Mit és hogyan érdemes hajtogatni?

Mit és hogyan érdemes hajtogatni?

Ruhát hajtogatni senki sem szeret igazán, pedig tudjuk, hogy megéri a fáradságot. A jól hajtogatott ruhák nemcsak helyet takarítanak meg, hanem az anyagot is kímélik, így a kedvenceink tovább tartanak. A hajtogatással és rendszerezéssel sokkal átláthatóbbá válik a szekrényünk is. Nincs többé kapkodós reggeli öltözködés és a bőröndpakolás nyűgjének is búcsút inthetünk még a nyaralás előtt. Elég csak a jól összehajtogatott ruhákat átrakni a bőröndbe vagy az utazótáskába, és már indulhatunk is!

Hajtogatva vagy felgöngyölve tároljuk a ruhát?

Két népszerű módszer vetekszik egymással, ha a ruhák tárolásáról van szó: a hagyományos hajtogatás és a felgöngyölés. A hajtogatás előnye, hogy megőrzi a ruhák formáját, és könnyű hozzáférést tesz lehetővé. Ugyanakkor több helyet foglal, és időigényesebb lehet. Ezzel szemben a felgöngyölés helytakarékos, kevesebb gyűrődést okoz, és átlátható tárolást tesz lehetővé, különösen utazáskor, amikor minden négyzetcentiméter számít. Hátránya, hogy nem minden ruha alkalmas rá, és megfelelő technikát igényel. A mindennapi tároláshoz a hajtogatás a jobb választás, ha sok hely áll rendelkezésre, míg utazáskor vagy kis helyen történő tárolásnál a felgöngyölés bizonyulhat jobb megoldásnak.

A jól hajtogatott ruhák nemcsak helyet takarítanak meg, hanem az anyagot is kímélik, így a kedvenceink tovább tartanak és igényesebb megjelenést kölcsönöznek.

Ruhadarabok, amelyek hajtogatása fejtörést okoz

Galléros póló

A galléros pólók különleges figyelmet igényelnek. Terítsük a pólót egy sima felületre úgy, hogy a háta legyen felül. Először csak az egyik oldalon hajtsuk be az ujjat a háta felé, majd a póló alját hozzuk fel a gallérig. Ezután hajtsuk be a másik oldalról az ujj részt. Fontos, hogy a gallér ne gyűrődjön, így megőrizhető annak formája. Ezt a módszert alkalmazhatod a szekrényben és az utazótáskában is. A gallérokat felfelé kisímítva is hagyhatjuk, így még kevésbé gyűrődnek egymásra helyezve.

A galléros pólók fazonjukból adódóana hajtogatásuk során különleges figyelmet igényelnek. Terítsük a pólót egy sima felületre úgy, hogy a háta legyen felül.

Nadrágok 

A nadrágok hajtogatása azért trükkös, mert leginkább az anyagától függ, mi az amit hajtogatunk, és mi az amit egyáltalán nem. 

Az öltönynadrágokat vagy szövetnadrágokat nem hajtjuk össze, csak fogasra akasztjuk. Lehetőleg csiptetős fogasra. Megoldás lehet még, ha a vállfa középső részén húzzuk át és így “félbehajtva” tároljuk a szekrényben. Azonban a kényesebb anyagokon a vállfa nyomot hagyhat, ezért mielőtt felvesszük, érdemes átvasalni.

Más esetben a hosszúnadrágok hajtogatása egyszerű. Hajtsuk félbe a nadrágot úgy, hogy a szárak egyvonalban legyenek. Ezután hajtsuk be az ülepét, majd a szárától felfelé haladva, hajtsuk félbe vagy harmadba a nadrágot, attól függően, hogy mennyi hely áll rendelkezésre. Az így hajtogatott nadrágok könnyen elférnek a szekrényben és a bőröndben is. Fejtörést legfeljebb a farmer okozhat, mivel ennek anyaga jóval vastagabb, így sok helyet foglal. Szerencsére kevésbé is gyűrődik, így feltekerve is tárolhatjuk a fiókban.

A rövidnadrágok hajtogatása szintén nem bonyolult, alkalmazzuk a normál, hosszú nadrágos megoldásokat. Utazáskor a helytakarékosság szempontjából praktikus feltekerve szállítani.

Ing és inggallér: kritikus pont

Az ingek gallérja az egyik legkényesebb része a ruhadarabnak, különösen utazáskor. Ha nem figyelünk, könnyen összegyűrődhet, ami nem mutat jól. Ha üzleti útra indulunk, ne hajtogassuk, inkább szállítsuk vállfán, öltönyzsákban.

Ha nem figyelünk, könnyen összegyűrődhet az ingünk, ami nem mutat jól. Ha üzleti útra indulunk, ne hajtogassuk, inkább szállítsuk vállfán, öltönyzsákban.

Ha mégis hajtogatni kellene, akkor helyezzük az inget sima felületre, gomboljuk be az összes gombot, és simítsuk felfelé a gallért. Ezután fordítsuk meg, úgy, hogy a háta legyen felül. Hajtsuk be az ing jobb oldalát, oldalról a vállvarrásig, majd az ujjat is hajtsuk vissza az az ing oldaláig. Ismételjük a bal oldalon is. Így, hogy az ujjakat “eltűntettük”, már csak az alját kell felhajtani a gallér kezdetéig. 

Extra tipp utazáshoz

Utazásnál érdemes a kisebb ruhadarabokat és kiegészítőket, mint például zoknikat és alsóneműket, külön zacskóba helyezni. Így nemcsak, hogy rendszerezettebb lesz a táska, de a ruháink is megóvhatók a gyűrődéstől vagy a kiömlő kozmetikumoktól. A neszeszerek és rendszerezők nem csak a fehérnemű tárolására alkalmasak. A kicsire összehajtott pólókat, nadrágokat is tárolhatjuk így. Az utazás során pedig egyszerűbb külön tenni a mosásba szánt holmikat a tisztáktól, ha van nálunk extra rendszerező zsák.

Utazásnál érdemes a kisebb ruhadarabokat és kiegészítőket, mint például zoknikat és alsóneműket, illetve a szennyesünket külön-külön zacskóba helyezni.

Hajtogass háromszor

Legyen az farmer, hosszú ujjú póló vagy épp zokni, hajtogasd háromszor! Nem, úgy értjük, hogy feleslegesen! Hanem helytakarékosan. A ruhák hajtogatása sokszor unalmas és időigényes feladatnak tűnik, de a "hajtogass háromszor" módszerrel egyszerűbbé és gyorsabbá tehetjük ezt a mindennapi rutint. A technikával nemcsak helyet spórolsz, hanem a ruhák rendezettek és gyűrődésmentesek maradnak. 

A módszer lényege, hogy igyekezzünk téglalap formát elérni a ruha ujjainak vagy a nadrág ülepének behajtásával. Majd az így kapott szögletes sávot csak fel kell tekerni. Pontosabban háromszor egymásra hajtani. És már kész is a kompakt módon összehajtott ruha.

A "hajtogass háromszor" módszer előnye, hogy könnyen alkalmazható és biztosítja, hogy minden ruhadarab kompakt, rendezett formában kerüljön a szekrénybe vagy a bőröndbe. Ez a technika segít optimalizálni a helyet, és minimalizálja a gyűrődéseket, így ruháink mindig készen állnak a használatra.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót