Rövidnadrág mustra még a szezon előtt

Rövidnadrág mustra még a szezon előtt

A nyári férfi ruhatár legfontosabb eleme a póló mellett a rövidnadrág. Meglepő, de a rövidnadrág, mint utcai viselet, csak a 20. század második felében kezdett el beszivárogni a férfiak ruhatárába. Hordhatjuk többek között sportoláshoz, városnézéshez, laza baráti összejövetelekre vagy akár túrázáshoz is. A formális események és a munkahely azonban továbbra is tiltott terület a rövidnadrágok számára. Bár vannak munkahelyek, ahol engedélyezett például a chino rövidnadrág viselése, azonban általánosságban elmondható, hogy inkább a hosszú nadrág preferált még a legnagyobb hőségben is. Szabályok ide vagy oda, nincs olyan férfi, aki valamilyen formában ne hordaná szívesen a rövidebb szárú nadrágot. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes fazont vagy legalább a már meglévőket ellenőrizzük még az idei szezon előtt.

Miért a rövidnadrág a férfi ruhatár feketebáránya?

Ahhoz, hogy megértsük, miért annyira megosztó a mai napig a rövidnadrág helye a férfi ruhatárban, először is az evolúcióját kell megismernünk. A rövidnadrágok története egészen az ókorig nyúlik vissza, amikor a férfiak térdig érő szoknyákat és tunikákat hordtak, elsősorban a sportoláshoz és a fürdéshez. A 19. században látjuk viszont újra a térdig érő nadrágokat, amikor is a brit haditengerészet trópusokon szolgáló tagjai rendszeresítik ruhatárukban a rövidnadrágot. A 20. század elején már a sportolók körében is népszerű, elsősorban a teniszezők és golfozók használják. A század közepéig leginkább csak a kisfiúk hordták rendszeresen sportoláson kívül is a rövidnadrágot, gyakran az iskolai egyenruha részeként, főleg a kisiskolások körében. Pont emiatt talán, de a rövidnadrághoz egyfajta gyerekesség is kötődik, ami miatt sosem vethette meg a lábát a komoly üzleti életben és megjelenésben. Annál nagyobb hírnévre tett szert azonban a különböző sport és zenei irányzatok képviselői között.

A nyári férfi ruhatár legfontosabb eleme a póló mellett a rövidnadrág. Hordhatjuk sportoláshoz, városnézéshez, baráti összejövetelekre vagy akár túrázáshoz is.

Mire figyeljünk, hogy jól álljon a rövidnadrág?

Megfelelő méret és fazon

Attól függően, hogy utcai viseletként szeretnénk hordani vagy funkcionálisan például futáshoz vagy hegymászáshoz kicsit eltérőek lehetnek a preferenciák.

Az utcai viselet esetében fontos, hogy derékban kényelmesen passzoljon, ne legyen se túl szoros és ne is álljon el a deréktól. Ugyan egy övvel segíthetünk a bővebb fazonon, de ha túl buggyos, amolyan összekötött papírzacskó formát hozunk létre, ami inkább kelt nevetséges hatást. A hétköznapokra a len, vászon és farmer anyagok kényelmesek lehetnek még a kánikulában is. A farmer anyagok között is találhatunk már szerencsére vékonyabb, kifejezetten a nyári időnek megfelelő változatokat, így nem kell lemondanunk a denim stílusáról.

A sportoláshoz választott pamut melegítő shortok általában gumis derékmegoldással rendelkeznek és a húzózsinór segítségével könnyedén magunkra igazíthatjuk őket.

A fazon kiválasztásánál ügyeljünk a derékmagasságra és az ülep részére is. Nem előnyös, ha a mellkasunkig fel tudjuk húzni a nadrágot és az sem, ha a térdünk közepéig lóg a nadrág ülepe. Törekedjünk az alsó és felsőrész arányainak megtartására.

Tipp: Még a szezon kezdete előtt érdemes átnézni a rövidnadrágjainkat, különös tekintettel a méretre. Ezenkívül nem árt ellenőrizni a zsebek állapotát is, nehogy véletlenül lyukas legyen. Próbáljuk ki a cipzárakat, nézzük át a gombokat és húzózsinórokat, nem vesztek-e el a legutóbbi mosáskor? Az úszónadrágok esetében a bélést is érdemes ellenőrizni, nincs-e rajta szakadás?

Rövidnadrág választás esetén alacsonyabb férfiak esetén figyeljünk arra, hogy ne lógjon túl a térden, mert akkor optikailag még alacsonyabbnak tűnhetnek.

Sok múlik a szár hosszán

Ha nem kifejezetten sportolás a cél, akkor kicsivel a térd felett végződő nadrághossz az ideális. Alacsonyabb férfiak esetében különösen figyeljünk arra, hogy ne lógjon túl a térden, mert akkor optikailag még alacsonyabbnak tűnhetnek. A túl rövid nadrágszár pedig gyerekes hatást kelthet.

Ha sportoláshoz választunk nadrágot, akkor a kényelem és a szabad mozgás az elsődleges szempont. Válasszunk nyugodtan combközépig érő rövidnadrágot, ha abban kényelmes futni vagy kosarazni.

Túl szűk vagy túl lezser fazon

Igyekezzünk arany középutat találni a szűk és lezser fazonok között. A túl szűk fazon nem csak előnytelen, de előfordulhat, hogy kevésbé ízléses hétköznapi viseletként, hacsak nem szeretnénk az idomainkat városszerte mutogatni. A túl lezser fazon pedig egyrészt előnytelen, másrészt, hacsak nem vagyunk valamely zenei irányzat felé elhivatottak stílusidegen összhatást eredményez.

A rövidnadrág érvényesítéséhez, figyelni kell a többi ruhadarab hosszára is. Érdemes olyan pólót vagy inget választani hozzá, ami nem lóg túl a csípő vonalánál.

Rengeteget számít mivel párosítjuk

Ahhoz, hogy a rövidnadrág érvényesülni tudjon rajtunk, figyelni kell a többi ruhadarab és kiegészítő hosszára. Érdemes olyan pólót vagy inget választani hozzá, ami nem lóg túl a csípő vonalánál. A fenék alá érő póló vagy a kilógó ing és a rövidnadrág együttese optikailag olyan helyeken vágja el a testet, amitől igen előnytelenül festhetünk. Ha túl hosszú a póló, inkább tűrjük be, lehetőleg használjunk övet is, ami nem csak feldobja a nadrágot, de a figyelmet is a középpont felé tereli, ezáltal arányosabbnak tűnhetünk.

Kritikus kiegészítő a zokni és a cipő. A szandál-zokni párosítás bizony még ma sem trendi. Ha zoknit húzunk, azt sportcipővel tegyük. Ha szeretnénk a klasszikusabb irányzatoknál maradni, akkor a boka felett kicsivel végződő hossz az ideális. Bár vannak trendek, amelyek a kifejezetten magasszárú zokni viselését hirdetik rövidnadrággal, leginkább ízlés kérdése, hogy nekünk ez mennyire a stílusunk. A cipő tekintetében választhatunk még hasított bőr mokaszint is, ami nem csak a hosszú szárú chino nadrággal mutat jól, hanem annak rövid változatával, a chino shorttal is.

Related Posts
  1. Készüljünk férfiasan az őszre Készüljünk férfiasan az őszre
  2. Férfi testalkat típusok Férfi testalkat típusok
  3. Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4 Az Allsize Company Group bemutatja: North 56˚4
  4. Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan? Rövidnadrág – mikor, mit, mivel, hogyan?