Miért olyan népszerű a baseballsapka?

Miért olyan népszerű a baseballsapka?

A baseball sapkának még száz év sem kellett ahhoz, hogy eljusson a sportpályáktól a street fashion-ig. Népszerűségét egyértelműen a praktikusságának köszönheti, ami nem csak a kifutókon állja meg a helyét a divat világában, hanem valóban hordható, stílusos kiegészítője lett a hétköznapi öltözékünknek is. 

Mi mással kezdődhetett volna, mint egy amerikai baseball meccsel

Az első sapkákat Brooklyn Excelsiors csapata viselte 1860-ban a nemzeti baseball bajnokságon (ABBP - National Association of Base Ball Players). Ezek a sapkák még kézzel készültek és a csapat logóját hímezték az elejére. A baseball után más sportágakban is utat tört magának, például a teniszezők is előszeretettel kezdték el hordani. Azon túl, hogy stílusos, ne felejtsük el, hogy elsődleges rendeltetése a napfény elleni védelem.

Bár, csak az 1980-as években vált hétköznapi viseletté, kialakítását tekintve szinte semmi sem változott a kezdetek óta: napellenzője hosszú, merev, a tetején pedig a klasszikus apró gomb. Az 1950-es évektől már ipari gyártásban készültek a sapkák, és azóta rengeteg stílusban és számtalan gyártótól elérhetőek a különféle darabok. 

Stílusok

A ’80-as években robbanásszerűen tört utat magának a baseball sapka. Az akkoriban futó sorozatok és filmek sztárjai hamar népszerűvé tették ezt a kiegészítőt. Gondoljunk csak Thomas Magnumra, akit a baseball sapka, a Hawaii mintás ing, na meg persze a piros Ferrari fémjelez. A szintén abban az időben induló zenei csatorna, az MTV, pedig újabb lendületet adott a kiegészítő ruhadarab népszerűségének. A hip-hop és rap műfaj képviselői és kedvelői számára szinte jelképpé vált ez a fajta sapka.

A baseballsapka a nyolcvanas évek óta a férfi divat állandó meghatározója. Napjainkban számos kivitelben, színben és fazonban válogathatunk a modellek közt.

Mára pedig nem csak sportrajongók számára készül, hanem egyaránt megjelent a fast fashion, sőt a luxusmárkák piacán is. A Gucci és LV előszeretettel készít limitált szériás sapkákat az egyes szezonokra.

Milyet válasszunk?

Mára már számtalan szín és anyag variációban elérhetőek a baseball sapkák, így jól beilleszthetők bármilyen ruhatárba. Ráadásul akár többfélét is beszerezhetünk, így stílusosan variálhatjuk a szettjeinket.

Kialakításukat tekintve legnépszerűbb a snapback, a fitted és a trucker stílus.  A snapback stílusú sapkák hátulja állítható, így fejmérettől függetlenül, szinte bárki számára megfelelő lehet.

A fitted stílusú sapkák pontosan az adott fejméretre készülnek, ennek köszönhetően a legjobb illeszkedést biztosítják.

A baseballsapka fazonja és a hozzá felvett más ruhadarabok segítségével kifejezhetjük a stílusunkat. Napjainkban számos különféle fazonból válogathatunk.

Kamionos Bud Spencer? A trucker stílusú sapkák hálós hátpaneljükről közismertek. Jól szellőzik, így nyárra ideális viselet.

Színek terén a fekete és fehér örök klasszikus darabok. Az említettek mellett a sötétkék baseball sapka és az úgynevezett camo, vagyis terepszínű is jó választás. 

A sildes vagy napellenző rész esetében két alapvető stílust figyelhetünk meg. Vagy homorú, esetleg kicsit íves vagy pedig teljesen sima. A napellenzős részt utólag már nem lehet görbíteni vagy kiegyenesíteni, mert megtörik, sérül és teljesen elveszíti a tartását. Érdemes több fazont is felpróbálni, melyik az, amelyik igazán jól illik az arcformánkhoz.

Hogyan illesszük a ruhatárba?

Öltözékünket, mint minden esetben az határozza meg, hogy milyen eseményre megyünk és kikkel találkozunk. Teljesen mást választunk sportoláshoz és mást a casual megjelenéshez. 

Nem mindegy, hogy sportoláshoz vagy hétköznapi viselethez választjuk. Sportoláshoz inkább a hálós, jól szellőző fazonokat érdemes előnyben részesíteni. Hölgyek esetében extrán praktikus, hiszen az amúgy is összekötött copfot, egyszerűen csak át lehet húzni a sapka hátsó rögzítésénél, így máris sokkal kényelmesebb a mozgás.

A baseballsapka és a ruháink összeegyeztetése nem nehéz feladat. Az egyszerűbb darabokat érdemes visszafogott öltözethez, a színeseket extravagánshoz felvenni.

A hétköznapokban is inkább a sportos, casual szettünket ajánlott kiegészíteni vele. Bár díjátadókon, celeb eseményeken láthattunk már híres embereket szmokingban és baseball sapkában, azért a mindennapokban inkább tartózkodjunk az extrémitásoktól.

Egy fehér pólóval és farmerrel is tökéletes megoldás, de akik szeretik a military jelleget is bevinni az öltözködésükbe, számukra is stílusos kiegészítő lehet. Mivel már a hétköznapokban is hódítanak a melegítő alsók vagy felsők, sőt akár mindkettő egyszerre, így bátran választhatunk ehhez a megjelenéshez baseballsapkát kiegészítőnek.

Hogyan ápoljuk és tisztítsuk? 

A baseball sapkát kizárólag kézzel szabad tisztítani, mosógépbe tenni tilos, mivel eldeformálódik! Ha nem akarunk magunk nekikezdeni a tisztításnak, vigyük el tisztítóba. A szárítógép használata ugyanúgy tilos. A magas hőfokú kezelés egyáltalán nem tesz jót a kényes fejfedőnek.

A baseballsapka beszennyeződése esetén nem kell rögtön új darab után nézzünk. A mosást követően tegyük egy fej méretű tárgyra és szebb lesz, mint új korában.

Ha mégis otthon szeretnénk megtisztítani, akkor mosószeres, langyos vízre lesz szükségünk és fogkefére. A langyos vízben hagyjuk állni a sapkát, majd az elkoszolódott részeket finoman dörzsöljük át a fogkefével. A makacsabb foltokra alkalmazhatunk folttisztítót, de vigyázzunk, nehogy megkopjon a szín. Alaposan öblítsük le, majd száraz törölközővel itassuk fel róla a vizet. A szárítás során is ügyelni kell, nehogy eldeformálódjon a sapka. Próbáljunk valamilyen fej formájú alkalmatosságot találni, amire ráhelyezhetjük, amíg teljesen megszárad. 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer