Újra divat a kockás ing

Újra divat a kockás ing

Felfigyelhettünk már arra a jelenségre, hogy bizonyos stílusok, ruhadarabok a divatban újra és újra visszatérnek. Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a jelenlegi divatirányzatokban dominánsan megjelent a 90-es évek öltözködési stílusa; azaz a színek, formák, szabásminták felidézik a digitális éra előtti pink-neon hangulatú világot, valamint a walkman-en Nirvanát, vagy Pearl Jam-et hallgató, a kockás inget hol derékon, hol pedig kigombolva viselő bakancsos életérzést. Ha alaposan megnézzük, 2023-ban gyakorlatilag nincs olyan nagyobb divatcég, amelynek ne jelenne meg a kínálatában a kockás.

Azok a csodálatos 90-es évek

Nem titok, hogy a kockás ing a 90-es években indult el világhódító útjára, hiszen minden ismert fiúbanda, vagy grunge együttes ikonikus ruhadarabjának számított ez a kényelmes, laza viselet. Hagyományosan bő farmerrel és bakanccsal hordták, jellemzően flanel anyagból készült, nagy kockákkal és talán bátran kijelenthetjük, hogy a legnépszerűbb, leggyakrabban hordott szín a piros volt. Ez a korszak is nagyon kedvezett az unisex öltözködésnek (ne felejtsük el, hogy épp elhagytuk a 80-as évek erőteljes válltöméseit, maszkulin vonalait), így a hölgyek körében is hamar elterjedt a viselése. Leginkább a bő fazonok, laza szabás jellemezte ebben az időszakban az ingeket. Természetesen minden reneszánszát elő ruhadarab szabása, színe, anyaga némiképp változik az adott korszaknak megfelelően: nézzük hát meg, hogy manapság mennyire széles a választék!

A kockás ingek fazontól és mintától függően kölcsönözhetnek hivatalos megjelenést, de feléleszthetik a bennünk szunnyadó rocksztárt a kilencvenes évekből.

Minta: kisebb, vagy nagyobb kocka?

A sokféleség, az eklektikus stílus, amely a mai divatot általánosságban jellemzi, a kockás ingek viselésében és széles választékában is megmutatkozik. A kínálatban találhatunk nagyobb kockás és apróbb kockás darabokat, ki-ki ízlésének megfelelően válogathat. Persze felmerül a kérdés, hogy mikor, melyiket viseljük? A válasz egyszerű: ünnepi, elegánsabb alkalmakra az apró mintás tökéletesen megfelel, míg nagyobb kockás inget inkább hétköznapokon, lazább programokon hordjunk.

Rövid vagy hosszú ujjú ing?

Alapvető és rendszeresen visszatérő kérdés, hogy mikor és hogyan hordjunk hosszú vagy rövid ujjú inget, ugyanez felmerül a kockás ing esetében is. A rövid ujjú vékonyabb anyagból készült ing tökéletes választás a meleg, nyári napokon, míg egy kockás flanel ing remek döntés, ha nincs odakint túl hideg, de azért szükség van valamilyen melegebb ruhadarabra. De a szigorúbb, formális üzleti körökben például még nyáron is hosszú ujjú inget illik hordani, ezért mindig tartsuk szem előtt az aktuális munkakörünk által támasztott igényeket, még ha azok hallgatólagosak is.

A kockás ingek az ujjuk hosszától függően teljesen más benyomást kelthetnek. A rövid ujj laza, fiatalos megjelenést kölcsönöz, a hosszú határozottságot sugároz.

Az ing fazonja: szűk vagy bő?

Aki kedveli a kifinomultabb stílust és inkább az elegáns öltözködés híve, annak mindenképpen a testre simuló, akár kicsit karcsúsított stílusú ingek valók. A különleges alkalmakra tehát az apróbb kockás karcsúsított ingeket érdemes viselni, amelyek nem csak zakóval, hanem farmerrel, és akár rövidnadrággal is párosíthatók (itt természetesen ugyanaz a szabály érvényes, amelyet az előző bekezdésben említettünk a munkahelyi etikettre vonatkozóan).

A kockás ingek stílusuktól és fazonuktól függően hivatalos és lezser, fiatalos megjelenést is kölcsönözhetnek, így fontos a viselés előtt felpróbálni.

Anyagok és színek

Az eredeti kockás ing alapvetően flanelből készült, de manapság már különféle anyagokból és eltérő vastagságban kerülnek a piacra ezek az örökzöld darabok. Most más elsősorban az időjárás határozza meg, hogy a jó nedvszívó képességű pamut, vagy a meleget biztosító flanelinget választjuk. Sőt akár steppelt pamutot is választhatunk – igazán széles és különleges a kínálat. Nyáron például remek választás lehet egy rövid ujjú, nagyrészt pamutból készült ing, amely remek összhangot alkot farmerral, chino nadrággal, rövidnadrággal, sőt még kardigánnal is. Télen, a klasszikus stílus kedvelői pedig maradhatnak a melegebb flanel, vagy pamut változatnál. Aki pedig végképp meleg változatot szeretne, az választhat magának egy vastagabb kockás kabátot.

A kockás ingek könnyedén párosíthatóak elegáns és laza kiegészítőkhöz egyaránt, így igazán praktikus és divatos ruhadarabjai lehetnek a férfi ruhatárnak.

Nem kérdés, hogy a manapság reneszánszát élő kockás ing ugyanolyan örökzöld ruhadarab a férfiak körében, mint a farmering. Időnként eltűnik a polcokról, de úgy látszik, hogy mindig újult erővel tér vissza, egy kicsit átalakult, megújult formában. Lehetőleg úgy, hogy maximálisan megfeleljen az aktuális trendeknek. Viselése számos lehetőséget rejt magában: hagyományosan begombolva, betűrve hordjuk, ekkor kellően elegáns, viszont kigombolva, egy pólóval vagy akár feltűrt ingujjal és kitűrve laza, ám kulturált megjelenést kölcsönözhetünk vele magunknak. Aki nagyon ódzkodik a kockás ingtől, annak ajánlott egy sportzakó vagy sál viselése, amely szintén jól mutat kockás mintával.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer