Nyári alapdarabok a férfi ruhatárban

Nyári alapdarabok a férfi ruhatárban

Végre ismét itt a nyár – és ez nemcsak a várva várt szabadság meg a nyaralás miatt klassz, de az is szuper, hogy ilyenkor jóval könnyebb öltözködni, hisz két ruhadarabnál többet ritkán kell magunkra venni. Ennek ellenére azonban mégsem kellene mindennap, mindenhová ugyanabban járni. Lássuk, mik azok az alapdarabok, amik elengedhetetlenek a nyári ruhatár esetében.

Rövidnadrágok

A „rövidnadrág” kategórianév valójában kissé félrevezető, mert ha praktikusan nézzük, itt nem egyetlen fajta ruhadarabról van szó. Más-más funkciót tölt be és ezért más helyzetekben viseljük a shortot és a bermudát, ráadásul ezeken belül is számtalan különböző fazon és stílus létezik.

Short

A klasszikus rövidszárú, húzott derekú short eredendően sportruházat, aminek egyes változatai mára szabadidős viseletként is meghonosodtak. A félcombig vagy térd fölé érő pamut shortok, illetve a hosszabb strandnadrág stílusú, könnyű, szintetikus anyagokból készült darabok jó szolgálatot tesznek nyaraláskor és szabadidős helyzetekben, de normál, városi utcai viseletként lehetőleg ne ezeket viseljük.

A nyári melegben felüdülést jelenthet, ha nem kell egész nap hosszúszárú farmerben lennünk. Lazább környezetben sportoláshoz kiváló választás lehet egy short.

Utcai rövidnadrágok

  • Farmershort: klasszikus szabott fazon, általában félcombig vagy térd fölé érő szárral, ami lehet bővebb vagy szűkebb, a hosszú szárú denimeknél valamivel vékonyabb anyagból. Pólóval és teniszcipővel sportos utcai viselet, míg inggel és mokaszinnal kissé elegánsabbá tehető.
  • Cargo short: ez a szállítmányozás és légiközlekedés világából kölcsönzött nadrágtípus a férfiasan lezser, könnyed nyári öltözék alapdarabja. Térd fölé vagy térd körül érő bő szára zsebfedős oldal- és farzsebekkel van ellátva, melyeken dupla letűzés és patentok vagy cipzár adja meg a stílus jellegzetességét.
  • Chino rövidnadrág: hosszú változatához hasonlóan szintén minőségi, pamut vagy lenből készült könnyű, szabott nadrág, mely elegánsan (de nem túl feszesen!) követi a test vonalát, elülső bevarrt zsebekkel, esetleg szárain hajtókával díszítve. A csinos utcai megjelenés elengedhetetlen darabja – inggel viselve a legstílusosabb, de slim fit pólóval is jól mutat.
  • Capri nadrág: ez a háromnegyedes halásznadrág szintén kényelmes, laza nyári viselet, „zipp-off” változatai 2 in 1 nadrágként funkcionálnak: lecipzározható szárának köszönhetően shortként is viselhetők.

A nyári ruhatárunk összeállítása során érdemes megkülönböztetni szabadidős és munkába szánt rövidnadrágokat. Előbbihez a short, utóbbihoz a chino ajánlott.

Mindenképpen gondoljuk át, nekünk ezek közül mely darabokra lesz szükségünk munkába járáshoz (ha egyáltalán megengedett a rövidnadrág viselése), városi programokhoz, nyaraláshoz, a gyerekekkel való játékhoz stb., és ennek megfelelően szerezzünk be több típusból is legalább egy-két alapdarabot.

Fürdőnadrág

Strandoláshoz vagy vízparti nyaraláshoz mindenképpen szükségünk lesz fürdőnadrágra, mégpedig legalább kettőre. Egyrészt mert kell a váltás több okból is (például hogy ne kelljen vizes naciban ücsörögni akkor sem, ha nem a napon szárítkozunk), másrészt mert másféle kell a vízi sportokhoz, mint mondjuk a napozáshoz. 

Alapvetően háromféle fazon közül választhatunk ízlésünknek, testalkatunknak és a célnak megfelelően: fecske vagy más néven slip, boxer és úszóshort, utóbbi rövid vagy hosszabb szárral. 

A nyári alapdarabok egyik legalapvetőbb darabja a fürdőnadrág, mely jó szolgálatot tesz és stílusos megjelenést biztosít strandolás és vízparti nyaralás során.

Pólók

Ha szeretjük a sportos öltözködést, akkor nyáron különösen könnyű dolgunk van, mert csak kellő mennyiségű (legalább 5-7 db) rövid ujjú pólót kell beszereznünk. Ez lehet egyszínű vagy feliratos, galléros, illetve kerek vagy V-nyakú. A slim fit fazonok csinosabbak, chino nadrághoz (rövidhez és hosszúhoz is) az ingen kívül mindenképpen az dukál, ám a többi rövid- és hosszúnadrághoz sportosabb, bővebb fazont is viselhetünk. Ujjatlan trikót inkább csak szabadidős és nyaralós helyzetben viseljünk, városi utcai viseletként a zártabb fazonú verziója javasolt.

Ingek

Elegáns megjelenést kölcsönöznek nyáron is az ingek – ez lehet éppen rövid ujjú is, bár a divatdiktátorok szerint ez a műfaj eleve stílusgyilkos: ők helyette a visszahajtott ingujjat javasolják. Ha nem vagyunk ennyire finnyásak, viseljünk bátran rövid ujjú inget saját stílusunkban. Ez lehet könnyű, bő lenvászon ing földszínekben vagy kékben, fehérben, de az élénk színek vagy akár a nagy minták is bátran jöhetnek bő vagy karcsúsított fazonokban egyaránt.

A nyári ruhatárban jóval nagyobb szerephez juthat a felsőruházat. Érdemes a forróbb hónapokra jól szellőző, laza darabokat választani a kényelem érdekében.

Hosszúnadrág

A hosszúnadrág nyáron is alapfelszereltség, legtöbb helyen munkába járáshoz és egy csomó más helyzetben is elengedhetetlen, és sokan nyáron is inkább ebben érzik jól magukat. Ilyenkor jöhetnek a laza len- és pamutvászon, bővebb fazonú vagy a chino szabású nadrágok, helyzettől és egyéni stílustól függően, és egy vékonyabb farmer is belefér.

Hűvös időre

A hűvös idővel nyáron is számolni kell, legyen belőle a nyári ruhatárunkban: 

  • egy-két könnyű pamutpulóver vagy kardigán,
  • egy-két hosszú ujjú vékony felső
  • egy kapucnis széldzseki,
  • egy-két könnyű vászonzakó.

Kiegészítők

Ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről: fontos a nap ellen védő sapka vagy kalap és a napszemüveg, néha pedig jól jön egy könnyű sál is. A derékszíj szintén alapkellék, de ilyenkor a bőr helyett nyugodtan választhatunk sportosabb, színes elasztikus textilövet is.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót