Dzseki vagy kabát?

Dzseki vagy kabát?

Hipp-hopp itt a tavasz, lekerülnek rólunk a csízmák, télikabátok – és a helyüket átveszi az örök probléma: hogyan is öltözzünk a csalóka időben, ha nem akarunk se fagyoskodni, se izzasztóan túlöltözni. Ebben kulcsszerepe van a „kabát-dilemmának”, amit sajnos az optimális vastagságon kívül számos egyéb szempont bonyolít.

A felöltőtől a lemberdzsekig

A tavasz és az ősz hagyományosan az átmeneti kabát időszaka, ám mára nemcsak a békebeli szép tavaszoknak nincs se híre, se hamva, de a klasszikus átmeneti kabát, mint műfaj is többé-kevésbé eltűnt, vagy legalábbis ezerféle változatra sokszorozta önmagát. 

Az egykori “felöltő” egy klasszikus szabású, könnyebb szövetből készült, béleletlen kabátot takar. Szerepét a múlt század közepén kezdte kiváltani a ballonkabát, melynek divatja a katonai kabátok mintájára terjedt el a hétköznapi viseletben. Ezzel párhuzamosan a másik irányból a rövid fazonú dzsekik – a pilótáktól elirigyelt bomberdzseki és a favágóktól kölcsönzött lemberdzsek – divatja kezdte ki a felöltő egyeduralmát. Hogy a kép még bonyolultabb legyen, a klasszikus hosszú kabát mellett idővel megjelentek a szövetből készült rövid kabátok is, fenék alá vagy combközépig érő változatban.

Alapvető irányelvek

Noha eredetileg teljesen más céllal és más társadalmi réteg számára készült a hosszú szövetkabát, illetve a dzsekik korai változata, mára úgy tekintünk mindegyikre, mint a hűvös vagy hideg időben viselhető felsőruházat – összefoglalóan „a” kabát – cserekompatibilis alternatíváira. Ebben sok szempontból igazság rejlik, de jobb ha tudjuk, hogy a hagyomány mind a mai napig érezteti hatását a viselésre vonatkozó elvárásokat illetően.

 

Az alkalomhoz illő felsőruhát nem helyettesíti a mégoly márkás sportos kabát vagy dzseki sem.

 

Azaz:

  • alkalmi helyzetben kizárólag szövetkabát dukál – minél elegánsabb az alkalom, abból is annál inkább csakis a hosszú, klasszikus fazon;
  • dzsekit soha ne vegyünk zakóra: egyrészt a kettő stílusban is kizárja egymást, másrészt – eredeténél fogva – ez olyan, mintha két különböző zakót húznánk egymásra, amit ugye nem is jutna eszünkbe megtenni.

A dzseki

Ma már a dzseki egy igen tág fogalom, amibe a téli pufikabáttól a bomberdzsekin át az esőkabátig és a könnyű vászon- vagy farmerdzsekikig rengeteg minden beletartozik.

Összefoglalóan egy rövid, kényelmes, sportos kabát típust jelent, mely fazontól függően derékig, csípőig, fenék alá vagy legfeljebb combközépig ér. A szövetnél könnyebb, puhább (általában műszállal kevert) anyagból készül, ebből adódóan nem klasszikusan szabott, hanem többnyire egyenes vagy bővebb fazonú, bár a legújabb trendek ez utóbbira némiképp rácáfolnak. Záródása szintén a sportos, laza jelleget erősíti: többnyire cipzáras, esetleg patenttal csukódik. Praktikusságát fokozza, hogy többnyire kapucnival látják el, szél- és vízálló anyagból készül, így az esőkabátot is kiválóan helyettesíti.

Dzsekiviselési trendek

A felsorolt tulajdonságaiból következik, hogy elsősorban:

  • kényelmes, lezser mindennapi viseletként,
  • vagy szabadidős szituációban,
  • főként farmer és ing/póló/pulóver kombóhoz javasolt dzsekit viselni.

Ugyanakkor a legújabb trend szerinti rendkívül könnyű és vékony steppelt dzsekik, melyek testhezállóan karcsúsított fazonban és egyenes változatban is számtalan színárnyalatban kaphatók, a legtöbb urbánus és smart casual öltözéknek is tökéletes kiegészítői. Ezeket chino vagy szövetnadrághoz is felvehetjünk, egyenesen az ingre vagy hűvösebb időben a szintén karcsú fazonú pulóverre. 

További markáns városi stíluselem lehet némi macsós beütéssel a bőr- vagy műbőr dzseki, mely eredendően szintén a pilótaöltözékből került át a férfidivatba, mára azonban magán viseli a rocker és chopper vonulat feelingjét is. 

 

Alapvetően az öltözethez választjuk ki a dzseki vagy kabát fazonját és nem fordítva.

 

Az átmeneti dzseki

A modern kabáttípusok egy érdekes, ám rendkívül praktikus öszvérmegoldása az átmeneti dzseki, mely a klasszikus rövidkabát és a dzseki előnyös tulajdonságait ötvözi. Ez egy fenék alá vagy combközépig érő egyenes kabát, könnyű, puha, műszálas anyagból, sportos fazonnal: cipzárral, zsebekkel, felhajtható nyakmegoldással. A kissé klassszikusabb öltözködési stílusra vágyók számára kényelmes megoldás a mindennapokra, ráadásul erős testalkatra is bátran ajánljuk. Zakóra viszont ezt sem szerencsés felhúzni, mert sportos jellegével agyonvágja azt.

 

A kabát és a dzseki nem egymás szinonimái, mindkettő önálló funkcióval bír.

 

A hosszú vagy rövid szövetkabát

Ahogyan volt már róla szó, a szövetkabát a kifejezetten klasszikus stílus ruhadarabja, ami nem hiányozhat egyetlen férfi ruhatárából sem. Elegáns alkalmakra – színház, esküvő, fogadás stb. – tavasszal is egy könnyű hosszú felöltő ajánlott, de a mindennapi viselet kötelező része abban az esetben, ha munkába járáshoz az üzleti stílus elvárt.

Amennyiben szeretnénk egy cseppet lazítani a formális megjelenésen, választhatunk rövidkabátot is: ez félúton van a formális és informális stílus között, például a smart casual öltözéknek kiváló darabja lehet. 

Mindenképpen szövetkabátot viseljünk zakóra – ez helyzet függvényében éppen lehet rövid fazon is, csak ebben az esetben figyeljünk oda a hosszra és bőségre: feltartott karral se lógjon ki alul a zakó, és ne nézzünk ki benne úgy, mint egy kitömött galamb.

 

Related Posts
  1. Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei Kardigán és pulóver, a tavasz hírnökei
  2. Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones Az Allsize Company Group bemutatja: Jack&Jones
  3. Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan? Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan?
  4. Az Allsize bemutatja: Hajo Az Allsize bemutatja: Hajo