Ünnepi öltözék a köbön

Ünnepi öltözék a köbön

Merthogy „Az” ünnep is legalább három, ha nem több alkalomból áll: a legszolidabb forgatókönyv szerint is ünnepelünk egyszer a cégnél, aztán a haverokkal és nyilván a családdal – utóbbinak ráadásul jó eséllyel van egy „short cut” és egy „rendezői” változata is, utóbbi a teljes família részvételével. Na ilyen mélységekig nem szeretnénk a családi szennyesben turkálni, de disztingvált keretek között megmutatjuk az érvényes dress code-okat.

A céges buli

Nyilván cége válogatja, és a helyszín is elég meghatározó, úgyhogy elsősorban ezekhez lőjük be az ünnepi szettünket. Hacsak nem kifejezetten ez a szokás, inkább ne csináljunk magunkból bohócot a rénszarvasos pulóverrel, legfeljebb egy mikulássapkával egészítsük ki a szettünket: ha mégsem nyerő, ezt még időben észrevétlenül zsebre tudjuk vágni, viszont szerencsés esetben bezsebelhetünk a jóvoltából néhány mosolyt vagy jópofa megjegyzést, és egy-két extra koccintást.

 

Attól, hogy a céges karácsonyi vacsora buli néven fut, még illik betartani a dresscode-ot.

 

Alapjáraton azzal járunk a legjobban, ha a mindennapi office stílus fölé lövünk egy hajszállal: ha nem megyünk extrán elegáns helyre (márpedig ezt előre tudni fogjuk), ez a biztonsági játék be fog válni. A sokszor jolly joker smart casual stílus itt is jól jöhet: egy lazán elegáns chino nadrág, lehetőleg inkább a sötét színekből, hozzá egy nett egyszínű ing lehet a kiindulási alap. A télre meg az ünnepre tekintettel megbolondíthatjuk például egy öltönymellénnyel – ha pedig még zsebórát is applikálunk hozzá, tuti mi visszük el a jólöltözöttségért járó pálmát. Mellénnyel vagy anélkül, felülre jöhet egy sportzakó az ing-nadrág szettel harmonizáló színben, és ha igazán különlegesek szeretnénk lenni, húzzunk stílusos bőr bokacsizmát, vagy tekerjünk a nyakunk köré lazán egy csősálat.

Buli a haverokkal

Na ez viszont tényleg szóljon a lazulásról és kényelemről – elő a kedvenc ruhadarabokkal! Persze azért nem baj, ha nem a legtotyakosabb, ódivatú nadrág lesz az, de jöhet a kényelmes farmer, és hozzá olyan felső, amiben komfortosan érezzük magunkat: ha ez egy hosszú ujjú póló, akkor az, ha kapucnis póló (ne adj isten a kedvenc filmhősünk vagy zenekarunk képével), hát legyen, de az is oké, ha egy laza ingben érezzük jól magunkat.

 

A baráti társaságban elköltött ünnepi ebéd idővel talán elhajlik a buli irányába, de azért ide is illik némiképp formálisabban felöltözni, bár kevésbé kötötten, mint a munkahelyen

 

Nyilván jól ismerjük a többieket és a helyről is van némi fogalmunk, ahová megyünk: a lényeg, hogy ne lógjunk ki nagyon. Vagy tudod mit: ezen az estén még ez is belefér – és ha éppen dartwederes vagy mikulásos pulóverben fogsz hajnali egykor karaokézni, a haverok még ezt is megbocsátják neked (a kocsma közönségét meg majd inkább ne kérdezd erről).

Ünnep a családdal

A családi ünnep nehezebb dió: ehhez a kényelem és az elegancia kényes egyensúlyát kell jól eltalálnunk. De az otthoni legszűkebb környezetben akár egy kis lazaság és bohókás vidámság is beleférhet.

 

A családi körben viselt ünnepi öltözék már jóval kevésbé merev és formális, itt leginkább a nadrágot kell ügyesen megválasztani.

 

A komfortérzetünk szempontjából azonban a családi ebéden sorsdöntő a tökéletes nadrágválasztás: várhatóan sokat fogunk ücsörögni a kényelmetlen székek és a még kényelmetlenebb kanapék változatos arzenálján, és hogy tetézzük a bajt, a hasunk mind nagyobb és nagyobb kerületet fog ez idő alatt ölteni.

 

A karácsony tökéletes időszak arra, hogy a gyerekeknek is megtanítsuk, mi a különbség az alkalmi öltözetek, viseletek között.

 

A nadrág tehát feltétlenül legyen:

  • kényelmes: sehol ne legyen szűk, derékban inkább laza;
  • elegáns, sötét színű: lehet szövetnadrág chino vagy klasszikus fazonnal, vagy esetleg egy klasszikus farmer;
  • természetesen kifogástalan állapotú.

Felülre lehetőleg inget húzzunk. Ez lehet:

  • egyszínű vagy csíkos, esetleg diszkrét aprómintás, 
  • a mindig nyerő világos színek mellett jó választás a sötét is, apró mintával pedig főnyeremény!
  • hagyományos, álló vagy legombolt galléros, esetleg eltérő színű gombolás- és gallér pánt.

Az inget azonban kiválthatjuk egy elegáns garbóval is, ha az otthonosság érzését szeretnénk fokozni. Vagy pedig húzhatunk az ingre egy szép elegáns pulóvert vagy kardigánt. Természetesen tökéletes megoldás egy kényelmes zakó is – a nyakkendőt azonban nem kell erőltetni.

 

A szűkebb baráti, családi körben öltözködhetünk lazábban is, vagy a párunkkal egymáshoz illő ruhába.

 

Ha tehetjük, jó ötlet kicsit összeöltözni a párunkkal: válasszunk hasonló vagy legalábbis összepasszoló színeket és anyagokat, és mindenképpen maradjunk azonos stíluson belül.

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót