Így használd jól a szárítógépet!

Így használd jól a szárítógépet!

Sok-sok előítélet övezi a szárítógépeket és azok használatát, pedig manapság már szuperjó és megbízható gépek kaphatók a piacon. Nem kell félni, nem lesz gyűrött benne a ruha és nem is megy majd össze, feltéve, hogy megfelelően használjuk a szárítógépet! És a hangsúly a megfelelő használaton van. A szárítógép sem fogja megoldani minden ruhaszárítással kapcsolatos problémánkat, ám rendeltetésszerű használat esetén csodákra képes. Azaz nagyban megkönnyíti a mindennapjainkat. Lássunk most néhány hasznos tippet és tanácsot, hogy miként használjuk jól a szárítógépünket!

Ismerjük meg a gépet!

Kezdjük a használati útmutatónál….Sajnos még mindig kevesen szánnak arra időt, hogy alaposan elolvassák, mit tud, mire és hogyan használható a megvásárolt szárítógép. Pedig fontos lenne legalább az alapokkal tisztában lenni - már ami a gép kapacitását, funkcióit illeti. Egy szárítógép használata nem csupán annyiból áll, hogy beletesszük a ruhákat és megnyomjuk a start gombot. Érdemes minden funkciót alaposan megismerni, mert komoly károsodásokat okozhatunk a ruháknak, ha nem megfelelő módon történik a szárítás.

Annak érdekében, hogy időt spórolj magadnak és ruháid mindig kifogástalan illatúak és állapotúak legyenek érdemes megismerned a szárítógépet és funkcióit.

A szárítás előkészítése és szárítási funkciók

Nagyon fontos, hogy már a mosógépbe úgy pakoljunk be, hogy a különböző súlyú, fajtájú anyagokat különválogatjuk. Például egy nehéz pamut törölközőt ne rakjunk be egy könnyű felsővel együtt, mert eltérő a száradási idejük. Az egyforma színű és textúrájú ruhák viszont a mosás végén egyszerre mehetnek is a szárítógépbe.

Alaposan, jól kirázva, kisimítva tegyük be a szárítógépbe a ruhákat, ágyneműt, etc. Figyeljünk arra, hogy megfelelő szárítási módot válasszuk ki a programok közül és azon belül is, hogy milyen hőfokon, fordulatszámon szeretnénk a szárítást. Sok gépnél létezik szekrényszáraz, vasalásszáraz, stb. funkció is. A dzsekiknél elérhető az outdoor funkció, vagy akár ágyneműkre is létezik külön szárítási mód. Egyértelmű, hogy a szárítógépet sem szabad teletömni, mert bizony nem lesz szép a végeredmény.

Különféle anyagok szárítása

Annak érdekében, hogy ruháid mindig kifogástalan illatúak és állapotúak legyenek érdemes megismerned a szárítógépedet és a benne szárítható anyagokat.

Ami az anyagokat illeti, van olyan ing, amit betehetünk a szárítógépbe, farmert is nyugodtan pakolhatunk bele, a nem kényes fehérneműk, pólók, dzsekik, takaró, ágynemű is mehet a gépbe. De azért ne higgyünk el mindent a gyártóknak! A finomabb anyagok, mint például a selyem, szatén, gyapjú inkább száradjanak természetesen, ruhaszárítón. Az elasztikus ruhák, csipke ruhaneműk vagy a műanyag cipzárral ellátott ruhák, melltartók és egyéb érzékeny ruhadarabok sem mehetnek a szárítógépbe. Ha bármelyiket ezek közül szükséges ruhaszárító gép segítségével szárítani, akkor feltétlenül győződjünk meg arról, hogy a szárítási hőmérsékletet alacsonyra állítottuk. Hiába létezik ezekhez külön program funkció a legtöbb gépen, a rendszeres meleg levegő nem biztos, hogy jót tesz ezeknek a textíliáknak, szóval nem árt ha alaposan átgondoljuk a szárítógép használatát ezekben az esetekben. 

A szárítógép kapacitása

És ismét visszatértünk a használati utasításhoz. A szárítógép használati utasításában megtalálható, hogy melyik programnál hány kg ruhával terhelhetjük a gépet. Soha ne terheljük túl az eszközt. A hatékony szárításhoz és a felesleges gyűrődések elkerülése érdekében a ruháknak helyet kell biztosítani ahhoz, hogy szabadon foroghassanak a gépben. Ha nem szeretnénk vasalni, vagy esetleg újra mosni a ruhákat, akkor jobb, ha szem előtt tartjuk a szárítógép kapacitását!

A szárítógép karbantartása

Annak érdekében, hogy időt spórolj magadnak és ruháid mindig kifogástalan illatúak és állapotúak legyenek érdemes karbantartanod a szárítógépet és funkcióit.

A szárítógép hosszú távon akkor működik hatékonyan, ha rendszeresen tisztítják és karbantartják. Különös tekintettel a szöszszűrőre, amit minden szárítás után ajánlott kitakarítani. Sok szárítóban alul, az ajtónál található ez a szűrő. Rendszeresen tisztítani kell, különben a szárítóidő, az energiafelhasználás és a tűzveszély is megnövekedhet!

Szintén fontos a kondenzvíz kiürítése. A készülékek egy tartályba gyűjtik a meleg levegőből kicsapódó párát. Ezt a fiókot rendszeresen tisztítani kell. És még ott van a hőcserélő tisztítása is. Általában a hőcserélő egy nem feltűnő csapóajtó mögött rejtőzik. Ennek lamelláiból is rendszeresen ki kell szedni a szöszt és a pelyheket, úgy, hogy kifogástalanul záródjon. Az apró, mozdítható lamellák porszívózásához használhatjuk a porszívó bútortisztító fejét. Mindezt azért, hogy a tartozékok ne sérüljenek, és a levegő akadálytalanul áramolhasson. Persze már léteznek olyan termékek is, amelyek öntisztító hőcserélővel rendelkeznek.

Egyszóval, használjunk bátran szárítógépet, de szakítsunk időt a megismerésére és a karbantartására is. Így lesz hosszú távon is hasznos része a háztartásunknak!

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót