Pulóver, pulcsi vagy kardigán?

Pulóver, pulcsi vagy kardigán?

A pulóver már régóta elengedhetetlen darabja a gardróboknak, és nemcsak a hölgyek, hanem a férfiak számára is. Kényelmes, meleg és könnyen kombinálható a hétköznapokban. A kardigánnal már nem ilyen egyszerű a helyzet. Bár ez is lehet alapja egy stílusos férfi ruhatárnak, mégis egy elég megosztó viseletről van szó, mivel sokakban „nagypapis” hatást kelt. Pedig a megfelelő kombinációban kifejezetten stílusos és megnyerő külsőt kölcsönözhet számunkra. Hogyan érdemes viselni a pulóvert, a kardigánt, a sportos és a klasszikus fazonokat?

Klasszikus pulóver

A klasszikus férfi pulóver eredete a középkorra nyúlik vissza. Mai formájában a 19. század közepétől vált népszerűvé. Az elnevezés az angol "pull over" szóból származik, amely azt jelenti, hogy könnyedén belebújhatunk, anélkül, hogy gombokat vagy cipzárt kellene használni.

A klasszikus pulóver a legtöbb férfi ruhatár alapja. Alkalmas mind az elegáns, mind a hétköznapi viselethez. Hidegebb időben a zakó vagy kabát alá, de akár még mellénnyel is viselhetjük. Melegebb időben pedig akár önmagában is elegendő lehet. Könnyen rétegezhető inggel és pólóval egyaránt. 

Az őszi hidegek beköszöntével érdemes átgondolni reggelente, hogy az adott napunkra egy pulóver, pulcsi, vagy egy kardigán a legmegfelelőbb választás.

A klasszikus pulóverek szabásukat tekintve általában kerek vagy V-nyakúak. A V-nyakú pulóver előnye, hogy optikailag meghosszabbítja a nyakat. Egy visszafogott árnyalatú modell mindig jó választás, mint például fekete, sötétkék, szürke vagy bézs. De nyugodtan kísérletezhetünk a burgundi, khaki vagy lazac árnyalatokkal is.

Minimalista stílushoz viseljük farmerrel és mokaszinnal vagy sportcipővel. Ha már inkább a casual stílus felé hajlunk, akkor chino nadrág vagy szövetnadrág és a bőrcipő lehet a megfelelő kombináció. Ha pedig még elegánsabbra vennénk a stílust, akkor válasszunk V-nyakú modellt. 

Az hűvös őszi reggelek beköszöntével előkerülnek vastagabb ruhadarabjaink is. A hagyományos pulóverek mellett választhatunk divatos V-nyakú modelleket is.

Garbó pulóver

A garbó olyan pulóver, amely az eleganciát és a hétköznapi stílust ötvözi. Klasszikus, elegáns megjelenéshez érdemes a garbót tweed zakóval és szövet vagy chino nadrággal kombinálni. Ha szeretnénk kicsit lazítani a megjelenésen, akkor bőrcipő helyett viseljük sportcipővel. A lazább verzió egy másik formája lehet, ha a vékony kötésű garbót zakóval és farmerrel párosítjuk. 

A kardigán egy másik remek pulóver típus, amely elegáns és stílusos megjelenést kölcsönöz. Az elnevezés James Thomas Brudenell, Cardigan grófjától származik, aki a krími háború idején előszeretettel viselte ezeket a kötött ruhadarabokat. Eleinte a sportos öltözködésben vált ismertté, majd Pierre Cardin, a legendás divattervező tette elfogadottá és szerethetővé a hétköznapi férfi divatban is, anélkül, hogy túlságosan hivatalos megjelenést kölcsönözne viselőjének.

A gombos kardigán a pulóverhez hasonlóan jól kombinálható. Viselhetünk például egy vastagabb kötésű, akár galléros sötétkék kardigánt egy fehér pólóval és farmerrel. Olyan, mintha egy vékony dzseki lenne rajtunk, de mégis elegánsabb az összhatás. Választhatunk vékony szövésű kardigánt is, amit például egy fehér galléros pólóval és chino nadrággal kombinálva laza, mégis stílusos megjelenést alakíthatunk ki. 

Az hűvös őszi reggelek beköszöntével előkerülnek vastagabb ruhadarabjaink is. A pulóverek mellett választhatunk nyakunkat is melegítő cipzáras kardigánokat.

A cipzáras kardigánok már inkább a sportos irányzatot képviselik. Anyagától függően kombinálhatjuk úgy, hogy az irodában is megállják a helyüket. Egy vastagabb kötött cipzáras kardigán inggel vagy galléros pólóval is jól mutat a munkahelyen. A szabadidő ruhához hasonló, puha anyagú kardigánokat viszont inkább sportoláshoz hordjuk.

A klasszikus pulóver, garbó és kardigánok esetén, fontos, hogy kiváló minőségű anyagból készüljenek. A gyapjú, a kasmír és a pamut mind remek választások, mivel melegen tartanak és jól mutatnak. Ne feledjük azonban, hogy a kasmír és gyapjú anyagok rendkívül kényesek, ezért a tisztításra, mosásra különösen oda kell figyelni. 

Melegítő felső, sportos hoodie és kardigán

A 1930-as években a pulóvereket el kezdték kiegészíteni kapucnival (hoodie), hogy a sportolók melegen tarthassák a fejüket és a nyakukat hidegebb időjárás esetén. Az 1970-es években a kapucnis pulóver a hip-hop kultúrában vált különösen divatossá, és ekkor kezdték el az utcai divat részeként is népszerűsíteni. A fiatalok és a tinédzserek körében a hoodie a kényelmes és laza stílust testesítette meg. A pulóverek és kardigánok után a hoodie egy újabb lehetőség volt az öltözködésben, amely az évek során sokféle stílusban és anyagban vált elérhetővé.

Az hűvös őszi reggelek beköszöntével előkerülnek vastagabb ruhadarabjaink is. A pulóverek manapság legdivatosabb fazonja a kapucnis és vastag anyagú hoodie.

Ma a hoodie-kat egyaránt viselhetjük sporteseményeken, utcai viseletben, szabadidős tevékenységek során, és akár divatosabb alkalmakkor is, amennyiben megfelelően kombináljuk más ruhadarabokkal. A kapucnis pulóver a modern divat részeként jelentős szerepet játszik a funkcionális és stílusos öltözködésben.

Ha nem kifejezetten sportoláshoz választjuk, akkor a streetwear stílusban gondolkodjunk a kereknyakú vagy kapucnis pulóverek, kardigánok vonalán, amit farmerrel, laza pólóval és sportcipővel érdemes párosítani. Irodai viseletre is alkalmas lehet, de ez leginkább a munkahely öltözködési etikettjétől függ.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei