Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei

Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei

Lassan de biztosan haladunk a várva várt, bár kissé talán szeszélyes tavasz felé.

















Éppen ezért időszerű, hogy átnézzük a gardróbunkat az időjárásnak megfelelő felsőruházat után kutatva. Vajon van-e elég kényelmes és stílusos kardigán, illetve pulóver a készletünkben? Esetleg már eljött az ideje, hogy leselejtezzük a régi, kinyúlt darabokat, és kicsit felfrissítsük a gardróbszekrényt. Nézzük hát, miért érdemes beruházni ezekre a hagyományos ruhaneműkre.

Miért nem megy ki soha a divatból a kardigán és a pulóver?

A válasz röviden: azért, mert rendkívül praktikusak. 

Még a nagymama által kötött, ódivatú norvég- vagy írmintás kardigán is az, a hatalmasnak tetsző gombjaival. Hiszen ez is puha, meleg, és ha szükséges, helyettesíti a kabátot, felöltőt egy hűvösebb tavaszi vagy őszi napon, akár kirándulni megyünk, akár csak csatangolni a városba, esetleg felmérni a kertünk sarjadzó csodáit. A kedvenc pulóverünk annyira a szívünkhöz tud nőni az évek során, hogy akkor is helyet kap a gardróbban, ha már kizárólag otthon, a négy fal között merjük csak felvenni.

Ugyanakkor, e két ruhadarab nemcsak praktikus, de fantasztikus találékonysággal variálható, a legkülönfélébb alkalmakkor hordható, attól függően, hogy milyen stílusú és szabású. Nemcsak a pulóver, de még a kardigán is lehet alkalmi viselet, csak tudni kell választani.

Mi a különbség a kardigán és a pulóver között?

Alapvetően mindkét ruhanemű felsőruházat, általában kötött, vagy pamut alapanyagból készülnek, de van néhány lényeges különbség köztük, ami miatt érdemes mindkettőből tartani a gardróbban egy-két darabot.

A pulóver

A pulóver  legfontosabb ismérve, hogy bebújós fazonú ruhadarab, felsőruházatként viseljük, és anyagától, stílusától függően előfordulhat az is, hogy önmagában aláöltözet nélkül hordjuk, például az egészen könnyű, vékony anyagú pamutpulóvereket. Azt, hogy mihez és hogyan vesszük fel a pulóvert, nemcsak a stílusa, anyaga, hanem a nyakkivágás szabása is meghatározza, sőt, azt mondhatjuk, hogy ez a másik legjellemzőbb tulajdonsága.

Az, hogy milyen a pulóver nyakkivágása és alapanyaga nagyban meghatározza, hogy mikor hordjuk és mihez.

A leggyakoribb pulóvertípusok

Lekerekített nyakú pulóver:

  • A kivágás közel van a nyakhoz,

  • általában elegendő helyet biztosít az inggallér számára.

  • Sportos és vagy hivatalos megjelenést biztosít.

V-nyakú pulóver:

  • A V-nyakú pulóver professzionálisabb megjelenést biztosít,

  • gyakran a munkahelyi egyenviselet részét alkotja,

  • ugyanakkor kifejezetten elegáns is tud lenni, hiszen lehetőséget biztosít legombolható gallérú ing és/vagy nyakkendő hordására is.

Ujjatlan pulóver, vagy mellény:

  • Tipikusan V-nyakkivágású darab, de kereknyakú kivitelezésben is elég gyakori, bár ez utóbbi kevésbé elegáns.

  • Nagyszerű eleme a réteges öltözködésnek.

Garbó:

  • Attól függően, hogy mekkora a garbónyak és milyen anyagból készült a pulóver, lehet elegáns, sportos, vagy kifejezetten lezser viselet is.

Legalább egy-egy elegáns és sportos pulóverre mindenkinek szüksége van.

A pulóverek természetesen egyéb nyakkivágással is készülhetnek, például a nyakrésznél rövid cipzáras megoldással, vagy gondoljunk csak a lezser csónaknyakú pulóverekre, de népes rajongótábora van az asszimetrikus vagy csavart pulcsiknak is, bár ez utóbbiak inkább a női gardróbokban fordulnak elő.

A kardigán

A kardigánt elöl nyitott pulóvernek is nevezhetnénk, de míg a pulóvert aláöltözet nélkül is hordjuk, a kardigán esetében ez nem, vagy csak nagyon ritkán fordul elő. Jellemzően inkább a hölgyek hordják így, és ők is csak bizonyos típusú kardigánok esetében élnek ezzel a megoldással.

A kardigánok szintén kötött alapanyagból készülnek, legyen az gyapjú, vagy pamut akár. Rengetegféle fazonú kardigántípust ismerünk, éppen ez adja a kardigán egyik legjellemzőbb tulajdonságát, a variálhatóságot. 

Egy hétköznapi, sportos viseletet is elegánsabbá varázsolhat egy jól szabott kardigán, vagy egy hivatalos, merevnek nevezhető öltözék éleit is képes legömbölyíteni, puhítani, lazábbá varázsolni. A fazonja, a stílusa, illetve az anyaga lehetővé teszi, hogy robusztusan férfias, pihekönnyű sportos, vagy kifejezetten légies és nőies legyen.

A kardigán sokoldalúan variálható ruhanemű, előnye, hogy rugalmasabban alkalmazkodik az időjáráshoz, mint a pulóver.

A kardigán záródása is meghatározza az alkalmat, amihez hordjuk:

  • Cipzáros és patentos kardigánt például sohasem hordunk alkalomra,

  • A gombos záródású kardigán lehetőségei azonban szinte korlátlanok.

  • A teljesen nyitott kardigánok kifejezetten kellemes időjárás esetén praktikusak, amikor akár a felöltőt is helyettesíthetik.

A kardigánok esetében is meghatározó a nyakkivágás és a gallér:

  • A sálgalléros kardigánok általában teljesen nyitottak, sportos és/vagy elegáns viseletnek számítanak, anyaguktól és attól függően, hogy milyen ruhaneműkhöz társítjuk.

  • A V-nyakú kardigán minden esetben elegánsabb benyomást kelt, ugyanakkor lényegesen konzervatívabb viselet.

  • A kerek nyakú kardigán sportos megjelenést kölcsönöz a viselőjének.

  • A garbónyakú kardigán általában cipzáros záródású, sportos viselet.

A csuklyás, avagy kapucnis kardigánok gyakran melegítőfelsőnek álcázzák magukat.

A már említett variálhatóság mellett a kardigán legmarkánsabb előnye, hogy rugalmasabban alkalmazkodik a változó környezeti/hőmérsékleti viszonyokhoz. Ha kissé melegszik az idő, egyszerűen kigomboljuk, szétnyitjuk, amit egy pulóverrel nem tudunk megtenni.

Related Posts
  1. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  2. Hogyan készüljük videókonferenciához home office-ban? Hogyan készüljük videókonferenciához home office-ban?
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones
  4. Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan? Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan?