Mi a különbség a sportzakó és az üzleti zakó között?

Mi a különbség a sportzakó és az üzleti zakó között?

A férfi megjelenés egyik alappillére a zakó és nem csak azért, mert elegáns, hanem mert kiváló alakformáló is egyben. Ha megtaláljuk a számunkra megfelelő fazont, akkor nyert ügyünk van, hiszen ez egy olyan ruhadarab, ami a tökéletes megjelenést biztosítja számunkra. Az évszázadok során sok változáson ment keresztül a zakó, funkcióját, anyagát és a különféle fazonokat tekintve. Nézzük melyik az a két típus, amelyet manapság szívesen hordanak az urak!

Hogy jött a képbe a zakó?

A zakó az öltöny felsőrészeként terjedt el a tizenkilencedik századi Nagy-Britannia fénykorában, Viktória királynő uralkodása alatt, amikor a formális, egyenruha-szerű öltözködés elkezdett lazábbá alakulni. A ruhadarab fogalmát és pontos eredetét nem egyszerű tisztázni, mert elég sok fajtája van; ugyanis zakónak nevezünk minden öltönykabát-szerű felsőrészt – sajnos helytelenül. Találkozhatunk vele még öltöny kabát, blézer vagy sportzakó néven, utóbbi két típust szokták, önállóan, magában viselni. De lássuk a különbséget!

Az üzleti zakó

Létezik egyáltalán üzleti zakó? Hacsak nem egy adott üzletlánc egyenruháját értjük alatta, akkor valójában az üzleti zakó az csakis az öltöny kontextusában értelmezhető. Az üzleti életben leginkább üzleti tárgyalások alkalmával fontos, amikor elegánsan jelenünk meg, hogy a ruházatunk makulátlan legyen. Ez természetesen az öltönyt jelenti. Az öltöny az egyetlen garancia arra, hogy a nadrágunk és zakónk anyaga, színe tökéletesen passzoljon, így az összhatás tökéletes legyen. Tehát ha helyesen szeretnénk fogalmazni, akkor az öltönyünk felső részére használjuk az öltönykabát szót. Viszont, ha az „öltönykabát” eltér a nadrágtól színben és anyagban is, akkor már blézerről, klubzakóról, vagy sportzakóról (tweedről) beszélünk.

Az öltöny az egyetlen garancia arra, hogy a nadrágunk és zakónk anyaga, színe tökéletesen passzoljon, így az összhatás tökéletesen lehengerlő legyen.

A sportzakó, klubzakó, tweed

A sportzakó többnyire valamilyen természetes anyagból készül, mint például a gyapjúszövet, azaz tweed (ezért ez az elnevezés is elterjedt a köztudatban) de a nyári, meleg hónapokban inkább a lenvászon, pamutvászon darabok a kedveltek. Többnyire mintás, három gombja van, két zsebe a csípőnél és néha egy a mellkasnál. A neve az eredetére utal: a kiváló angol úriemberek sporttevékenységet végeztek benne, konkrétan vadászathoz viselték. Aztán persze a sporttevékenység után is rajtuk maradt, sportzakóban üldögéltek a klubban, vagy a krikettpálya nézőterén. Ezért a klubzakó kifejezés is előfordul a köztudatban, ha sportzakóról beszélünk.

A sportzakó az egyik legjobb dolog, amit egy férfi viselhet, nincs olyan alkat, amin ne javítana. Akár sportosan szeret valaki öltözködni, akár lazán, mindenképpen eleganciát kölcsönöz a megjelenéshez.

A sportzakó az egyik legjobb dolog, amit egy férfi viselhet, nincs olyan alkat, amin ne javítana, hiszen egyszerre kölcsönöz laza és elegáns megjelenést.

Melyiket mikor viseljük és mikor ne?

Az öltönyhöz tartozó zakót, azaz öltöny kabátot nem igazán viseljük külön, például farmerral, vagy más vászon-, vagy szövetnadrággal. Ezt lehetőleg ne tegyük semmilyen alkalommal se, mert nem árulkodik jó ízlésről és az anyagok közötti durva kontraszt igen feltűnő lehet! Az öltönyt viseljük komplett formában akár két, akár háromrészes. Így elegáns és ezt fogadjuk el, ne variáljunk, ne kísérletezzünk, mert súlyos öltözködési szabályokat, tradíciókat sérthetünk meg vele!

Míg az öltöny esetében szigorúbbak a szabályok, sportzakó anyagától függően lehet farmerral, vászonnadrággal hordani, és a színeket is bátrabban használhatjuk.

A sportzakó már más, anyagától függően lehet farmerral, vászonnadrággal hordani, és a színeket is bátrabban használhatjuk. Arra figyeljünk, hogy az anyagok némiképp passzoljanak, azaz, ha lenvászon sportzakót választunk akkor maximum egy vékony farmer jöhet számításba, vagy egy szintén lenvászon nadrág. A tweed esetében, ami már vastagabb anyag, lehet masszívabb anyagú nadrágot választani, akár farmert is.

Melyiket, milyen kiegészítővel viseljük?

Melyik az a kiegészítő, amely mindkét típusú zakóhoz tökéletes választásnak bizonyul? Mind az öltöny kabáthoz, mind pedig a sportos zakóhoz jól passzol a díszzsebkendő. Az öltöny esetében válasszunk diszkrét színt és anyagot, inkább az eleganciára és a letisztult összhatásra törekedjünk. A díszzsebkendő lehetőleg egyszínű legyen, maximum egy kis diszkrét minta megengedhető. A klasszikus sötétkék öltöny kabáthoz jól megy a fehér, vagy egy világoskék zsebkendő. Egy szürkéhez árnyalattól függően választhatunk világos vagy sötétebb szürkét, esetleg egy jól kiválasztott szép bordó díszzsebkendőt.

Kiegészítők kérdésében az öltöny esetében válasszunk diszkrét színt és anyagot, inkább az eleganciára és a hagyományos, letisztult összhatásra törekedjünk.

A sportzakó esetében már szabadabban választhatunk, leginkább akkor, amikor a színekről van szó! Anyagban továbbra is ragaszkodjunk a zakóhoz hasonló anyagösszetételű díszzsebkendőhöz. Viszont mivel sportos fazonról van szó, jóval nagyobb mozgásterünk van a színek esetében. Egy szép világoskék lenvászon zakóhoz – ha nem szeretnék a klasszikus fehér színt választani - szuperül megy akár egy pasztell zöld, vagy pisztácia színű zsebkendő. De ott vannak a sötétebb, mintás tweed anyagok, amelyekhez akár egy jó őszi bordó, vagy piros, barna árnyalat is tökéletes lehet. Arra figyeljünk, ha a zakó mintás, akkor óvatosan bánjunk a díszzsebkendő mintájával.