Ötletek őszi kerékpározáshoz

Ötletek őszi kerékpározáshoz

Kerékpározni az év bármely szakában remek kikapcsolódás, ősszel azonban minden a kezünkre játszik ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki ebből a mozgásformából. Kellemes időjárás, látványos táj, frissítő levegő, amit az avar és az őszi gyümölcsök illata tesz még élvezetesebbé. Ráadásul a biciklizés nincs életkorhoz kötve és nem kell különösebben edzettnek sem lenni ahhoz, hogy nyeregbe pattanjunk és tekerjünk egyet a környéken. A megfelelő öltözködés azonban okozhat némi fejtörést, ehhez hoztunk most tippeket. És ha nincs ötletetek, hogy merre induljatok, mutatjuk a legszebb őszi bringás útvonalakat is!

Öltözzünk kerékpározáshoz ősszel

Réteges öltözködés

A biciklis öltözködés egyik alapszabálya, bármilyen évszakról legyen is szó, az a réteges ruházkodás. Amíg mozgásban vagyunk izzadunk és melegünk van, azonban amint megállunk máris megfázhatunk. Válasszunk lehetőleg technikai anyagból készült ruházatot, de a pamut is ideális lehet jó szellőzése és nedvszívó képessége miatt. A pamut hosszú ujjú pólók, az aláöltözetek és széldzsekik jó szolgálatot tehetnek a változékony őszi napokon, akár szemerkélő esőben, akár szeles időben. Az őszi és tavaszi öltözködés kulcs ruhadarabja lehet a mellény, akár gyalogláshoz, futáshoz vagy biciklizéshez is. A karok szabadon mozoghatnak, míg a hát és a derék megfelelő védelmet kap a hűvös időben.

A biciklis öltözködés egyik alapszabálya, bármilyen évszakról legyen is szó, az a réteges, az időjárási körülményeknek megfelelő és kényelmes ruházkodás.

Felejtsük el a lobogó, elálló ruhákat!

Lehet, hogy az oversized stílus trendi a hétköznapokban, a biciklizéshez azonban különösen ajánlott a célnak megfelelő sportruházatot választani. A lobogó, elálló ruharészek extrán balesetveszélyesek, könnyen bele akadhatnak a bicikli kiálló részeibe vagy a küllők, a lánc közé.

Vigyázzunk az ízületekre!

A bukósisak használata elengedhetetlen, azonban nem árt az ízületeinkre is odafigyelni. A rándulásoktól, zúzódásoktól a térd és könyökvédők megóvhatják a testünket, azonban a hideg menetszél kikezdheti az ízületeket. A réteges öltözködés nem csak a megfázás ellen ajánlott, hanem az ízületi gyulladás elkerülésében is segíthet. A kesztyű, csukló, térd és könyökvédők pedig extra védelmet adhatnak ezeknek a területeknek. A kerékpáros széldzsekik is jó szolgáltatot tehetnek, mozgás közben felfogják a szelet, így nem hűtik a testet.

Arcüreg és torok

A hideg menetszél alattomos módon kezdheti ki a torkot és az arcüreget. A sál vagy magasan záródó pólók, cipzáras kardigánok vagy pulóverek azonban segíthetnek megóvni a nyakat és a torkot. A sisak alá húzható biciklis maszkok pedig segítenek elkerülni a fájdalmas arcüreg gyulladást. 

Legyünk láthatóak!

A láthatóság nem csak akkor fontos, ha az esti órákban tekerünk. Az őszi, borongós idő jelentősen megváltoztatja a látási viszonyokat a közlekedés minden résztvevője számára. Fontos, hogy az autósok és a gyalogosok is időben észrevegyenek bennünket, ha biciklivel közlekedünk. Válasszunk olyan kerékpáros dzsekit, amelynél a kapucnin és a hát részén fényvisszaverő minták vannak. Érdemes a lábra és a csuklóra helyezhető fényvisszaverős karpántokat is beszerezni.

Az őszi, borongós és változékony időjárás jelentősen megváltoztatja a látási viszonyokat a közlekedés minden résztvevője, így a kerékpárosok számára is.

Legszebb őszi bringa útvonalak

Ha nincs ötletünk merre vegyük az irányt, akkor az alábbi bringa útvonalakat érdemes csekkolni, mert ősszel is kellemes programot kínálnak kezdőknek és profiknak egyaránt. 

Budai-hegység

Ha szeretjük a kihívásokat és nem riadunk vissza a hegyi utak emelkedőitől, a Budai-hegység tökéletes terep az őszi biciklizéshez. A színes lombokkal borított erdők és a városra nyíló panoráma minden izzadságcseppet megérnek. A legjobb része pedig, hogy ha elfáradunk, gyorsan visszatérhetünk a városi környezetbe. 

A Dunakanyar nem csak a gyalogos túrázók kedvence, hanem a kerékpárosoké is. Ősszel a reggel felszálló pára és a színesedő lombok árasztanak egyedi hangulatot.

Dunakanyar

A Dunakanyar nem csak a gyalogos túrázók kedvence, hanem a kerékpárosoké is. Nyáron a harsogó zöld, ősszel pedig a reggel felszálló pára és a színesedő lombok árasztanak magukból igazán különleges hangulatot. Több útvonalat is választhatunk. Tekerhetünk Visegrád vagy Esztergom irányába a Duna mentén, de elindulhatunk Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu felé is. Az útvonalak könnyen teljesíthetők, ráadásul számtalan kávézó és pékség is szegélyezi, ahol útközben rövid pihenőt tarthatunk, miközben a tájban is gyönyörködhetünk. Szentendrén pedig kiállításokat is látogathatunk két keréken, hobby biciklistáknak kifejezetten testhezálló program.

Balaton-felvidék

A Balaton nyáron kihagyhatatlan, de az igazi ínyencek ősszel is visszatérnek, hiszen ilyenkor a Balaton-felvidék a borfesztiválok és a szüreti fesztiválok helyszínévé válik. A bringázás itt nemcsak a tájról szól, hanem a finom borokról és a helyi gasztronómiáról is. Csatlakozhatunk a nagy Őszi Bringatúrához is, amely végig aszfalton, kiépített bicikliúton vagy kisforgalmú közúton zajlik, így biztonságosan tekerhetünk, miközben a tájban is van időnk gyönyörködni.

A Balaton nyáron kihagyhatatlan, de az igazi ínyencek ősszel is visszatérnek, hiszen ilyenkor a borfesztiválok és a szüreti fesztiválok helyszínévé válik.

Őrség

Az Őrség igazi gyöngyszem azok számára, akik a csendet és a nyugalmat keresik. Az őszi színek itt a leglátványosabbak, a kis falvakat összekötő utak pedig tökéletesek egy lassú, élvezetes biciklitúrához. Itt minden megtalálható, ami egy tökéletes őszi naphoz kell: erdők, dombok, történelmi falvak és finom, kézműves helyi termékek. Ne hagyjuk ki a helyi méz- és tökmagolaj kóstolását, igazi őrségi különlegességek!

Related Posts
  1. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  2. Milyen hosszú legyen a nadrág? Milyen hosszú legyen a nadrág?
  3. Férfi frizura trendek Férfi frizura trendek
  4. Így tárold a nem szezonális ruhadarabokat Így tárold a nem szezonális ruhadarabokat