Hogyan viseld a sneakert?

Hogyan viseld a sneakert?

Korábban sportcipőt kizárólag sportruházathoz viseltünk. Aztán elérkezett a 2000-es évek eleje, amikor berobbant a sneaker trend a mindennapi divatba. Meghódította a kifutókat és a divat trendeket, majd sorra jelentek meg a dizájner kollaborációk is. Az elmúlt években minden szezonnak megvolt a specifikus sneaker ihlete, must-have darabja. Talán mostanra ki is mondhatjuk, hogy a sportcipő már nem is trend, hanem állandó része a ruhatárunknak. Nagyon úgy tűnik, hogy mindig velünk lesz a divatban, persze évről évre mindig lesznek visszatérő, kiemelkedő és jobban meghatározó darabok. Az is egyre inkább változik, hogy mivel viselhetjük, de ha megnézzük a jelenlegi trendeket, gyakorlatilag mindennel. Mutatjuk a tippeket hogyan lehet mégis kitűnni egy-egy jópofa sportcipővel a tömegből!

Sneaker kisokos

Mielőtt öltözködési tanácsokat adnánk, nézzük meg a sneaker rövid történetét. Szinte már köztudott, hogy a sneakerek bölcsőjének egyértelműen az amerikai kosárlabdázást tekinthetjük. Az 1950-es évek előtt egy cipőnek csak a funkciója számított, a kinézete aligha. Ekkor még gym-shoe volt a nevük, később kezdték sneakernek nevezni őket. Ezekben az időkben az volt a menő, amit a kosárlabda-játékosokon láttak a fiatal srácok. Ez a tendencia napjainkban is megmaradt, kiszélesedett a kultúra, de a kosárlabda mindig is meghatározó volt, és nagy valószínűséggel lesz is. A sportból kiindulva kezdett el terjedni a casual, más szóval a laza, utcai viselet. A ‘70-es években egyre több márka a kényelemre kezdett fókuszálni és reagáltak az utcai igényekre. Ilyen márkák voltak például a ma is nagy hírnévnek örvendő Converse, Nike, Adidas, Puma, és még sokan mások. Rohamosan terjedt a sneaker-kultúra, és vele együtt a hip-hop mint zenei műfaj is. A sneaker lassan divattá vált nemcsak és már nem csak a kényelem, de a design is bejött a képbe, mint szempont.

A ma is divatos sneakert nem a kétezer tízes években fedezte fel a divat világa. A hetvenes évektől kezdve a megjelenés mellett a kényelem is kiemelten fontos.

Öltönyhöz, szmokinghoz is mehet a sneaker!

Nos, sokszor bizony nem csak a tornacipő stílusán, színén, és minőségén van a hangsúly - ma már az sem mindegy, mihez és hogyan vesszük fel őket.

Kezdjük a legextrémebb példával. Lehet, hogy elsőre sokkolóan hangzik, de ma már egy öltönyös, sőt, szmokingos összeállításhoz is jól mutathat a sportcipő, mint ahogyan nők szoknyához, ruhához és trapéznadrághoz is felveszik. Nézzük csak meg Brad Pitt sportos/elegáns stílusát, amely ragyogó példája annak, hogyan lehet kifinomult, de mégis feltűnő darabokban megjelenni. Persze ilyenkor is fontos, hogy ne essünk túlzásba. Ha a cipőt szeretnénk hangsúlyozni, akkor érdemes egy kevésbé feltűnő összeállítást választani (fekete, szürke, sötétkék), ha viszont az öltönyön, szmokingon van a hangsúly, akkor ahhoz jobban mutat egy kevésbé feltűnő, egyszerűbb sportcipő (fehér, fekete, barna).

A divatos sneakert fazontól függően akár elegáns öltözékekhez, üzleti tárgyalásokra és munkába is felvehetjük, így igazán kényelmesen sétálhatunk egész nap.

A klasszikus sportos outfit sneakerrel

A sneakerek az elmúlt években egy külön iparággá nőtték ki magukat, így ma már nem létezik olyan világhírű divatcég, akinek ne lennének saját sportcipői. A tornacipők körüli felhajtás 2023-ban sem fog alábbhagyni. Ma már nyilvánvaló, hogy ezek a darabok nem hiányozhatnak senkinek a ruhatárából sem. Bár a stíluskombinációk választéka óriási mértékben bővült az elmúlt években, persze a klasszikus kombináció 2023-ben is él: a tornacipő még mindig menő egy kapucnis pulcsihoz és egy melegítő nadrághoz. Ahhoz azonban, hogy az öltözékünk kevésbé legyen slampos, és a hétköznapokban, valamint az irodai munkához is megfeleljen, oda kell figyelnünk, hogy mihez vesszük fel.

Rövidnadrág és sneaker

A rövidnadrág viselete inggel már elég régóta elfogadott, sőt trendinek minősül a nyári napokon. Ehhez persze a sneaker is nagyon jól passzol. Mindez csak stílus és szín kérdése. Ha irodába szeretnénk viselni ezt a kombinációt (néhol kánikula esetén lazítanak a dress code-on), akkor egyszerűbb, letisztult darabokat válasszunk, a szokásos klasszikus színekkel kombinálva. Nagyon nem ízléses papagájként beállítani az irodába. Persze más a helyzet, ha lazább, szabadidős programon veszünk részt. Ilyenkor bátran kombinálhatjuk az élénkebb színeket, mintákat is. Fontos, hogy ha elegánsabb kinézetre törekszünk, lehetőleg chino nadrágot válasszunk, a cargo fazon sokkal inkább  sportosabb megjelenést kölcsönöz. Ehhez viszont felvehetünk egy magasszárú sportcipőt is.

Nem csupán a kényelem és a divatosság jellemzi a sneakert. Az egyedi tervezésű darabokkal saját egyéniségünket, stílusunkat fejezhetjük ki a külvilág felé.

Egyéniség és sneaker

A sneakerek népszerűségének titka a cipőfajta univerzális jellegében rejlik. Fiatalabbak és idősebbek, férfiak és nők egyaránt szívesen viselik. Korosztálytól és nemtől függetlenül lehet hordani. Tartsuk azonban szem előtt az egyéniségünket, a stílusunkat, illetve a már meglévő ruhatárunkat és ennek megfelelően hordjuk a sportcipőt!

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót