Szabaduljunk meg a ruhamoly okozta károktól!

Szabaduljunk meg a ruhamoly okozta károktól!

A háztartásban előforduló kártevők közül a molylepkétől legalább olyan nehéz megszabadulni, mint a csótánytól. Rendkívül szívósak, a nőstények, miután kikeltek a gubóikból, szinte azonnal elkezdenek petét rakni. Ráadásul észrevenni sem egyszerű, a ruhamoly lárvák szinte üvegesen átlátszóak, így alig lehet észrevenni szabad szemmel.

De hogyan kerül a ruhamoly a lakásba?

Gyakorlatilag sajnos bárhogy. Hazahozhatjuk akár a ruhaboltból is a lárvákat még az anyagba begubózva. Mivel a toll vagy szövetkabátokat nem dobjuk azonnal a mosásba, így a szekrénybe beakasztva a lárváknak van idejük átalakulni és kifejlett molylepkeként károsítani a ruhát.

De még egy hotelből is hazaszállíthatjuk a lárvákat vagy közösségi helyekről, mint például színházi ruhatár. Éppen ezért érdemes a nyaralásból hazatérve azonnal kimosni minden ruhát, még azt is, amit nem viseltünk, hiszen a bőröndben érintkezett a többi holminkkal.  A bőröndöt, sporttáskát is fertőtlenítsük alaposan. Ha az anyaga engedi, akkor mossuk is ki. Azokat a ruhákat, amelyeket nem lehet mosni, alaposan szellőztessük ki és keféljük át mielőtt visszatennénk a ruhásszekrénybe.

A ruhatárunkban a ruhamoly okozta károk gyakran igencsak bosszantóak lehetnek, így fontos, hogy hatékonyan megtanuljunk védekezni a károkozókkal szemben.

Milyen anyagokat kedvel a ruhamoly?

A ruhamoly imádja a természetes anyagokat, ezért a gyapjú, pamut, selyem, szőrme, toll mind veszélyben van a szekrényben! Nem véletlen, hogy a kevert anyagú, fast fashion ruhák elterjedésével a ruhamolyokról lekerült a fókusz. Viszont a természetes, organikus alapanyagok újra teret hódítanak maguknak nem csak az öltözködésben, hanem a lakberendezésben is. Érdemes tehát nagyobb figyelmet szentelni a lakás különböző területeinek.

Kezdjük a gardróbbal!

Nézzük át, mely ruhadarabjainkra jelenthetnek veszélyt a kis barna szárnyas kártevők, gyapjú vagy esetleg tollal bélelt télikabát. Már csak ezért is érdemes időnként az ilyen típusú kabátokat tisztítóba vinni. A száraz tisztításhoz használt anyagok egészen biztos, hogy eltávolítják a petéket.

Pamut ingek, pólók, vászon nadrág, vászon ruha esetén érdemes átmosni a ruhákat magasabb hőmérsékleten. De arra ügyeljünk, hogy a frissen mosott ruhákat mindig csak szárazon tegyük a szekrénybe.

A gyapjú öltönyt is, akár csak a szövetkabátokat érdemes időnként tisztítóba vinni. A vegyszerek jó időre távol tarthatják a hívatlan vendégeket.

Fontos, hogy a ruhásszekrényeket ne zsúfoljuk tele ruhával. Minél szellősebb és minél gyakrabban szellőztetjük, annál nagyobb az esélye, hogy elkerülik a kártevők. Érdemes szezonváltáskor a ruhák egy részét elpakolni és csak azt elérhető helyen hagyni, amit aktuálisan hordani fogunk.

Szőnyeg, ágynemű, díszpárnák

A gyapjú vagy pamut ágytakarókat, ágyneműhuzatokat, amiket sokáig nem használunk, illetve a szőnyegeket is érdemes időnként felfrissíteni, hogy ne telepedjenek meg a kártevők a szövetszálak között. Ha van rá mód, szellőztessük ezeket gyakran. Mivel a molyok nem viselik jól a nagyon magas vagy nagyon alacsony hőmérsékletet, ezért azokat az anyagokat, amelyeket lehet hőkezelni: például magas hőmérsékleten mosni vagy gőzölni, érdemes időnként így is áttisztítani.

A ruhamoly okozta károk gyakran igencsak bosszantóak lehetnek, ugyanakkor megfelelő tisztítószerekkel és odafigyeléssel hatékonyan védekezhetünk ellenük.

Fontos a megelőzés

Szappan a ruhás fiókban, naftalin szagú idős nénik és bácsik. Biztos mindenkinek bevillannak ezek a képek gyerekkorából. Nem véletlen, hogy a szüleink és a nagyszüleink ezeket a praktikákat vetették be. Ugyanis a molyok nem bírják elviselni az erős, aromás illatokat. Mondjuk a naftalintól nem csak ők irtóznak.

Szerencsére azért vannak kevésbé kellemetlen illatú megoldások is - legalábbis az emberi orr számára-, mint a naftalin:

Cédrus fagolyó, vatta labdácskák

Bár többnyire cipőkhöz ajánlják, a fiókba vagy a szekrény aljába elhelyezett illatosított golyók segíthetnek elűzni a molyokat. Időnként csepegtessünk rá illóolajat, például eukaliptuszt, ezzel újra visszaadhatjuk a golyócskák hatékonyságát.

Levendula, bors, szegfűszeg, rozmaring, menta

Tüll vagy géz anyagba csomagoljunk aromás, szárított fűszer vagy gyógynövényeket, mint amilyen a levendula, rozmaring vagy a menta. Ha esetleg még szegfűszeg illóolajat is csepegtetünk rá, még erősebb riasztó keveréket kaphatunk. A bors illatát sem bírják, azonban ennek illatanyaga hamar elillan, így gyakrabban kell cserélni.

A ruhamoly okozta károk megelőzésére számos hatékony praktika létezik. A legismertebb és legkönnyebben elérhető módszer a levendula illóolaj használata.

Zselés molyirtó

Drogériában vagy hipermarketekben vásárolhatunk zselés molyirtót is. A zselé folyamatosan párologtatja magából a molyok számára kellemetlen szagot, amit mi nem is érzünk. Az utántöltése is egyszerű, nem kell szaglásznunk az illatzsákokat, hogy meggyőződjünk arról, hatásos-e még? Ha a zselé elpárolgott a tartóból, ideje újra cserélni.

Mit tegyünk, ha már megtörtént a baj?

  1.     Dobjuk ki a sérült ruhákat!
  2.     Nézzük át a szekrény tartalmát, mossuk át a ruhákat 60 fokon, ha a mosási útmutató lehetővé teszi.
  3.     Takarítsuk ki a szekrényt alaposan! Ha a bútor anyaga engedi, akár ecetes vízzel is áttörölhetjük.
  4.     Hagyjuk a szekrényt kiszellőzni mielőtt visszapakolnánk a ruhákat.
  5.     Akasszunk molyirtót a szekrénybe és cseréljük időnként!
Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót