Az alacsony férfi ruhatára

Az alacsony férfi ruhatára

Jól öltözött természetesen mindenki lehet, szerencsére ez nem testalkat kérdése, ám tény, hogy ha valaki nem atléta típus, akkor azért jobban oda kell figyelnie arra, hogy mit vesz fel – és főleg arra, hogy mi az, amit biztosan nem! Az ördög ezúttal is a részletekben rejlik.

Szem előtt az optikai hatás!

Természetesen bizonyos szabások, színek és ruhadarabok nem véletlenszerűen válnak ajánlottá vagy éppen kerülendővé, és hasznos is, ha ezeket a szempontokat összefüggéseikben tesszük magunkévá. Így bármilyen öltözködési helyzetben és stílushoz alkalmazni fogjuk tudni őket. 

A fő elv végtelenül egyszerű: ha alacsonyabb vagyok, mint amilyennek látszani szeretnék, akkor a cél a látvány optikai nyújtása, és kerülendő, hogy az öltözékem „összenyomjon”, azaz rontson a valós arányaimon. Most már csak azt kell megkeresni, hogy mivel tudjuk elérni ezt a két (valójában egy) célt.

A titok

  • a vertikális, azaz függőleges irányú kompozícióban
  • és a színek mennyiségi kontrasztjában rejlik.
  1. A vertikális kompozíció lényege valószínűleg elsőre is megvan: nagyjából annyit jelent, hogy az öltözékünkben lehetőleg minden hosszanti irányba vigye a tekitntetet, és ezen belül az sem árt, ha ez inkább lentről felfelé történik. Ebből az is következik, hogy jobb minden olyasmit kerülni, ami megtöri ezt, és főleg ami keresztirányba helyezi a fókuszt.
  2. Kicsit talán rejtélyesebbnek tűnhet a színek kérdése, de ez sem olyan ördöngös: a meleg, világos és élénk színek optikailag „nehezebbek”– nem is beszélve a mintásakról! –, mint a hideg, sötét és fakó színek, így az előbbiekből ajánlatosabb kevesebbet viselni, és az sem mindegy, hogy hol.

 

Az alacsony férfiak számára a vertikális kompozíció a lényeges, hsizen hosszanti irányba vezeti a tekintetet, optikailag megnyújtja az alkatot.

 

És mégis mitől fog egy ruha vertikálisan vagy horizontálisan hatni?!

Hát hiszen a nadrág az nadrág, az ing meg ing marad, és ennyi! Szerencsénkre azért vannak a fifikásan képzett divattervezők és stylistok, hogy erre is tudják a megoldást.

Egy-egy ruhadarab ugyanis nemcsak a színéből és az általános formájából áll: rengeteg olyan részlet van a szabásvonalában, amelyek mind-mind befolyásolják ezt a bizonyos optikai hatást. Hogy csak néhány példát mondjuk a teljesség igénye nélkül:

  • az inggallér magassága és a gallérszárnyak szöge,
  • a gomboláspánt hangsúlyossága vagy elrejtése,
  • a zsebek jellege,
  • hogy karcsúsított, bő vagy egyenes vonalú a szabás;
  • nadrágnál a derék magassága,
  • hogy bővülő vagy szűkülő szárú,
  • csípőben feszes vagy hajtásokkal bővített,
  • milyen a hossza és van-e hajtókája, stb.

Ha egy ruhadarabra ránézünk, nem árt, ha ezekre az apró részletekre is kiterjed a figyelmünk, mert ezek fogják meghatározni, hogy előnyös-e nekünk, vagy sem.

Praktikus tippek alacsony termethez

Általános szabályok

  • Kerüljük a bő szabásvonalú ruhákat!
  • A ruha sehol ne legyen túlméretes: se túl hosszú, se túl bő!
  • Részesítsük előnyben a test vonalát követő fazonokat.
  • Kerüljük a nagyon élénk színű és a mintás ruhadarabokat, részesítsük előnyben a sötét, a kék és a földszíneket.
  • Nadrág–ing párosítás esetén a nadrág legyen sötét és az ing világosabb színű, ne pedig fordítva.

Ruhadarabok alacsony férfiaknak

Ing

Az ing legyen enyhén karcsúsított, kövesse a test vonalát, de ha erről le kell is mondanunk némi pocak miatt, akkor is keressünk olyat, ami hónaljban nem bő, és az ujja sem túl hosszú. A mandzsetta épphogy csak fél centit lógjon ki a zakó ujja alól.

 

Egy alacsony férfinak kiemelt figyelmet kell fordítania az ing gallérjának magasságára és a gallérszárnyak szögére.

 

Előnyösek a vékony csíkos ingek, a kockás viszont tiltólistás. A gallér legyen szolid méretű, és inkább hosszúkás, hegyes szögű. A gombolásvonalat kiemelheti színes csík, viszont kerüljük a zsebpatnit. Rövid nyak esetén a felső gombot gomboljuk ki, ha pedig muszáj nyakkendőt viselni, inkább keskeny fazont válasszunk belőle.

Nadrág

A nadrág szintén kövesse a test vonalát, slim fit vagy esetleg body fit fazonnal (ez derék- és csípőtájt szintén szűkített, de erősebb alkatúakra való). Kerüljük mind a magasított derekú, mind a csípőfazonokat, mert mindkettő rövidebbnek mutat bennünket. És véletlenül se viseljünk divatosan lógó ülepű (se igénytelenül „trottyos” nadrágot), különösen, ha rövid a lábunk, mert ezek nevetségesen „összenyomnak”.

 

Az alacsony férfi nadrágja követi a test vonalát, még véletlenül sem bő, vagy trapéz szabású

 

A nadrág szára vagy lefelé szűkülő, vagy egyenes fazonú legyen, semmiképpen nem előnyös a trapéz vagy bő szárú nadrág, mint ahogy a derékban buggyos fazonok is optikailag szélesítenek.

Soha ne viseljük felhajtva a nadrágot – ha túl hosszú a bolti méret, vágassuk le, és chino öltönynadrágból se válasszunk hajtókásat!

Nadrágszíjból keskenyet viseljünk minél szolidabb övcsattal.

Zakó, kabát

 

A rövidebb fazonú. egysoros gombolású, keskeny hajtókás zakót és kabátot részesítse előnyben az alacsony férfi.

 

Sajnos a hosszú fazonok alacsony férfiaknak nem előnyösek, így kabátból mindenképpen minél rövidebbet viseljünk, keskeny hajtókával, egysoros gombolással. Vagy választhatunk karcsúsított, cipzáros dzsekit (de semmiképpen se pufit!). Zakóból is részesítsük előnyben az enyhén karcsú, nem túl hosszú fazonokat egysoros gombolással.

Póló, pulóver

 

A bő pulóvereket kerülje el, a legelőnyösebb a V-nyakkivágású pulóver, vagy a cipzáros kardigán.

 

Ezek a ruhadarabok is legyenek inkább testhez simulók, mint bővek. A galléros pólót inkább mellőzzük. Legelőnyösebb mindkettőből a V kivágású, de kardigán esetében ügyes trükk hozzá a cipzáras megoldás, ami tovább erősíti a nyújtó hatást.  

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Így viseld a sportzakót Így viseld a sportzakót