Férfi frizura trendek

Férfi frizura trendek

Ahogyan az öltözködésben, úgy a frizura tekintetében is rengeteg stílus és fazon létezik – ma már nem lehet csak úgy bemenni a fodrászhoz (pláne borbélyhoz!), hogy jó napot, egy vágás lesz. Egyrészt mert ennyivel nem fogod megúszni az instrukciókat, másrészt mert a megjelenésednek fontos része a frizurád, így szükségképpen kell hogy legyen elképzelésed arról, milyen külsőt szeretnél magadnak.

Frizuraválasztás

A frizuraválasztás egyrészt stílus kérdése, másrészt erősen befolyásolják az egyéni adottságok is: az arcforma, a fül mérete, a haj mennyisége és tartása, az esetleges kopaszodás, a szakáll stb. Szerencsére az egyes fazonokon belül annyiféle változat készíthető a különböző részletmegoldásoknak köszönhetően, hogy ha kellően odafigyelsz ezekre is, jó eséllyel megtalálod a számodra ideális hajviseletet. Persze ehhez nem árt egy tapasztalt, profi borbély vagy férfifodrász, aki tanácsot tud adni, mi megy legjobban az arcodhoz, és mi valósítható meg a hajtípusodból, és persze nem árt, ha aztán szakszerűen meg is tudja valósítani az elképzelésedet. Lássuk hát a főbb fazonokat!

A felnyírt fazon

Egy ideje nagyon trendi a felnyírt vagy más néven alányírt (undercut) fazon. Ahogyan a neve is mutatja, a haj az oldalsó és a hátsó részen erősen fel van nyírva, míg a fejtetőn hosszúra van hagyva. A frizura lényege a két hossz közti markáns különbség, a többi részlet azonban sokféleképpen személyre szabható. Az oldalsó részt akár nullásra is le lehet vágni, éles kontúrral, vagy lehet átmenetes, de akár valamivel hosszabbra is hagyható. A felső rész hossza szintén egyénileg variálható a 6-10 centistől a rövidebbig, és többféleképpen lehet fésülni: oldalra, hátra, előre, elöl kissé felemelve stb. Stílusosan össze lehet hozni borostával vagy különböző szakállfazonokkal, de természetesen semmi akadálya, hogy borotvált archoz válaszd. 

A legdivatosabb férfi frizura trendek közé tartozik a felnyírt fazon, mely első sorban hosszabb, éles kontúrral igazított szakállal maszkulin megjelenést nyújt.

Mivel oldalt mindenképpen viszonylag magasan fel van nyírva, optikailag nyújtja az arcot, ezért szélesebb, kerek vagy ovális arcformához ideális. Nagy, elálló fül esetén kevésbé szerencsés, vagy aki mégis ehhez ragaszkodik, oldalt ne nyírassa a haját bőrig. A legtöbb öltözködési stílushoz jól passzol: üzleti inghez, zakóhoz vagy smart casual ruhadarabokhoz egyaránt megfelel.

A hátrafésült fazon

A klasszikus hátrafésült haj szorosan a fejre simul – legfeljebb elöl van kissé megemelve –, és legalább a tarkó közepéig ér. A sármos, elegáns férfi egyik jellegzetes fazonja, mely bármely életkorban viselhető. Az autentikus, kissé konzervatív változata sehol nincsen erősen felnyírva, ám a modernebb hatás kedvéért ma már kerülhet bele oldalt egy kis mérsékelt átmenet. 

A legdivatosabb férfi frizura trendek közé tartozik a klasszikus, mégis modern megjelenést kölcsönző hátrafésült fazon, mely fiatalos megjelenést nyújt.

Hosszúkás és ovális archoz egyaránt jó, ruházatban szintén az elegáns vagy a chino nadrágos smart casual öltözék jó kiegészítője. 

„Rosszfiús” verziója a hanyag rendezetlenségbe hajló úgynevezett quiff, melynél a hosszú tincsek természetes kócosságukkal dominálnak. Ehhez jobban passzol mondjuk egy rafináltan karcsúsított, apró mintás ing és egy sportos klubzakó. Létezik a hátrafésült frizurának egy másik extrém verziója is, az Elvis-frizurára hajazó Pompadour, melynél elöl kissé megemelve vannak hátraszárítva a hosszú tincsek.

Az oldalra fésült fazon

Az oldalra fésült fazon egy klasszikus jófiús viselet, mely viszonylag konzervatív megjelenést kölcsönöz. Elegáns ing és nadrág ajánlható hozzá, bár természetesen a smart casual darabok és a galléros póló–teniszcipő viselet is passzol hozzá. Maga a frizura szintén sokféle kivitelben készülhet: az oldalra (balról jobbra), választékkal átfésült rész lehet egészen rövid vagy akár hosszú is, mint ahogy az oldala is különböző hosszúságúra hagyható. Az erősen, kontrasztosan felnyírt változat modernebb hatást kelt. Többféle arctípushoz illik, és némi szerencsével az enyhén kopaszodóknak is ideális lehet.

A legdivatosabb férfi frizura trendek közé tartozik az oldalra fésült fazon, mely napjaink filmsztárjainak és hírességeinek széles körben kedvelt hajviselete.

A felfelé állított fazon

A spikynak nevezett frizura lényege a fejtetőn felfelé-előre állított tüsisen tépett tincsek „természetes” kavalkádja. Ezek hossza a pár centistől a kicsit hosszabbig is terjedhet, melyhez oldalt rövidre vágott rész társul, akár átmenetesen felnyírva. Ennek a kedvesen borzas frizurának legnagyobb előnye, hogy könnyű kezelni, és nyújtja az arcot, így szélesebb vagy ovális fejformához is ajánlható. A smart casual vagy a farmer-póló öltözék kiváló kiegészítője.

A legdivatosabb férfi frizura trendek közé tartozik a felfelé állított fazon, mely szélesebb vagy ovális fejformához is egyaránt ajánlható hajviselet.

A frufrus fazon

A cropnak nevezett fazon oldalt és hátul szinte teljesen fel van nyírva, míg a fejtetőn és elöl meghagyott valamivel hosszabb rész előre van fésülve. Ez lehet akár egészen tüsi vagy simán rövid jófiús, de lehet hosszabbra is hagyni – a lényeg, hogy a frufrut hangsúlyozza. Az oldalsó és a felső rész közötti kontraszt lehet hangsúlyos vagy alkothat fokozatos átmenetet. Magas homlok (kezdődő kopaszodás) és hosszúkás arc esetén is ajánlható, de mindenképpen erős, jó tartású haj kell hozzá. Mivel nem egy kommersz frizuráról van szó, inkább a trendi, bevállalósabb ruhadarabokhoz passzol, mint egy stílusos nyomatos póló vagy egy hipszter nagykockás ing. 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer