Mit vigyél magaddal egy üzleti útra?

Mit vigyél magaddal egy üzleti útra?

Egy üzleti út számos lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre és a kapcsolatépítésre. Ahhoz azonban, hogy sikeresen vegyünk részt ezeken az eseményeken, fontos, hogy felkészülten érkezzünk. A prezentációs anyag mellett a megfelelő öltözék kiválasztása is kulcsfontosságú, ha szeretnénk jó benyomást kelteni partnereinkben, munkatársainkban. Az sem mindegy, hogy mennyi időre megyünk és milyen jellegű programokon, tréningeken kell részt venni. Az alábbiakban összeszedtük azokat az alapdarabokat, amelyeket egy üzleti útra érdemes magunkkal vinni.

Kapszula gardrób üzleti útra

Egy jól összeállított kapszula gardrób kifejezetten praktikus a hétköznapok során és nagyban megkönnyíti a csomagolást is, ha néhány napos üzleti útra kell mennünk. Ráadásul a pénztárcánkat is kíméli, hiszen minimalizálhatjuk a felesleges vásárlásokat. Hosszú távon nézve, ha valóban törekszünk minőségi anyagokból készült ruhákat választani, akár befektetésnek is felfoghatjuk.

Ha üzleti útra készülünk, érdemes megfelelő ruhatárral készülni. Az alkalomtól függően érdemes a legpraktikusabb alapdarabokat bepakolni az utazótáskába.

Alapdarabok az üzleti megjelenéshez

Fehér vagy világoskék ing: a jó minőségű fehér és világoskék ing a gardrób alapköve, hiszen bármilyen színű nadrággal vagy zakóval jól kombinálható. Üzleti találkozóra, munkába mindig hosszú ujjú inget válasszunk. Ha melegünk van, inkább hajtsuk vissza az ingujjat. 

Öltöny: legalább egy, jó minőségű öltöny szükséges a gardróbban, amely alkalmas üzleti találkozókra, esküvőkre és más ünnepi alkalmakra. Ha rendszeresen viselünk öltönyt, akkor mindenképpen érdemes többet is beszerezni belőle. A sötétkék különböző változatai mindig elegánsak, illetve a szürke és barna árnyalatokkal is megtörhetjük a „hiavatali” hatást.

Chino nadrág: a sötét vagy világos színű chino nadrág sokféle alkalomhoz megfelelő. Akár egy kényelmes, akár egy elegánsabb összeállításhoz is viselhetjük, alkalomtól függően zakóval vagy vékony pulóverrel

Sportzakó: ha az öltönyt nem annyira kedveljük, az üzleti megjelenés elengedhetetlen ruhadarabja a zakó. Egy jól szabott sportzakó rugalmas és elegáns lehetőséget kínál az üzleti találkozókhoz és egyéb formálisabb eseményekhez is. Választhatunk egyszínűt vagy anyagában kissé mintásat.

Kék farmernadrág: a farmer kissé megosztó ruhadarab az üzleti etikettben. De lazább üzleti találkozókon, ahol a business casual elfogadott, bátran viselhetünk sötétkék farmert zakóval.

Galléros pólók: a galléros póló kényelmes és stílusos a kevésbé formális eseményekre vagy szabadidőben. Választhatunk színeset, mintásat is, hiszen nem a tárgyalásokon fogjuk viselni, hanem a kötetlenebb programokon.

Ha üzleti útra készülünk, érdemes megfelelő ruhatárral készülni. Az alkalomtól függően akár kényelmesebb, sportosan elegáns galléros pólókat is választhatunk.

Kiegészítők:

Cipő: egy elegáns bőrcipő és egy kényelmes, sportos cipő (például fehér sneaker) mindig jól jön.

Öv: Legalább egy jó minőségű bőröv szükséges, ami passzol az öltöny vagy a nadrág színéhez.

 Nyakkendők: néhány klasszikus nyakkendő jó szolgálatot tesz, különösen üzleti vagy formális eseményeken.

Karóra: egy stílusos karóra a kiegészítők között nemcsak hasznos, hanem elegáns is.

Táska: egy minőségi üzleti táska vagy hátizsák nemcsak praktikus, hanem a megjelenés részét is képezheti.

Zokni és fehérnemű: semmiképp se legyen lyukas. A zokniból pedig inkább az egyszerűbb, visszafogottabb színekre törekedjünk. Időnként trend a színes, mintás zokni az üzletiesebb megjelenés kiegészítőjeként, ehhez viszont ismernünk kell mennyit bír el az adott „közönség”.

Ha üzleti útra készülünk, érdemes megfelelő ruhatárral készülni. Az alkalomtól függően akár több eltérő stílusú zakót is odapakolhatunk az utazótáskába.

Mit csomagoljunk be az üzleti útra?

Ha csak egy napos útra megyünk, nem érdemes ruhát csomagolni. A réteges öltözködés lesz a nyitja a megjelenésnek. Az időjárástól függően nem árt, ha van nálunk esernyő.

Több napos üzleti út

Az üzleti út során a kulcsszó: az alkalmazkodás minden helyzethez! Egy több napos üzleti út során több összeállításra is szükség lesz. Ráadásul különböző eseményeken kell megjelenni, így azok eltérő stílust is igényelhetnek.

Egy üzleti útra a szükséges dokumentumok és eszközök mellett az alkalomnak megfelelő ruháinkat is össze kell készítsük, a megfelelő megjelenés érdekében.

Utazás: ha rögtön megérkezés után már a tárgyalásra megyünk, érdemes az utazáshoz is úgy öltözni, hogy nem lesz lehetőségünk az átöltözésre a megbeszélés előtt. Az öltöny vagy zakós összeállítás biztosan megfelelő lesz. 

Üzleti találkozók: az ingeké lesz a főszerep. Vigyünk annyit, ahány napra utazunk, plusz egyet a biztonság kedvéért. Öltönyt vagy sportzakót viseljünk a megbeszéléseken.  

Gyakoriak a gyárlátogatással, üzem bejárással egybekötött események is. Ha a körbevezetés után még tárgyalásra is sor kerül, mindenképp az elegánsabb megjelenést részesítsük előnyben.

Konferencia, workshop: ha külön dress code nem jelöli, akkor a business casual megfelelő választás lehet. Ing, chino nadrággal és sportzakóval vagy egy vékony pulóverrel. Ha a workshop kifejezetten lehetővé teszi a laza megjelenést, akár farmert is viselhetünk inggel vagy galléros pólóval és sneakerrel. 

Ha előadóként jelenünk meg egy konferencián, nyugodtan megmutathatjuk a saját stílusunkat is. De azért igyekezzünk a rendezvény színvonalát is szem előtt tartani és annak megfelelően megjelenni. Egy élénkebb színű inggel vagy szemüvegkerettel bátran megmutathatjuk a stílusunkat. 

Estei vacsora: az esti vacsorákhoz választhatunk eggyel lazább megjelenést, mint a napközbeni megbeszélésekhez. Ha viszont gálavacsorára vagyunk hivatalosak mindenképp öltönyt válasszunk, nyakkendővel.   

Szabadidő: a sportosabb megjelenés, mint a galléros póló, farmer és sportcipő jó választás bármilyen városnézéshez vagy egyéb céges szabadidős programhoz. Bármennyire is szabad program, ne felejtsük el, hogy a kollégáinkkal utazunk, nem pedig a családunkkal! 

Higiénia és kozmetikumok: a borotvát semmiképp se hagyjuk otthon! A szokásos tisztálkodási eszközeinken túl érdemes hidratálókrémet is magunkkal vinni, mivel a repülés nagyon szárítja az arcbőrt.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer