünkbe, vagy akár teljesen követhetjük is ezt az irányt, ha biztosan mindkét félnél ez a norma. 

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei