Hogyan szárítsd jól a ruhákat?

Hogyan szárítsd jól a ruhákat?

Talán nem a házimunka a kedvenc időtöltésünk, de vannak dolgok, amiket ha szeretjük, ha nem, meg kell csinálni. Szerencsére a mosáshoz és a ruhák szárításához már rengeteg segítséget tudunk igénybe venni. A modern kor „megajándékozott” minket a mosógéppel, szárítógéppel, amelyek lényegesen megkönnyítik a ruhák kezelését, és lerövidítik az erre fordítandó időt. Ez persze nem jelenti azt, hogy amikor már beszereztük a vágyott készülékeket, csupán pakolni kell a ruhákat egyikből a másikba. Szerencsésebb, ha néhány módszert, tanácsot betartunk, hogy hosszú időn keresztül szépen, gyűrődések nélkül kerülhessenek ruháink a gardróbunkba.

Mosás – a szárítás előkészítése

A jó és alapos szárítás már a mosásnál kezdődik. Például nem mindegy mennyi ruhát pakolunk a mosógépbe, mert ha túltömjük, akkor egyrészt a centrifuga sem működik hatásosan, másrészt borzasztóan összegyűrődnek. Tehát ideális esetben maximum ¾-ig pakoljuk a gépet és ügyeljünk a centrifuga fordulatszámára is. A kevésbé kényes alsóneműket, trikókat, ágyneműt, törölközőket persze lehet maximumon pörgetni, mert többnyire a szárítás során sem lesz velük probléma. Azonban a viszonylag finomabb anyagokat jobb, ha kisebb fordulatszámon centrifugázzuk. De miért is fontos ez? Amikor lejár a mosás és bepakolunk a szárítógépbe, akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen állapotban tesszük be ruháinkat. Minden esetben jó, ha alaposan kirázzuk, kisimítjuk őket szárítás előtt. Azonban, ha már valamit „túlcentrifugáztunk”, képtelenség gyűrődésmentesen megszárítani. Itt is fontos megjegyezni, hogy lehetőleg azonos színeket mossunk együtt, mivel ez a szárításnál is lényeges!

Annak érdekében, hogy a ruhákat jól szárítsd, érdemes tisztában lenni azzal, hogy az igazi állapotmegőrzés a helyes mosással és centrifugálással kezdődik.

Szárítás: géppel vagy teregetve

Miután a mosással elkészültünk, jöhet a szárítás. Lássuk először a szárítógépes megoldást. Tehát szépen, jól kirázva, kisimítva tegyük be a szárítógépbe a ruhákat, ágyneműt, etc. Figyeljünk arra, hogy a megfelelő textília szárítását válasszuk ki a programok közül és azon belül is, hogy milyen mértékben szeretnénk a szárítást. Sok gépnél létezik például szekrényszáraz, vagy vasalásszáraz fokozat. A dzsekiknél elérhető az outdoor funkció, vagy akár ágyneműkre is létezik külön szárítási módszer. Egyértelmű, hogy a szárítógépet sem szabad teletömni, mert bizony nem lesz szép a végeredmény.

Annak érdekében, hogy a ruhákat jól szárítsd, érdemes tisztában lenni azzal, hogy az egyes ruhadarabokat géppel vagy teregetve érdemes szárítani azokat.

Ügyeljünk arra is, hogy milyen színű és milyen anyagú textileket teszünk be a szárítógépbe. Lehetőleg azonos színeket szárítsunk együtt, különben igencsak meglepődhetünk, ha szárítás után kivesszük a ruhákat. Ami az anyagokat illeti: van olyan ing, amit betehetünk a szárítógépbe, farmert is nyugodtan pakolhatunk bele, a nem kényes fehérneműk, pólók, dzsekik, takaró, ágynemű is mehet a gépbe. A finomabb anyagok, mint például a selyem, szatén, gyapjú inkább száradjanak természetesen. Hiába létezik ilyen programfunkció a legtöbb gépen, a meleg levegő nem biztos, hogy jót tesz ezeknek a textíliáknak.

Amennyiben a már megszokott teregetést választjuk, lehetőleg ne pakoljuk a ruháinkat egymásra, vagy egymáshoz túl közel. Ebben az esetben is rendkívül fontos, hogy alaposan rázzuk ki a ruhákat mielőtt kiteregetjük. Az ingek mindenképpen vállfán száradjanak, de ha tehetjük és van elég helyünk akkor a pólók is. Persze a szabadlevegőn történő szárítás a legjobb: kert, terasz vagy ha más nincs, nyitott ablak előtt. Ha muszáj kivasalni a ruhákat, sokszor jól jön, ha még egy picit nyirkos állapotban tesszük ezt, így gyorsabban megszáradnak és könnyebben kisimulnak a ráncok, gyűrődések is.

Milyen szárítási módot válasszunk?

Annak érdekében, hogy a ruhákat jól szárítsd, érdemes tisztában lenni azzal, hogy az egyes ruhadarabokat milyen speciális szárítási móddal érdemes kezelni.

Erre a helyes válasz az, hogy mindegyiknek megvan a maga előnye. A szárítógép borzasztóan hasznos a kisgyerekes, illetve a nagy családok számára, ahol szinte mindennapos a mosás és szárítás, hiszen a kész ruhák így gyorsan a szekrénybe kerülhetnek. Akiknek nem áll rendelkezésükre nagyobb hely teregetni, azoknak is jól jön a szárítógép. Télen is sokkal előnyösebb, ha géppel szárítunk, mégha nem is mindent, nyáron persze a legjobb a szabadlevegő. Amennyiben zárt térben tudunk csak szárítani, a páramentesítés szempontjából mindenképpen fontos, hogy lehetőleg olyan helyiség legyen, ahol ablakot lehet nyitni. Ha ez nem megoldható, érdemes beszerezni egy nagyobb teljesítményű páraelszívó készüléket. Valójában nem kell választanunk a két módszer, gyakorlat között, a legideálisabb talán az, ha mindkettő egyszerre megoldható.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer
  4. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones