Az elegáns és meleg téli öltözék

Az elegáns és meleg téli öltözék

A téli öltözködés legnagyobb kihívása: tud-e kellően elegáns maradni a megjelenésünk úgy, hogy közben olyan jó meleg a ruhánk, hogy a leghidegebb időben sem fázunk? Természetesen egyikről sem kell lemondanunk a másik javára, ehhez mutatunk is mindjárt néhány téli tippet.

Meleg & elegáns

Mi azon az állásponton vagyunk, hogy az elegancia és a meleg öltözet nem egymást kizáró, hanem két egyformán fontos és együttesen megvalósítható szempont. 

A kulcs hozzá:

  • a réteges öltözködés mint irányelv,
  • a meleg, de nem túl vastag ruhadarabok összeválogatásának művészete, hogy azok
    • színükben,
    • stílusukban,
    • anyagukban és
    • egymásra rétegezhetőségükben jól passzoljanak egymáshoz.

A télikabát

A meleg öltözék egyik legfontosabb darabja értelemszerűen a télikabát. Ha szeretnénk az elegáns megjelenésnél maradni, le kell mondanunk a különböző kapucnis, pufi- és tolldzsekik világáról. Mindenképpen alap egy klasszikus vonalvezetésű, enyhén karcsúsított bélelt szövetkabát egy- vagy kétsoros gombolással. Már ezekből is létezik olyan, melynek melegen tartó cipzáras szélfogó betét van az elején. Érdemes a semleges sötét színeket előnyben részesíteni, bár ha szeretjük a kifinomult eleganciát, a bézs árnyalatai is szóba jöhetnek. 

 

A bélelt szövetkabát az elegáns téli férfidivat alapeleme.

 

A méret megválasztásánál figyeljünk arra, hogy a váll és az ujja hossza szépen passzoljon, ugyanakkor karcsú fazon esetén ne feledkezzünk meg róla, hogy egy vékonyabb zakó vagy pulóver is aláférjen.

Ha némiképp univerzálisabb megoldást szeretnénk, választhatunk azokból a valamivel sportosabb eleganciát képviselő cipzáras-gombos, poliészter bélelt kabátfazonokból, amelyek a szövetkabát szabását és minőségi stílusát a dzsekik előnyeivel kombinálják.

 

A sportosabb stílus kedvelői a letisztult szabásvonalú, általában kapucnis, víz- és szélálló, téli poliészterdzsekik és kabátok közül választhatnak.

 

A réteges outfit 

A réteges öltözködés kapcsán alapvetően az lebegjen a szemünk előtt, hogy deréktól felfelé legalább három réteg különböző jellegű felsőruhát kombinálunk össze úgy, hogy az nem kényszermegoldás, hanem egymáshoz jól passzoló, tudatosan megválasztott stíluselem.

Ehhez az alábbi alapdarabokból kell három különbözőt kiválasztani:

Zakó

Legfelülre ideális megoldás egy sportzakó, esetleg üzleti zakó: határozottan jól öltöztet, bármilyen nadrággal kombinálható és meleg is. A téli időszakban érdemes szövetzakót vagy kordbársonyt venni. De mindenképpen olyat válasszunk, ami kényelmesen befér a télikabát alá úgy, hogy nem nézünk ki kitömött galambnak.

 

A sportzakó, vagy üzleti zakó a téli réteges öltözködés alapdarabja, hiszen bármilyen nadrággal jól kombinálható.

 

Pulóver

Fontos jolly joker a téli öltözetben a meleg pulóverek széles tárháza: a garbó, a különböző nyakmegoldású pulcsik, illetve a cipzáras vagy gombos kardigán. A vékony garbót télen viselhetjük alul ing helyett, míg a vastag gyapjúgarbó helyettesítheti a zakót. 

A nem túl vastag kötött pulcsik a „szendvics” középére kerülhetnek: ingre vagy hosszú ujjú pólóra húzhatunk egy enyhén karcsúsított kerek vagy V nyakú pulóvert, és rá még jöhet a sportzakó. A felül cipzárral vagy gombbal záródó galléros pulcsival legyünk kicsit óvatosabbak: ez zakóval nem feltétlenül jó kombináció, ám inggel vagy még inkább kerek nyakú pólóval önmagában jól mutathat.

 

A klasszikus, kötött paamut alapanyagú V-nyakú pulóver nemcsak kellemesen meleg, de elegáns viselet is.

 

Szintén stílusosan öltöztet a kardigán: a vastag, klasszikus gombos kardigán a zakó helyettesítője lehet, míg a vékonyabb, karcsúbb fazonok, melyekből fiatalosan elegáns cipzáras fazon is viselhető, akár a zakó alá is kerülhet. Itt is vigyázzunk azonban a gallérokkal: ha ingre húzzuk zakóval, akkor maradjunk inkább a V nyakmegoldásnál, kivéve ha nagyon biztos ízléssel el tudjuk találni a háromféle gallér megfelelő passzolását.

 

A kardigán univerzális megoldás, hiszen könnyebben fel- és levehető, jól kombinálható, és a réteges téli öltözködést megkönnyíti.

 

Ing

Az ing örök klasszikus az elegáns öltözetben, és ez télen sincs másként. Kétféleképpen is viselhetjük: húzhatunk rá két másik réteget (pulóvert/mellényt és zakót), de kerülhet középre is: egy kerek nyakú slim fit pólóra vehetünk egy sportosabb inget és arra jöhet a pulóver vagy zakó. Ennél a rétegzett öltözéknél érdemesebb elkerülni a túlzottan mintás (például a kasmír) darabokat, és az egyszínű vagy aprómintás ingeknél maradni. Színeket azonban bátran választhatunk, amennyiben ízlésesen tudjuk kombinálni a pulóverrel, zakóval.

 

Az elegáns téli öltözködéshez nélkülözhetetlen egy jó szabású, hosszú ujjú ing.

 

Hosszú ujjú póló

A hosszú ujjú póló télen inkább aláöltözetként funkcionál, ezért szerencsésebb az egyszínű, gallér nélküli kerek nyakú változatnál maradni, esetleg felül gombos variációban.

Mellény

A pulóvert helyettesítheti kötött mellény is, ilyenkor ez a középső réteg, mely az ing és a zakó közé kerül. Ez lehet bebújós V nyakú mellény, de a gombos változat is stílusos.

 

A hosszú ujjú póló aláöltözetként szolgál leginkább a téli öltözetben, célszerű kereknyakú modellt választani az ing alá.

 

A kötöttön kívül gondolkodhatunk a zakóhoz passzoló szövetmellényben is, ami különösen emeli az eleganciát – hogy mit húzunk alá, azzal pedig még jobban megbolondíthatjuk.  

Nagyon óvatosan említjük: esetleg a kifejezetten minőségi, karcsúsított steppelt mellények közül is választhatunk, ha biztos az ízlésünk – ez kerüljön felülre, erre zakót már ne húzzunk, viszont a kabát alatt jól melegít.

Kiegészítők

Ne feledkezzünk el a meleg kiegészítőkről: bőrkesztyű, kötött sál, sapka – de szövetkabáthoz stílszerűen viselhetünk kalapot vagy a lapos (barett) sapkák valamilyen változatát.

 

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót