Hogyan marad fehér a fehér ruha

Hogyan marad fehér a fehér ruha

A fehér ing, vagy akár egy galléros póló elegáns megjelenést kölcsönöz viselőjének. Minden színhez jól passzolnak, de sajnos könnyű hosszú ideig megőrizni azt a tónust, azt a ragyogó fehérséget, amelyet az első néhány viseléskor tapasztalhatunk. Hogyan és mivel kell mosni ezeket a ruhákat, hogy valóban fehérek maradjanak? Mit tehetünk, ha már egy kicsit megfakult a fehérsége egy-egy ruhadarabnak?

Fehér ruhák viselése

Egész évben hordható és kellemes szín a fehér. Főleg, ha ingről pólóról beszélünk, hiszen jól kombinálható minden színnel, tehát gyakorlatilag bármilyen zakót, kardigánt felvehetünk hozzá. A fehér zakó, nadrág, inkább már nyári viselet, ezeket ilyenkor illik hordani. Persze a ruhák hordása, a naptej, ételfoltok mind-mind veszélyként leselkednek fehér ruhadarabjainkra. Mítosz, vagy valóban megőrizhető a vakítóan fehér szín? Bármilyen meglepő, elég csak a háztartásunkban körülnézni, máris találunk egy-két olyan szert, amely kiváló fehérítő.

A fehér ruhák egész évben viselhető, kellemes megjelenést kölcsönző darabok. Az ingek és galléros pólók a letisztultság mellett eleganciát is képviselnek.

Tippek, hogy a fehér, fehér maradjon!

Sütőpor

Nemcsak sütéshez, fehérítéshez is használható! A sütőpor is fehérebbé teszi a ruhát, pólóinkat. Áztassuk az elszürkült ruhát vízben egy csomag sütőporral és hagyjuk hatni. Ezután mossuk ki mosógépben magas hőmérsékleten. Az is jó módszer, ha a sütőport közvetlenül a mosógépbe adagoljuk a mosószerhez.

Ecetes mosás

Egy fél pohár ecet már önmagában is csodákra képes! Öntsünk 1-1,5 dl ecetet a mosógépbe és indítsunk el egy mosást 40°C-on, ez a hőmérséklet még nem árthat a ruháinknak, az ecet viszont sokkal hatásosabban fogja majd fehéríteni a ruhákat, szabadban teregetve ráadásul frissebbnek is érezhetjük őket.

A ruháink tisztán tartásához számos házi praktikát találhatunk. A különféle természetes, otthoni fehérítőknek köszönhetően a fehér ruha valóban fehér marad.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna közismerten olcsó csodaszer, amit nem csupán a konyhában és a szépségápolásban, hanem a beszürkült ruhák felfrissítésénél éppúgy érdemes bevetni. Ahogy a sütőpor esetén, úgy ennél is érdemes áztatással kezdeni a fehérítési folyamatot. Főleg, ha már nagyon használt, kopott és szürke hatást keltenek a ruhák. A lényeg az, hogy a szódabikarbónás víz kellőképp ellepje a ruhákat, így valóban fehérebbé teszik az anyagokat. Akár órákon át pihenhetnek ruháink a lavórban vagy a kádban. Mivel a szódabikarbóna a hipóval és egyéb fehérítő vegyszerekkel ellentétben nem tesz kárt a textíliákban. A mosásnál keverjünk egy kevés szódabikarbónát a mosószerhez.

Citrom

A citrom nem csupán a teában vagy a hűsítő limonádéban állja meg a helyét. A ruhafehérítés legjobb természetes anyagaként éppúgy ismert. Az elszürkült, elhasználódott ruhákat sokkal fehérebbé, frissebbé varázsolja, akár áztatással vagy épp mosással is látványos eredmény érhető el a segítségével.

A csúnyán elszíneződött holmikat érdemes alaposan kiáztatni citromos vízben. Ehhez frissen facsart vagy magas koncentrációjú, flakonos citromlé éppúgy alkalmazható. Mosásnál a mosógép dobjába kell önteni egy fél pohár citromlevet, majd a szokásos módon elindítani a programot. A ruháknak isteni illata lesz, és jó pár árnyalattal világosabban jönnek majd ki a gépből

Fehérítő anyagok kombinálása

A ruha fehérítése tehát nem akadály szimplán otthoni, konyhai alapanyagokkal sem. Ezeket a remek házi praktikákat érdemes kombinálni a tökéletes eredmény érdekében. A citromlé, valamint a szódabikarbóna remekül megfér egymás mellett, fokozottan fejtik ki hatásukat, leszámolnak a szürkés tónussal. A citromlevet akár egy kevés sóval is lehet kombinálni, ez a megoldás szintén a ruhák fehérítésére alkalmas, miközben a kellemetlen szagokat és foltokat csakugyan eltávolítja.

Amennyiben szeretnénk, hogy a fehér ruha valóban fehér maradjon, érdemes lehet akár kombinálni a különféle fehérítő anyagokat a tájékozódást követően.

Az ecet és a szódabikarbóna keveréke már sokkal erősebb, így csak a makacs elszíneződések ellen érdemes bevetni. Sokáig nem szabad ebben áztatni a ruhadarabokat, hiszen bár a fehérítő hatás megkérdőjelezhetetlen, nem véletlen, hogy sokan a vízkövet távolítják el ezzel a kombinációval.

Makacs foltok ellen

Legyen szó fehér vagy színes ruhákról, bármelyikkel előfordulhat, hogy kávé, hajfesték, ketchup vagy esetleg borfoltok esnek rajta. A legjobb, ha nem várjuk meg, amíg beivódnak, hanem lehetőleg minél előbb próbáljuk meg eltávolítani őket. Higítatlan ecetbe mártott szivaccsal nyomkodjuk át a foltot, majd azonnal mossuk ki a ruhát. A rozsdafoltot például tömény ecet és egy kevés só segítségével tüntethetjük el, majd gyorsan mossuk ki a ruhát.

Tehát a legjobb tipp a folyamatos „karbantartás” mellett, hogy amint folt keletkezett a ruhán, azonnal álljunk neki a kezelésnek és dobjuk be a mosógépbe. Így nagy eséllyel újra tiszta és szép fehér lesz minden eleve fehér ruhánk.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót