Így viseld a karórát

Így viseld a karórát

A karóra bő százéves pályafutása után még mindig viszi az első helyet a férfi kiegészítők között, noha az utóbbi évtizedekben akadtak komoly riválisai a dobogó legfelső fokáért, miközben majdnem áldozatául esett a mobiltelefonok egyeduralmának. Részben az okosórák piacra törése, részben pedig a klasszikus elegancia reneszánsza azonban újra életet lehelt az óradivatba, ezért mindenképpen érdemes foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy hogyan is viseljük a karórát a 21. században.

Milyen órát viselj?

Az óraviselés kulcskérdése nem is annyira a konkrét „hogyanja” (de persze majd erre is kitérünk), hanem az, hogy milyen is legyen maga az óra. Bár itt most nincsen mód elmélyedni minden apró stílusrészletben, az óraválasztás főbb szempontjai egyszerűen megkerülhetetlenek.

Manapság ha karórát szeretnénk választani magunknak fontos lehet mielőbb letisztázni, hogy a hagyományos, vagy okosórák szolgálják jobban az igényeinket.

Okosóra vs.hagyományos óra

Alapvetően és eredendően azt mondanánk, hogy minél alkalmibb a megjelenésünk, annál inkább a hagyományos órák felé billen el a mérleg nyelve, míg a skálán másik irányba haladva mindkét óratípus egyaránt megállja a helyét, mindössze a megjelenésünkkel passzoló stílust kell belőle megtalálni. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy az okosórák divatja egyre nagyobb teret hasít ki magának, és a fenti szabályt némiképp felülírni látszik a felső kategóriás, a klasszikus elegancia stílusát megidéző darabok megjelenése. 

  1. Összességében tehát maradjunk inkább annyiban, hogy a valóban protokolláris vagy exkluzív, azaz formális és félformális alkalmakra viseljünk inkább klasszikus órát bőrszíjjal – ebből még mindig az arany számlapos kivitel számít a number one-nak, fekete finom bőrből készült szíjjal, esetleg a titán vagy acél változat lehet belőle egy modernebb alternatíva.
  2. Az üzleti életben és az elegáns megjelenést igénylő magánéleti helyzetekben azonban már nem feltétlenül kell lemondanunk az okosóráról – feltéve, ha annak dizájnja követi a klasszikus stílust, aminek követelményeit a következő bekezdésben mutatjuk.
  3. Minden más helyzetben az egyéni ízlésünk és aktuális öltözködési stílusunk lesz a mérvadó: egy póló–farmer vagy egy ing–chino nadrág összeállításhoz nyugodtan felvehetünk bármilyen formájú hagyományos és okosórát egyaránt, akár varrott bőrszíjjal, akár színes szilikon- vagy textilszíjjal.

Ha okosfunkciókkal ellátott karórát választottunk magunknak érdemes megismerni a modell egyedi funkcióit, így kihasználhatjuk a számunkra releváns előnyeit.

Az óra külleme

A klasszikus elegancia előírása szerint az óra számlapja:

  • kör alakú,
  • fémből készült,
  • hagyományos színekben: arany, ezüst, füstszín (oxidált) vagy fekete,
  • mérete a csuklószélességhez igazodik, azt nem fedi el teljesen: vékonyabb csuklóra inkább 38-40 mm-es, vastagabbra 45-46 mm-es.

Amennyiben a klasszikus elegancia szabályai szerint választunk karórát érdemes kerek, fémből készült, és a fizikai adottságainknak megfelelő darabot vásárolni.

Az óra szíja:

  • elsősorban minőségi bőr, fekete vagy az öltöny színéhez illő sötét árnyalat,
  • esetleg a számlappal azonos elegáns (nem robusztus) fém,
  • közepes szélességű (nagyjából a számlap átmérőjének fele).

Ezeknek a kritériumoknak mindenképpen javasolt megfelelni a formális és félformális vagy üzleti öltözködési stílus esetén. Azonban a többi élethelyzetben elegendő csak a méretre vonatkozó szabályokat betartani (azaz ne viseljünk túlméretes órát, ezek divatja mostanra lecsengett), minden más helyzetben válasszunk az öltözékünkhöz és az egyéni stílusunkhoz passzoló karórát.

Amennyiben karórát mindennapokban, lazább öltözék mellett hordva szeretnénk viselni, érdemes lehet egy sportos design szerint tervezett modellt választani.

Variáld az órád küllemét!

Ebben most már nagy segítségünkre vannak a cserélhető óraszíjak és a személyre szabható számlapok, melyeknek köszönhetően az aktuális ruhánkhoz igazíthatjuk az óránk küllemét. Így például egy lazább inghez feltehetünk egy színes szilikon- vagy textilszíjat csakúgy, mint egy varrással díszített bőrszíjat akár klasszikus, akár színesebb kivitelben, míg sportoláskor lecserélhetjük egy lélegző sportszíjra, színházba pedig feltehetünk az okosóránkra egy fémtokot fémszíjjal. Az extravagáns elegancia kedvelői akár fakeretes, -szíjas órával is kísérletezhetnek, ami a fa szemüvegkeretek mellett most szintén nagyon trendi viselet az exkluzívabb kategóriában – de semmiképpen nem a formális vagy üzleti megjelenéshez!

Amennyiben az általunk használt karórát cserélhető szíjjal látták el könnyedén a választott öltözékünknek megfelelő és stílusos külsőt adhatunk a modellnek.

Hol viseld az órát?

Melyik kézen

Hagyomány szerint a bal kézen szokás viselni az órát – helyesebben: a jobbkezeseknek bal kézen. A szabály ugyanis alapvetően azt mondja ki, hogy a kevésbé igénybe vett kézen, vagyis balkezesek számára jobb kézen. Ennek több praktikus oka is van: az aktív kézzel végzett tevékenységeket nem kell abbahagyni az idő megnézéséhez; a karóra kisebb eséllyel sérül a másik karunkon, mint azon, amellyel dolgozunk; és az ügyesebb kezünkkel egyszerűbben csatoljuk fel a másik karunkra az órát. 

Balkezesek ízlésük szerint eldönthetik, hogy mit választanak, de érdekesség, hogy ma már nemcsak olló és egyéb eszközök, de óra is kapható nekik készült speciális kivitelben.

Ha a karórát stílusosan szeretnénk hordani, kiemelkedően fontos, hogy a megfelelő, azaz a gyengébbik kézen és a csukló megfelelő pontján rögzítsük a modellt.

A csukló melyik részén

Volt róla szó, hogy az óra mérete akkor megfelelő, ha nem takarja el egészen a csuklónkat keresztben.

A helye pedig közvetlenül a csuklócsont fölött van (és nem rajta!). Ez azt is jelenti, hogy az ing alól leeresztett karral állva nem látszik ki, azonban ha felemeljük a karunkat, az óra is láthatóvá válik (feltéve, ha megfelelő az ing ujjának hossza). 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei