Elegánsan az ünnepek alatt

Elegánsan az ünnepek alatt

Vannak, akik az ünnepek alatt végig látogatják a családot, nagyobb vendégséget tartanak a barátokkal, ismerősökkel, esetleg színházba, koncertre mennek. Mások ebben a néhány napban szinte ki sem mozdulnak, inkább egy kényelmes öltözékben a kanapéra bekuckózva néznek filmeket vagy társasjátékoznak.

A karácsonyi hangulatot is akkor tudjuk leginkább megragadni, ha nem erőltetjük. Pont így van ez az öltözködéssel is. Nem kell túlgondolni a dolgot, már néhány egyszerű és kényelmes aprósággal is ünnepibbé, elegánsabbá tehetjük a megjelenésünket. 

Mutatunk néhány tippet, hogy mikor és hogyan érdemes kicsit feldobni az öltözékünket, hiszen ez mégiscsak egyedülálló időszaka az évnek.

Milyen eseményhez, milyen öltözet illik? 

Mint minden eseményen az egyik alapvető szempont karácsonykor is, hogy kényelmesen érezzük magunkat a “bőrünkben”, ruhánkban, ne feszengjünk.

Az öltözékünkben a karácsonyi hangulatot elsősorban a színek és a minták hívják életre. A karácsonyra jellemző piros, bordó, zöld színeket bátran használhatjuk bármilyen eseményre. Persze, nem kell talpig díszben lennünk, elég csak finoman egy-egy kiegészítőt vagy ruhadarabot ebből a színvilágból választani. De sokszor már az is elég, ha ügyelünk a színek harmóniájára és az évszaknak megfelelően öltözködünk.

A karácsonyi viseletet is nagyrészt meghatározza az esemény jellege, illetve, hogy kik vesznek részt rajta. Nem mindegy, hogy épp a kollégákkal, barátokkal ülünk be sörözni, ahol a „csúnyapulcsis” trend mondhatni elvárt, de legalábbis elfogadott. Vagy az üzletfelekkel, rokonokkal készülünk karácsonyi vacsorára.

Nézzük a lehetőségeket! 

Szűk családi kör

A legtöbb családban az ünnepek alkalmával mindenki igyekszik kicsit jobban megadni a módját a közös ebédnek vagy vacsorának. Érdemes úgy öltözni, hogy azért még kényelmes és otthonos legyen, de tükrözze a nap különlegességét. Egy ing és pulóver férfiak esetében mindig előnyös lehet. Nem szükséges szövetnadrágot viselni, bár valóban elegánsabb, mint a farmer. Az ing vagy a pulóver lehet színesebb, esetleg mintás. Még ha szűk körben is vagyunk, érdemes megadni a módját, hiszen néhány év múlva örömmel tekintünk majd vissza ezekre a családi eseményekre, főleg, ha még fotó vagy videó is készül.

A szűk családi körben töltött ünneplés során nem igazán számít, hogy mit veszünk fel, ugyanakkor a karácsonyi képek erejéig érdemes lehet elegánsan felöltözni.

Nagyobb családi esemény

A nagyobb családi eseményeknél különösen illik megtisztelni a családtagokat és alkalomhoz illően öltözni. Előfordulhat, hogy új családtaggal is találkozunk, gyakran jó alkalomnak tűnik egy-egy ilyen összejövetel az új pár bemutatására is. Öltönyt vagy frakkot valószínűleg nem kell húzni, de egy elegánsabb, akár sportos zakóval feldobhatjuk a szettünket. A kordbársony anyagból készült zakóknak amúgy is van egy kis fénye, ezek nagyon jól illenek az ünnepi hangulathoz. A szokásos fekete helyett válasszunk inkább sötétkéket vagy esetleg sötétzöldet és máris alkalmibbá varázsoltuk megjelenésünket. Nyakkendőt sem szükségszerű viselni családi körben, de egy nyaksál vagy díszzsebkendő megfelelő kiegészítő lehet erre az alkalomra. 

A nagyobb családi körben töltött karácsonyi ünneplés során számít, hogy mit veszünk fel, hiszen illik megtisztelni rokonainkat a találkozás öröme alkalmából.

Családi fotózás

Az utóbbi években nálunk is egyre nagyobb divat, hogy karácsonykor stúdióban készült családi fotózást tartanak. Ilyenkor többnyire összeöltözik a család és ez adja meg a fotó hangulatát is. Lehet, hogy mindenkin van 1 valami, ami piros vagy karácsonyi mintás. Itt bőven beleférhet a fenyőfás nyakkendő vagy bármilyen egyéb vicces kiegészítő, amit például egy céges rendezvényen már nem biztos, hogy viselnénk. Az ilyen típusú fotózásokon általában mindenki cipő nélkül van, ezért figyeljünk rá, milyen zoknit húzunk fel aznap. Ha szeretnénk kicsit megviccelni a családot, lehet akár pont a zokni karácsonyi mintás.

Baráti találkozók

Ha barátokkal töltjük az ünnepeket, akkor szinte bármit felvehetünk, hiszen ők már jól ismernek bennünket, értik a humorunkat. Mindenesetre érdemes előre megtudakolni kik vesznek majd részt és hol lesz az esemény, nehogy váratlan meglepetésben legyen részünk. Ha épp egyedülállóak vagyunk, ki tudja, kit ismerhetünk meg egy baráti összejövetelen? A rénszarvasos pulcsi biztosan örök élmény marad.

A baráti körben elköltött karácsonyi találkozásoknál inkább a ruhákban rejlő humorfaktor számít, mintsem, hogy ki mennyire elegánsan öltözik fel az alkalomra.

Társasági események, színház

Az év vége felé több gálát, díjátadót is tartanak. Ha ilyen eseményre vagyunk hivatalosak és nincs a meghívóban külön jelezve a dress code, mindenképpen kérdezzünk rá a szervezőknél. A rendezvény jellegétől függően a smart casual-től akár a smoking is terjedhet, hogy miben illik megjelenni, így nem árt előre tisztázni, nehogy kínos feszengés legyen a vége.

Az év végi ünnepi bankettek, gálák és díjátadók alkalmával elengedhetetlen, hogy elegánsan öltözzünk fel. A dresscode akár a szmokingot is előírhatja.

Színházba, operába is elegánsabban öltözzünk fel, különösen, ha karácsonyi előadásra megyünk. Bár nincs előírás, mégis sokkal nagyobb élményt nyújt az egész előadás, ha mi is megadjuk a módját. Persze nem kell túlgondolni ezt sem, elég, ha a farmert egy jobb minőségű szövetnadrágra cseréljük. Egy kék inggel és zakóval párosítva tökéletesen elegendő. Figyeljünk azonban a kabátra és a cipőre. Az ilyen eseményekre inkább a szövetkabátunkat viseljük és semmiképpen sem edzőcipővel vagy túrabakanccsal, bármilyen hideg is az idő.

Az év végi ünnepi ajándékok rejthetnek magukban koncert és színház mellett ahol az elegáns megjelenés elvárt, ugyanakkor fontos, hogy rétegesen öltözzünk fel.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer Univerzális, multifunkciós, örökzöld: a farmer
  4. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones