Hogyan készüljük videókonferenciához home office-ban?

Hogyan készüljük videókonferenciához home office-ban?

Lehetünk bármilyen profik is az online videókonferenciák lebonyolításában, amikor home office-ból kell bejelentkezni, az azért nehezített pálya.














Miért jelenthet kihívást otthonról bejelentkezni?

Míg a munkahelyünkön a munkahelyi öltözékben, irodai háttérrel abszolút profizmust sugárzunk, addig az otthoni bejelentkezés aknáktól hemzsegő frontvonal, amit egyetlen vis major is felrobbanthat. A technológiai feltételek mellett ugyanis rengeteg aprósággal kell még számolni.

A home office-ból történő bejelentkezésnek nemcsak a technikai/géppark a függvénye, de a rendezett környezet is fontos.

Mutassuk a legjobb arcunkat

Sok munkahelyen elvárás nemcsak a dress code, de hölgyek esetében a smink is. A home office legmarkánsabb előnye viszont a kényelem. Teljesen érthető - és a bőrünk egészségének is jót tesz - ha otthon a négy falnak nem teszünk fel sminket. Az online videókonferencia azonban legyen kivétel, már csak a profizmus érdekében is. 

Mielőtt online bejelentkezünk a videókonferenciához, tegyük rendbe ne csak a környezetünket, de magunkat is.

  • A személyi higiénia alapvetés, ennek hiányosságait semmilyen körülmények között sem magyarázhatjuk a home office-szal. 

  • Mivel pontosan tisztában vagyunk a konferencia időpontjával, a frissen mosott haj, a borotválkozás, a fogak és körmök állapota legyen méltó önmagunkhoz és ahhoz a képhez, amit korábban kialakítottunk magunkról.

  • Nem kell teljes sminkben gondolkodni, elég egy finom alapozás, és a kontúrok – szemöldök, szempillák, ajak - kiemelése, és máris azt a benyomást keltettük a tárgyalópartnereinkben, hogy fontos számunkra a beszélgetés.

A home office-nak egyszer vége lesz, az emlékezet azonban trükkös csaló. Elég egyetlen mákszem a fogak között és - minden korábbi törekvésünk ellenére - életünk végéig ez lesz a benyomása rólunk mindenkinek, akivel együtt részt vettünk a videókonferencián.

Minél természetesebb a fény, annál jobb

  • Tegyük a videókonferencia helyszínét az ablak közelébe, mert a természetes fény jobban mutat.

  • Ha ez nem áll módunkban, akkor tegyünk egy fényforrást a monitor mögé, de a kijelző síkja fölé, hogy szemből világítsuk meg az arcunkat.

  • Kerüljük a felső és hátsó világítást, mert nem kívánatos árnyékokat „húz fel” az arcunkra, amitől beteges, sápadt kinézetet öltünk.

Hogyan öltözzünk a sikeres videókonferenciához?

A videohívások öltözködési szabályának meghatározása sokak szerint kihívás, de valójában csupán két szabályt kell észben tartani:

  • A megjelenésünk tükrözi, hogy mennyire fontos számunkra a beszélgetés, és

  • hogy tiszteletben tartjuk a tárgyalópartnereinket.

Sokak szerint éppen elég, ha jó szakemberek vagyunk, és a beszélgetés során ennek megfelelően kommunikálunk. De ha csak és kizárólag ez lenne a fontos, akkor a munkahelyünkre is papucsban, rövidnadrágban, vagy egyenesen melegítőben és kinyúlt pulcsiban mennénk smart casual, vagy business class helyett.

A tudásunk és tapasztalatunk miatt vagyunk nélkülözhetetlen résztvevői az online videókonferenciának, ez tény. Ugyanakkor nemcsak társadalmi, de a szakmai elvárás is az, hogy a profizmusnak az esztétikában is teret adjunk. 

A videókonferencián törekedjünk a profi attitűdre, beleértve a megjelenésünket is.

  • Ha nem is feltétlenül öltönyben, nyakkendőben vagy blézerben várjuk a hívást, egy elegánsabb ing, blúz, tunika, pulóver igenis elvárható viselet.

  • Kerüljük az ujjatlan öltözékeket, és úgy általában a pólót mindenképpen.

Kombináljuk a divatot és a funkciót

A személyi higiénia, a diszkrét smink, és egy, általában a munkahelyen is viselt felsőrész a minimum.

