Ikonikus férfiak, akik hatással voltak, vannak öltözködésünkre

Ikonikus férfiak, akik hatással voltak, vannak öltözködésünkre

Érthető okokból sokakat érdekel a filmsztárok, énekes, híres emberek élete. Hogyan telik egy napjuk, milyen a lakásuk, vagy éppen milyen ruhákat viselnek. Néhányan ezek közül a hírességek közülük igazán nagy hatást gyakoroltak öltözködésünkre és olykor egész divathullámot indítottak el, melyek a mai napig láthatóak a hirdetések, magazinok hasábjain.

Egy-egy sorozat és film előkészítésénél komoly stáb dolgozik a jelmezeken: ezeket meg kell tervezni és le kell gyártani, vagy ki kell választani a divatházak kollekciói közül, úgy, hogy az adott szereplő karakteréhez passzoljon és a néző azonosítani tudja később is, akár csak a ruhát figyelve, hogy kiről is van szó.

Columbo és a híres ballonkabátja

Pontosan ilyen ruhadarab a híres Columbo sorozat főszereplőjének ballonkabátja is. Az ikonikus Burberry terv alapján készült kabátot valószínűleg megfontoltan és tudatosan választották a rend őrének, hisz eredetileg ez egy szimpla lövészárok kabát (trench coat) volt, amit a háborúk tettek igazán naggyá. A kabátot minden tiszti szükségletnek megfelelően tervezték meg: a kabát ujja összehúzható egy pánttal, hogy vihar esetén a víz ne csoroghasson be, miközben a tiszt a távcsövet tartja. A vállon lévő legombolható pántoknak is volt funkciójuk: ehhez lehetett rögzíteni a puska pántját. Maga a kabát vízlepergető anyagból készült. A klasszikus fazonú kabát kilépett a katonai terepről és meghódította a filmipart. Sőt mind férfi, mind női változatban a mai napig elérhető, akár az eredeti tervező boltjában, akár kisebb változtatásokkal más üzletekben.

“Bármikor lehetsz a jobb kezem!”

A Ray-Ban márka is tulajdonképpen egy filmnek köszönheti átütő sikerét, ami azóta is töretlenül kitart. Igen, ez a film nem más, mint a Top Gun és Tom Cruise pilóta szemüvegéről van szó. Sokan az egész márkát ezzel a szemüveggel azonosítják és a ’80-as évektől az Aviator berobbant a köztudatba. Ám a márka egy másik híres modellje egészen az ’50-es, ’60-as évekig nyúlik vissza. Ez a napszemüveg nem más, mint a Wayferer. Ezeket a napszemüvegeket olyan színészek viselték, mit Robert De Niro, Humphrey Bogart és Audrey Hepburn. A márka mára már igazi státusz szimbólummá vált és szemüvegei továbbra is elképesztően népszerűek maradtak. A nemrég megjelent újabb Top Gun résznek köszönhetően a pilótaszemüveg bizonyosan idén is sikertermék lesz.

Az 1980-as évektől Tom Cruise és az Aviator fazonú stílusos Ray-Ban napszemüveg új divatot teremtett, mely napjainkig befolyásolja a nyári öltözködésünket.

I’m a dreamer

És ha már a szemüvegeknél tartunk, kalandozzunk el egy másik ikonikus szemüveg múltjában is. Ezt az igazi kerek szemüveget nem más tette híressé, mint John Lennon. Színes mellényei, buggyos ujjú ingjei, valamint trapéz nadrágjai mellett az akkori hippi stílushoz abszolút illeszkedett a szemüveg. Ám, hogy miért került hozzá, arról nem sokan tudnak. Lennon egy londoni szórakozóhelyen ismerkedett meg a szemüveg eredeti tulajdonosával, aki egyszerűen belecsípett az énekes fenekébe. A bátorságának jutalmaként Lennon elhívta vacsorázni, viszont a menü elolvasása gondot okozott neki, így a lány felajánlotta a szemüveget, de másnap reggel ott felejtette Lennon lakásán. A szemüveg új tulajdonosa pedig világszerte népszerűvé tette az egyszerű kerek, fém keretes szemüveget.

John Lenon saját idejének ikonikus divatját teremtette meg a kerek lencsékkel tervezett napszemüvegével, mely napjainkban is hatással van öltözködésünkre.

Ahogy az lenni szokott

Sokszor hallottuk már, hogy tíz vagy húsz év múlva egy-egy ruhadarab újra visszajön a divatba, vagy a köztudatba. Akkor pedig pláne érvényes lesz ez a kijelentés, ha egy híres énekesről készítenek filmet és az ikonikus ruháit a filmvásznon keresztül szemrevételezhetjük újra. Az énekes pedig, akire gondolunk nem más, mint Elvis Presley. A legtöbben a név hallatán valószínűleg elsőre a fehér overált és az óriás csatos öveket vizualizáljuk, ám a színpadi életen kívül is hordható ruhadarabokat is kellően híressé tett: aloha mintás ingek, túlméretezett zakó, fekete bőrnadrág, ami időről időre felüti fejét az utcai divatban, valamint a hozzá passzoló bőrdzseki.

Elvis Presley talán a világtörténelem első világsztárja, aki extravagáns megjelenésével divatot teremtett, mely napjainkig óriási hatással van öltözködésünkre.

A bőrdzsekit James Dean és Marlon Brando is előszeretettel viselte. Sőt, ha felidézzük fiatalkori képeiket, a bőrdzsekit gyakran kombinálták fehér pólóval és farmerrel. A trió a mai napig a férfidivat meghatározó alap darabjának számít.

Rocket man

Sir Elton John extravagáns és merész ruhakölteményeivel izgalmas színfoltként hatott és hat bizonyos extrém ruhadarabokkal napjainkban öltözködésünkre.

A divatbemutatókon elkaphat minket az az érzés, hogy ezt a kifutón kívül nem biztos, hogy hordanánk, legalábbis nem egy az egyben az egész szettet. Mi van akkor, ha egy kifejezetten megosztó színpadi öltözködésű énekes fellépő ruháiból inspirálódik egy divatház? Ilyen énekes a méltán híres Sir Elton John, akinél nincs olyan szín vagy forma, amit ne tudna átütő sikerrel és kellő magabiztossággal hordani a színpadon. A Gucci ház 2018-as nyári kollekcióját megihlette a fehér susogós melegítő glam-rock stílusú csillagokkal felvértezve, és a kockás zakó, színes hangjegyekkel díszített együttese. A ruhák tisztelegve a múzsa előtt olykor még a monogramjának betűit is (EHJ) láttatják. A bemutatón a ’70-es éveket idéző flitteres ruhák mellett itt is feltűnt a korábban már említett Aviator szemüveg.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót