Praktikus tippek férfiaknak az őszi ruhatár kialakításához

Praktikus tippek férfiaknak az őszi ruhatár kialakításához

Szeptember végétől általában úgy alakul az időjárás, mintha egy ollóval elvágták volna a nyarat. Addig szenvedtünk a kánikulában, a légkondi, vagy a ventilátor vadul pörgette a villanyórát, a hűtőszekrényben pedig óránként cserélgettük az innivalót. A forróság ősszel szinte egyik óráról a másikra képes átváltani kellemes melegbe, majd hűvösbe, végül pedig egészen hidegbe, és időnként, akár napon belül is ezek sajátos kombinációiba. 

 

 

 

 

Miért érdemes ruhatárat váltani az őszi időszakra?

Ebben az időszakban ezekkel a gyors változásokkal kell lépést tartania az öltözködésünknek. Itt már nem elég az ablakon kinézni, hogy milyen az idő, hiszen ragyogó napsütés mellett is érhet minket olyan meglepetés, ami a könnyelmű ruhaválasztásunkért egy hét orrfújással ajándékoz meg bennünket. Éppen ezért ilyenkor már előkerülnek olyan ruhadarabok is, amik eddig a szekrény mélyén lapultak.

Válogassuk át a szekrényünk tartalmát

Megeshet azonban, hogy a hosszabb ideje nem viselt ruháink pimasz módon tudatják velünk, hogy ideje felújítani a gardróbunkat. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindent kihíztunk, előfordulhat, hogy egyszerűen csak már nem tetszik az adott ruhadarab. Megoldás lehet persze, ha akkor és ott elhatározzuk, hogy életmódot váltunk, és belefogyunk a szűkebb darabokba. Nos, itt azért a nadrág és a saját paramétereink közti különbség aránya lesz a mérvadó. Ha csak néhány kilótól kell megszabadulnunk rövid idő alatt, az könnyedén sikerülhet, de ha nem, akkor más megoldás után kell néznünk. 

Vásároljunk megfelelő ruhadarabokat

Ha rászántuk magunkat és átválogattuk a ruháinkat, vegyük számba, hogy mire lesz szükségünk. 

 

A könnyű, de az időjárás változásainak ellenálló kabát, vagy dzseki az őszi ruhatár alapdarabja.

 

Őszi kabát és felsőruházat

Mivel ebben az átmeneti időszakban könnyen előfordulhat, hogy reggel fogvacogva indulunk el, délben ennek ellenére még egy rövidujjú póló is soknak tűnik, ezért hát nincs egyszerű dolgunk. 

A klasszikus vastag kabát legfeljebb arra lesz jó, hogy néhány perc után a hónunk alá csapjuk gyöngyöző homlokkal a 24 fokban. Vagyis öltözködjünk rétegesen. 

  • Válasszunk inkább egy vékonyabb átmeneti kabátot vagy egy stílusos mellényt és kardigánt.
  • A kapucnival is felvértezett cipzáras kardigánok például nagyon jó szolgálatot tehetnek ősszel. Miért is? Mert a cipzáras megoldás lehetővé teszi, hogy anélkül lazítsunk a viseletünkön, hogy teljesen le kelljen venni a plusz egy felsőnket. 

 

A kapucnis kardigánok és pulóverek jól jönnek, ha az őszi időjárás borúsra fordul.

 

  • Ez azért is hasznos, mert így fokozatosan tudunk alkalmazkodni a melegebb helyiségekhez. A kapucni pedig tökéletes megoldást kínál a szemerkélő esőben, ha nincs nálunk esernyő, esetleg nincs kedvünk vagy szabad kezünk azt tartani. Még a szakadó őszi esőben is nyújthat némi szerényebb védelmet, amíg fedezékbe nem tudunk húzódni. 
  • A különféle bőrdzsekik is jó választásnak bizonyulhatnak, főként ha egy kis eleganciát is igyekszünk a megjelenésünkbe csempészni. Ezek a kabátok nem túlzottan vastagok, viszont a szelet nagyon jól felfogják. 

 

A bőrkabát nem melegít túlságosa, kivéve, ha bélelt, viszont ellenáll az esőnek és a szélnek.

 

  • Az ősz másik „jokere” a mellény. Ha sportolsz, vagy valamilyen szabadtéri hobbit űzöl, ebben könnyen tudsz mozogni és egy pillanat alatt kibújhatsz belőle, ha már forrónak ítéled a helyzetet!

A mellény igazi jolly joker, hiszen a kabáttal aláöltözetként hordható, ha hidegebb van, enyhébb időben pedig felsőruhaként melegíti a hátunkat, derekunkat, mellkasunkat.

 

A nadrág kérdése

Nadrág terén értelemszerűen a rövidet hosszúra cseréljük, de azért arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl vastag, hiszen az őszi napsugaraknak is bőven lehet még ereje. 

  • A farmerek mellett praktikusak a sokzsebes nadrágok, utcán és „terepen” (például peca, kirándulás) egyaránt. 
  • Jó, ha egy csomó apró dolgot magunkkal tudunk vinni anélkül, hogy egy külön táskával indulnánk útnak. Ha egy kis extra komfortérzetre vágyunk, dobjuk le magunkról a berögződéseket, váltsunk a farmerről valami kényelmesebbre – például egy elasztikus, gumírozott derekú nadrágra, így nagyobb az esélyünk, hogy a következő ősszel kevesebbet kell agyalnunk a ruhavásárláson!

 

Amikor beköszönt a változékony őszi időjárás, elő kell venni a gardróbból a hűvösebb, szelesebb, esős időben is kényelmes és divatos öltözéket.

 

Ha esetleg az átlag konfekcióméretnél nagyobb darabokat keresel, de mindig meggyűlik a bajod vásárlás során a méretekkel, látogass el a www.allsize.hu-ra, vagy nézz be hozzánk személyesen, és mi megígérjük, hogy nálunk találsz majd megfelelő méretet!