A férfi egyedi stíluseszköze: szakállfazonok és ápolásuk

A férfi egyedi stíluseszköze: szakállfazonok és ápolásuk

Férfiak esetében kétségkívül a szakáll az önkifejezés és az egyedi megjelenés leglátványosabb eszköze, melyet ha sikerül jól eltalálni, egy ügyesen megválasztott fazonú inggel viselve igencsak stílusos hatást érhetünk el.

Teljes szakáll és változatai

Klasszikusan férfias külsőt kölcsönöz a teljes szakáll, mely az egész arcot takarja a fültől kezdve. Különböző hosszúságban viselhető, illetve lehet kicsit játszani a pofacsont alatt a kiborotválás vonalával, így más és más stílust és hatást érhetünk el vele. Szinte bármilyen arcformához jól hozzá lehet igazítani, a dúsan növő szőrzet viszont elengedhetetlen hozzá.

Egyik speciális változata a bandholz fazon, melynél a hangsúlyosan elkülönülő, hosszú és tömött bajusz ad speciális karaktert.

Szintén teljes szakállfazon a legendás olasz tábornokról elnevezett Garibaldi szakáll, ahol az alul lekerekített formájú, teljes arcot fedő tömött szakállal és a szintén dús bajusz szervesen összeolvad. A kerekded forma miatt a kifejezetten kerek arcúaknak kevésbé ajánlott, az ovális vagy hosszúkás arcokhoz ideális, de minden más arctípushoz is jó lehet.

Kerüljük a magas állású és a nagyon hátravágott (szélesen nyitott állású) inggalérokat.

 

A szakáll gondozása mellett a pajeszra is fordítsunk figyelmet, különösen akkor, ha nincs is szakállunk.

 

Körszakáll

Ez egy oldalszakáll nélküli fazon, melyen a bajusz és az állat fedő szakáll egy – nagyjából kör alakú – egységet alkot. Optikailag enyhén nyújtja az arcot, ezért a kerek és ovális arcformához kifejezetten előnyös, de a nagyon keskeny, hegyes áll kivételével majdhogynem minden alkatnak jól áll. 

Ehhez a szakálltípushoz szinte bármilyen fazonú inget viselhetünk a testalkatunknak megfelelően.

Balbo szakáll

Ennek a sármosan férfias fazonnak a visszafogott méretek és a szabályos formák adják a karakterét. Lényegében három jól elkülöníthető, de szervesen összekapcsolódó elemből áll: a szabályosra nyírt bajuszból, az alsó ajak alatti rövid szőrpamacsból és a fordított T alakú, az áll széléig futó szakállból, mely középen összeér a szőrpamaccsal. Férfias kisugárzását részben éppen azzal éri el, hogy szélesíti az állat – ezért azonban erős állkapocsra kevéssé ajánlott, inkább a hosszúkás, a szív alakú vagy ovális arcok ideális fazonja. Jó hír a ritkás arcszőrzettel rendelkezőknek, hogy az ő adottságaikkal is tökéletesen működik.

Az inggalérra vonatkozóan nincs szigorú megkötés, szinte bármivel viselhető testalkattól függően, de legjobb hozzá a közepes állású gallérmegoldás.

 

Csak a gondozott, ápolt szakáll kölcsönöz előnyös, férfias megjelenést.

 

Kecskeszakáll

A klasszikus kecskeszakáll – mely nevét a kecske állán található jellegzetes szőrpamacsról kapta – névadójához hasonlóan szintén mindössze az állon növesztett szőrzetet jelenti. Ennek formája azonban már önmagában nagyon sokféle lehet az alsó ajak alatti apró szőrpamacstól az állon viselt keskeny szakállon át a szélesebb tömöttig. Ráadásul bajusszal is hordható, ami tovább növeli a variációk lehetőségét. A széles, erős állkapocshoz és a kifejezetten kerek archoz nem igazán ajánlott, de a többi arctípushoz meg lehet belőle találni az ideális formát. Extrém változatai némi bevállalósságot igényelnek, ám igazán egyedivé teszik a megjelenést.

Egyik speciális változata a Van Dyke szakáll. A középkori németalföldi festőről elnevezett szakálltípus ennek a kornak a spanyolos divatját idézi, mely ma kissé különcnek hat – a hegyesre pödörhető kackiás bajuszból és a szintén hegyes kis kecskeszakállból álló fazont azoknak a férfiaknak ajánljuk, akik nem bánják a tömegből kirívó, kissé feltűnő megjelenést. De vigyázat: a széles, markáns archoz és az erős állkapocshoz nem áll jól: inkább a finomabb, keskeny arcú, hegyes állú férfiak stílusa ez!

A kecsekszakállhoz bűn lenne szélesre visszavágott inggallért viselni: nagyon stílusos hozzá a hegyes, hosszú Kent fazon, legombolt verzióban is, vagy akár az álló gallér.

Pofaszakáll

Ahogyan a más néven oldalszakállnak is nevezett fazon elnevezései is mutatják, ennél a szakálltípusnál az arc oldalán megnövesztett szőrzet a lényeg. Állhat önmagában, de növeszthető hozzá bajusz vagy állszőrzet is, mindenesetre ebben az esetben is ez az oldalszakáll a leghangsúlyosabb. A kiborotválás vonalával és a szőrzet hosszával is sokféle hatás érhető el általa. 

Elsősorban a markánsabb, széles archoz, erős állhoz javasolt, melyet optikailag jól ellensúlyoz.

A közepes vagy széles állású inggallér előnyös hozzá, de legstílusosabban egy hanyagul kigombolt inggel mutat.

A szakáll gondozása

Ha valaki azt gondolja, hogy a szakáll növesztésével megszabadulhat a borotválkozás mindennapi gondjaitól, az jobb, ha máris letesz a szakállviselésről. A szakáll ugyanis legalább annyi gondozást igényel, mint a megjelenésünk bármely más része: a gondozatlan szakáll kifejezetten rossz benyomást kelt rólunk.

 

A borotválkozás a szakállat viselő férfiak mindennapos tevékenysége, hiszen a fazon igazításához szükség van rá.

 

Már a növesztés időszakában oda kell figyelni az arcbőr hidratálására és a növekedő szőrzet minőségének megfelelő gondozására a különféle szakállápoló szerekkel.

Vágás

Amire kevesen gondolnak: a növésben lévő szakállat is érdemes rendszeresen nyírni, mert ezzel nemcsak erősödnek, de egészségesebbek is lesznek a szőrszálak, és így kapunk majd egy jó minőségű, ápolt szakállat.

 

A jó minőségű, erős szakáll titka a rendszeres vágás.

 

A már kialakított szakáll azután szintén folyamatos vágást igényel: az ápolt, igényes szakállhoz elengedhetetlen a szőrszálak hosszának rendszeres rövidítése és összeigazítása (trimmelése), illetve a körvonalak pontos kiborotválása. A trimmelésre szakállfazontól függően akár hetente-kéthetente is szükség lehet, de a havi szakálligazítás a hosszú fazonok esetében is elkerülhetetlen.

Mosás

A szakáll rendszeres mosása szintén alapvető, ám jó ha tudjuk, hogy a túlzásba vitt mosás káros is lehet: túlzottan megterheli az arcbőrt, ami korpásodáshoz vagy egyéb bőrproblémához vezethet. A hosszabb, dús fazonokat elég hetente kétszer mosni, ám az legyen szakszerű: használjunk hozzá speciális szakállsampont, mely kellően regenerálja a bőrt és a szőrszálakat. Amennyiben szükséges a szárítás, azt langyos levegővel végezzük.

Fésülés

Ne feledkezzünk el a hosszabb szakállak fésüléséről sem: ezt célszerű reggelente elvégezni egy erősebb sörtéjű, speciális szakállkefe segítségével, mely rendezett külsőt kölcsönöz a szakállnak.

 

A fésülést egy erősebb sörtéjű, speciális szakállkefe segítségével végezzük, mely rendezett külsőt kölcsönöz a szakállnak.

 

Ápolás

Az igényes, egészséges szakállhoz elengedhetetlen a szőrszálak regeneráló ápolása: a különböző olajak és balzsamok táplálják, hidratálják és selymessé teszik a szakállat, míg a wax ezen felül tartást is ad a hosszabb fazonoknak.

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Ha unod a farmer-póló kombót Ha unod a farmer-póló kombót