  • Sokan ülnek le úgy egy online konferenciához, hogy csak felül vannak rendesen felöltözve, alul a kényelmes, otthoni nadrág, vagy egyenesen a pizsama „díszlik”.

  • Vannak, akik a felsőrész – blúz, blézer - hivatalosságát ellensúlyozzák egy kendő, vagy sál használatával, és 

  • van, aki ékszert is felvesz, jelezve, hogy a konferencia igenis előkelő helyet foglal el a napirendjében.

A kifgástalan megjelenés azt sugallja, hogy fontos számunkra a videókonferencia, egyúttal megtiszteljük vele önmagunkat és tárgyalópartnereinket is.

Hogy miért ajánlott alulra is a munkahelyen szokott öltözéket felvenni? 

A válasz egyszerű: tartást ad, és nemcsak átvitt értelemben.

  • A kényelmes otthoni holmikban önkéntelenül is lazábban, elengedettebben viselkedünk. 

  • Ez persze jó pont lehet a spontaneitásnak és kreativitásnak, de

  • könnyebben meg is feledkezünk magunkról, és esetleg olyan pozíciót veszünk fel, sőt, akár a beszédstílusunk is kötetlenebbé válik, amit társaságban, főleg egy üzleti tárgyaláson egyáltalán nem illik. 

Többek között azért is érdemesebb a kanapé/fotel helyett a dolgozóasztalt és széket választani, mert ott önkéntelenül is egyenes tartással ülünk.

Hogyan öltöztessük fel otthonunkat a videókonferenciához?

Ha home office-ban vagyunk, az otthonunk is a sikeres konferencia egyenletének egyik eleme, törekedjünk hát arra, hogy ne az egyik ismeretlen legyen. (Persze, akinek nem áll rendelkezésére egy külön dolgozószoba, az egy háttérképpel eltüntetheti a nemkívánatos elemeket.)

Nemcsak a személyi higiénia és az öltözék, de az otthon és a személyes környezet is igényli az odafigyelést, ha online videókonferenciára kerül sor.

Azt nyilván senki sem várja el tőlünk, hogy átalakítsuk az otthonunkat egy lakberendezési áruház bemutatótermévé, de:

  • Tegyünk rendet a helyiségben, 

  • különösen a kamera látószögéből távolítsuk el a nem odavaló elemeket.

  • Zárjunk ki minden szóba jöhető zavaró elemet, beleértve a háziállatokat, kapucsengőt, vonalas telefont.

Tény, hogy aki társasházban, panellakásban él, ezt sokkal nehezebben tudja megoldani, mert a random közbejövéseket - flex, fúrógép - és a szomszédok egyéb zajjal járó megnyilvánulásait nem tudjuk kiküszöbölni. A magunk részéről azonban mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy a videókonferencia zavartalan körülmények között menjen végbe.

Amikor minden erőfeszítés hiábavaló

2017-ben bejárta a világsajtót és az internetet Robert Kelly, a BBC szakértőjének otthoni, online bejelentkezése.

Amíg a professzor a dél-koreai gazdaságpolitikai helyzetet elemezte, egyszer csak feltűnt a háttérben egy kisgyerek, és finoman szólva is mulatságos helyzetbe keverte édesapját. A helyzet még viszonylag kezelhető szinten maradt, de holdkompban megérkezett a másik cseperedő gyerkőc is.

Mind tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire nehéz rávenni egy kisgyereket arra, hogy elmenjen onnan, ahol semmi keresnivalója nincs, kettőt pedig egyenesen lehetetlenség. És mindez élő, egyenesben. Kelly mindeközben abszolut profizmussal, rezzenéstelen arccal, öniróniával dúsított pár mondatban kitért a mögötte zajló eseményekre, majd folytatta az elemzést.

Bár egy külső szemlélő számára kétségkívül mulatságos családi sitcommá nőtte ki magát a videókonferencia és a médiavisszhangja is egyértelműen pozitív lett, ugyanakkor kiváló példája annak, hogy mégoly körültekintő szervezés mellett is keresztül húzhatja a számításainkat: a gyermeki kíváncsiság.

Related Posts
  1. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  2. Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei
  3. Az Allsize bemutatja: Ragman Az Allsize bemutatja: Ragman
  4. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones