A jólöltözött férfi

A jólöltözött férfi

Számtalan szabályrendszernek kell megfelelni az életben, és ez alól az öltözködés sem kivétel, sőt. Ha van olyan területe az életünknek, ami folyamatos alkalmazkodást kíván meg tőlünk, az az öltözködés. A férfidivat évtizedeken át sziklaszilárd követelményrendszere olyan kiegészítőktől tette függővé a jólöltözöttséget, mint a mellényes öltöny, a kalap, a kesztyű, a zsebóra, sőt, a sétapálca. Egy magára valamit is adó férfi ezek nélkül ki se lépett az utcára. A hagyományos férfidivat keretet és támogatást adott, nem kellett azon sokat gondolkodni, hogy milyen ruha kerüljön a gardróbba.

Élet az örökzöld öltözködési szabályok után

A 20. század derekán egyre inkább előtérbe került az egyéni szabadság, a személyiség kifejezésének igénye, ami az öltözködésben is megnyilvánult. A jólöltözöttség ma már nem az öltönyt jelenti. Farmerben és sportzakóban, sőt, pufimellényben, cargo nadrágban és bakancsban is azok lehetünk.

A színek birodalma

A színeket illetően ahány stílustanácsadó oldal, annyi vélemény. A legújabb trendek szerint a férfiak is bátran hordhatnak feltűnő, sőt harsány színeket, akár csillogó mintákat, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy ezek variálása soha ne lépje túl a jóízlés kereteit.

 

Az öltözékéhez választott színeket egy jólöltözött férfi mindig a jóízlés határain belül tartja.

 

A rózsaszín, a narancs- és citromsárga, a vörös/piros, a harsánykék, az élénkzöld és egyéb nem éppen klasszikus férfiszínek világában végre mindenki tobzódhat, de a dúskálásnak minden esetben határt szab a színtípus.

Mi az a színtípus?

A hölgyektől minden bizonnyal hallhattuk már, ahogy azon morfondítoznak, hogy vajon sötét ősz, vagy meleg nyár típusba tartoznak-e. Ezeknek a kifejezéseknek semmi közük a meteorológiához. Egy-egy meghatározott bőr- szem- és hajszín kombinációknak feleltetik meg azt, hogy milyen színű ruhákat érdemes hordani ahhoz, hogy kiemelje, dominánsabbá tegye a természetes adottságaikat. Ezek a színtípusok pedig a férfiakra ugyanúgy érvényesek.

Milyen darabok kerüljenek feltétlenül a jólöltözött férfi gardróbjába?

A felsőruházatot illetően a következő, egyszerű relációkkal nem tévedhetünk:

  • Pulóver- gombos ing,
  • Kabát - pulóver - gombos ing,
  • Mellény - casual ing,
  • Casual ing - póló,
  • Kabát - mellény - póló,
  • Öltönykabát/zakó - üzleti ing - atléta,
  • Sportzakó - casual ing.

A nyakkivágás, mint a stílustörés melegágya

A pulóverek nyakkivágásánál vegyük figyelembe, hogy aznap fogunk-e nyakkendőt viselni:

  • Ha igen, akkor V-nyakú pulóvert vegyünk fel, 
  • ha nem, akkor a kerek, vagy gombos nyakú is megállja a helyét. 

Gombos és egyben galléros pólót viszont soha, semmilyen körülmények között se húzzunk ing alá!

 

A nyakkendő valaha egyet jelentett a jólöltözöttséggel, ám mára megvan a maga helye és ideje a nyakkendő, főleg a csokornyakkendő viselésének.

 

Az öltöny

Ami egyetlen gardróbból sem hiányozhat, az a bevezetőben említett öltöny. Egy erőteljes alkatú férfi számára az öltönykabát szabása és gombolása a legérzékenyebb terület, ahol a következő szabály érvényesül: az öltönykabát, az üzleti zakó – és ugyanígy a sportzakó is – minden esetben kétgombos, egysoros.

 

Egy testesebb alkatú férfi egysoros, kétgombos zakót válasszon minden esetben.

 

Többféle anyagú és hosszúságú nadrág

Az odáig rendben van, hogy a farmer örökzöld és multifunkciós, de idővel kifárad. Amikor új utakat keresünk, bátran kísérletezzünk a különböző anyagokkal, de tartsuk szem előtt, hogy a nadrágválasztás minden esetben behatárolja a lehetőségeket. Sokan vannak azon a véleményen, hogy a felsőruha az, ami a domináns, ugyanakkor a jó szabású nadrág az a szilárd alap, amire minden mást felépítünk.

Még a legpuritánabb férfi gardróbjában is legalább három különböző anyagú hosszúnadrágnak kell lennie:

  • Egy chino vászonnadrág,
  • egy örökzöld farmer (hagyományos denimkék, vagy light blue),
  • valamint egy kord vagy düftin hosszúnadrág.

Ami az utcai viseletként hordott melegítőt illeti, annyi más, elfogadhatóbb fazon közül tudunk választani: 

A melegítőnadrágnak megvan a maga helye és ideje, tartsuk is ott. Bármennyire is igyekszik eladni az aktuális divat elfogadható utcai viseletnek, nem az. Egy jólöltözött férfi számára semmiképpen sem.

A jólöltözött férfi első számú kiegészítője

Nem, még véletlenül sem a nyakkendő, hanem a karóra. Időtlen klasszikus, ami a kezdetektől fogva túlmutat a puszta funkcionalitáson. Esztétikum és praktikum egyetlen szerkezetben, ami éppúgy öltöztet, mint a közmondásos napszemüveg.

 

A jólöltözött férfi első számú kiegészítője a decens, nem hivalkodó, szolid méretű karóra.

 

Az óra kiválasztásakor:

  • Kerüljük a hivalkodó darabokat,
  • Ha nem engedhetünk meg magunknak többféle típusú órát, akkor klasszikus, szolid méretű darabot válasszunk, amit minden alkalomra fel tudunk venni, vagy cseréljük le az alkalomnak megfelelően az óraszíjat.
  • A robosztus sportórák a hétköznapi, utcai viselethez, vagy sporttoláshoz valóban jól mutatnak, de egy alkalmi öltözéknél nem pusztán idomtalanná válnak, de kifejezetten rontják az összképet.

A férfidivat folyamatosan gazdagodik, és ezzel párhuzamosan egyre kísérletezőbbé, trendtudatossabbá és merészebbé válnak a férfiak. A számtalan trend és szabályrendszer között eligazodni viszont nem olyan egyszerű. Főleg, ha egy csipetnyi önbizalomhiány, a konfekciótól eltérő testalkat és/vagy pár kilónyi felesleg is behatárolja a lehetőségeket.

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót