Pulóver 1x1

Pulóver 1x1

Időről időre változik, hogy csak megtűrt vagy kifejezetten trendi stíluselem a kötött pulóver – manapság inkább az utóbbi időszakot éljük. Ennek ellenére nem mindenki szereti egyformán a pulcsikat: vannak „pulóveres” típusok, míg mások csak kényszerből viselik. Most nekik is megmutatjuk, milyen sokoldalúan tud öltöztetni a pulóver.

A pulóver egyáltalán nem szezonális!

Noha a pulóverről sokaknak főként a vastag téli pulcsik jutnak eszébe, valójában egyáltalán nem szezonális műfaj: tavasszal és kora ősszel éljük a sokak által kedvelt „egypulcsis” időszakot (lám, még elnevezés is utal a közkedveltségére), télen evidens a viselése, ám ne feledkezzünk meg a hűvös nyári estékről sem, amire egy magunkkal vitt könnyű pulóver tökéletes megoldás. Ma már olyan széles a választék, hogy bármely évszakra akad belőle a lezser sportostól a vastag gyapjún át a karcsú fazonú vékonyig, ráadásul a szivárvány minden színében, hogy igazán mindenki megtalálhatja az alkatához és stílusához legjobban illőt.

 

Egy színes pulóver könnyen kifejezheti az aznapi hangulatunkat.

 

A kötött holmik ideális tulajdonságai

A kötött anyag hurkolással készül: a fonalból hurokszerűen kialakított szemek kapcsolódnak minden irányban egymásba (szemben a szövött textilekkel, ahol vízszintesen és függőlegesen keresztezik egymást a szálak). A hurkolás lazább szerkezetéből adódnak a kötött ruhák jellegzetes tulajdonságai: a szövetnél jóval puhább, rugalmasabb-nyúlékonyabb és igen jó hőszigetelő.

Optimális tulajdonságait tovább finomítja a fonal alapanyaga. A természetes eredetű gyapjú és pamut önmagában is kellemes, meleg viselet, ám gyakran valamilyen műszállal (például akrillal, poliészterrel) kombinálják, hogy fokozzák mérettartósságát, rugalmasságát, kopásállóságát, víztaszítását, és csökkentsék gyűrődősségét.

A bebújós pulóver

A kötött pulóverek két nagy családja a bebújós és az elöl nyitott kardigán, melyek divatja koronként változó, ám napjainkban egyértelműen a bebújós változat viszi a prímet. Vastagabb és bővebb változata inkább lezseren sportos, míg a vékonyabb, karcsúsított pulóvert elegánsabb ingre, sőt akár zakó alá is viselhetjük, a pólószerű felsők pedig az abszolút sportos vonalat képviselik.

Nyakmegoldások

A bebújós pulóver legfőbb stíluseleme a nyakmegoldás, mely igen változatos lehet.

Kerek nyak

Hagyományos megoldás az egyszerű kerek nyak, amit kötött pulcsiként inkább a konzervatív ízlésűeknek ajánlunk. Ne viseljük galléros inghez, inkább csak kerek nyakú pólóra, legfeljebb álló gallérhoz.

 

A kerek nyakú pulóver kreatív darab lehet a napi szettünk összeállításakor, hiszen szinte bármikor, bármihez viselhető.

 

V nyak

Manapság reneszánsza van a V nyakú pulóvereknek, amiből ma a magasabb záródás divatos, mely épp csak engedi látszani az alatta lévő ruhát. Ez lehet galléros ing is (de ne gomboljuk be nyakig!), vagy pedig kerek nyakú póló – az előbbivel elegánsabb, utóbbival sportosabb hatást érhetünk el.

Garbó

Mindig stílusos darab a garbó, mely vastag sípulóver esetén a sportos hatást erősíti, míg vékonyabb, önmagában viselt testhezálló változata az egyedi elegancia védjegye lehet. Utóbbira a tökéletes összhatás érdekében vegyünk gyapjús sportzakót.

Cipzáros-galléros

Divatja van a hangsúlyos rövid cipzárral záródó, galléros pulóver modelleknek, melyek egyértelműen a sportosabb vonalat képviselik, bár karcsúsított változatait nyugodtan viselhetjük hétköznapi öltözékünk részeként. Soha ne vegyük fel azonban zakó alá és lehetőleg galléros ingre sem, hiszen ezekkel nemcsak stílusában nem passzolnak egymáshoz, de a sok gallér sok kényelmetlenséget és “buta” látványt is eredményez.

 

A cipzáros-galléros pulóver sportos, magabiztos megjelenést biztosít.

 

Sálgallér

Érdekes nyakmegoldás az egymáson középen áthajló úgynevezett sálgallér, mely inkább a vastagabb pulcsik jellemzője, és így a sportos jelleget erősíti.

Kapucni

Manapság a fiatalosan laza stílusú ruhadarabok között helye van a kapucnis pulóvereknek, mely a gördeszkás stílusból szivárgott át mind a hipszter, mind a normál hétköznapi viseletbe. Főként a vékonyabb pamutfelsők jellemzője, de kötött változatban is előfordul – erősen sportos, szabadidős jellege azonban mindegyik darabnál érezteti hatását.

 

A kapucnis pulóver lendületes megjelenést biztosító praktikus öltözet.

 

A kardigán

A klasszikus elöl gombos, V kivágású kardigánról leginkább nagyapáink jutnak eszünkbe, nyilvánvalóan azért, mert ennek a fazonnak ma nem igazán van divatja. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy mai, magára adó férfinak le kellene írnia ezt a ruhadarabot: létezik a kardigánnak nagyon is stílusos, modern változata, mégpedig a végig cipzáras, magas nyakú vagy galléros kardigán. Ezt a kissé lazább stílust képviselő darabot viselhetjük ingre vagy hosszú ujjú pólóra, ezzel tompítva vagy erősítve sportos jellegét, de lehetőleg ne vegyünk rá zakót, a steppelt dzsekit vagy -mellényt azonban a karcsúbb darabok elbírják.

 

Az Allsize webshopban elérhető pulóver modellek stílusos megjelenést biztosítanak az általános konfekció méreteken túl is.

 

Pulóver viselési tanácsok

A pulóver nemcsak a szezon vonatkozásában, de viselési módját illetően is univerzális darab:

  • az átmeneti évszakokban hordhatjuk kabát- vagy dzseki helyettesítőjeként, amihez ha egy körsálat teszünk, hangsúlyozhatjuk utcai felsőruházat jellegét. Ha kissé lehűlne az idő, vehetünk rá még egy steppelt mellényt – a kettő együtt igazán trendi megjelenést kölcsönöz;
  • a bővebb fazonú, vastagabb pulóvereket kizárólag felső rétegként viseljük, ne vegyünk rá zakót vagy szűk fazonú dzsekit, mellényt;
  • a kerek nyakú pulóvert ne viseljük galléros inggel;
  • a pólószerű, sportos felsőt ne viseljük ing fölé;
  • a cipzáras, galléros pulcsihoz ne vegyünk galléros inget, sem zakót;
  • a karcsúsított fazonú, V nyakú pulóver felvehető ingre és pólóra is, akár sportzakóval vagy steppelt mellénnyel, akár anélkül.

 

Related Posts
  1. Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei
  2. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones
  3. Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan? Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan?
  4. Az Allsize bemutatja: Hajo Az Allsize bemutatja: Hajo